ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάμερες: Στο τραπέζι κλιμακωτά εξώδικα - Πώς θα εντοπίζουν όσους δεν πληρώνουν

Όσα προνοεί η πρόταση νόμου της ΔΗΠΑ για αναπροσαρμογή των τιμών των προστίμων

Της Ιωάννας Κυριάκου

Για όσα προνοεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής για αναπροσαρμογή των τιμών των προστίμων από τις σταθερές κάμερες, μίλησε στην «Κ» ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας. Όπως είπε, με βάση την πρόταση, το εξώδικό για τον κόκκινο σηματοδότη μπορεί να γίνει κλιμακωτό και, αντί για 300 ευρώ που είναι σήμερα, να γίνει 150 ευρώ την πρώτη φορά της παράβασης. Εάν ο οδηγός προβεί στην ίδια παράβαση για δεύτερη φορά, σε διάστημα τριών χρόνων από την έκδοση του πρώτου εξωδίκου, τότε η ποινή θα ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Ο κ. Μουσιούττας εξήγησε ότι η πρόταση τέθηκε στο τραπέζι για δύο λόγους – πρώτον, το εξώδικο για παρόμοιας υφής παραπτώματα όπως είναι η μη χρήση ζώνης, η μη χρήση κράνους και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, ανέρχεται στα 150 ευρώ την πρώτη φορά. Δεύτερον, το ποσό των 300 ευρώ είναι όντως αρκετά μεγάλο για έναν πολίτη. Ωστόσο, ο κ. Μουσιούττας τόνισε ότι όταν ξεκινήσει η συζήτηση θα διαφοροποιήσει την πρόταση. «Είναι άλλο να περάσει κάποιος από τη μια μεριά στην άλλη με κόκκινο και άλλο κάποιος να περάσει την γραμμή και να σταματήσει εκεί. Οπόταν θα θέσω την ιδέα της διαβάθμισης των ποινών του παραπτώματος. Δηλαδή αν περάσεις με κόκκινο το πρόστιμο να μείνει στα 300 ευρώ ή και να αυξηθεί. Αν όμως περάσεις και σταματήσεις πάνω στη γραμμή τότε η ποινή θα μπορούσε να ήταν 150 ευρώ την πρώτη φορά, όπως και η παράβαση του πράσινου τόξου που και εκεί υπάρχει μπέρδεμα», εξήγησε.

Ο κ. Μουσιούττας διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου θα συζητηθεί στη Βουλή την άλλη Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, και στόχος είναι μέσα του Γενάρη να οδηγηθεί προς ψήφιση.

Τα μέτρα για να εντοπίζονται όσοι δεν πληρώνουν εξώδικα

Μια σειρά από μέτρα για να εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν παραλαμβάνουν ή πληρώνουν τα εξώδικά τους εξετάζει η Αστυνομία. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο» ο Βοηθός Υπεύθυνος Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευρυπίδου, διευκρίνισε ότι από τα πρόστιμα που έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα, δεν έχουν πληρωθεί περίπου 5-6 χιλιάδες.

Η διαδικασία αποστολής των προστίμων μέχρι σήμερα γινόταν μέσω ταχυδρομείου, με τον κ. Ευριπίδου να εξηγεί ότι το πρόβλημα που προκύπτει είναι πως αρκετές από τις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται για να εντοπιστεί η διεύθυνση των ιδιοκτητών οχημάτων δεν είναι επικαιροποιημένες και έτσι δεν υπάρχει σωστή διεύθυνση ούτως ώστε το εξώδικο να αποσταλεί και να παραληφθεί άμεσα. Επιπλέον, είπε, αρκετοί αποφεύγουν να παραλάβουν το εξώδικο.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ο κ. Ευριπίδου είπε ότι ετοιμάστηκε μια τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία θα αποσταλεί εντός των ημερών στη Βουλή για συζήτηση, στην οποία αναφέρονται διάφορα μέτρα. «Ένα από αυτά είναι η αποστολή των εξωδίκων με SMS και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς αυτές οι βάσεις δεδομένων είναι πιο επικαιροποιημένες». Άλλο κομμάτι, τόνισε, είναι να επικαιροποιηθούν αυτές οι βάσεις δεδομένων και ένας τρόπος είναι μέσω της ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας.

«Είναι προς το συμφέρον των ιδιοκτητών των οχημάτων όσοι ενημερώνονται από το ταχυδρομείο ότι έχουν εξώδικο να το παραλάβουν, διότι εάν δεν το παραλάβουν και περάσει η χρονική διάρκεια, στη συνέχεια θα είμαστε αναγκασμένοι να τους στέλνουμε στο δικαστήριο», ξεκαθάρισε. Την ίδια ώρα διευκρίνισε ότι είναι υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας, εάν κάποιος δεν παραλάβει το εξώδικο, να έχει εκδότες και να κάνει προσωπική επίδοση. «Ήδη αυτό ξεκίνησε να γίνεται και πολλά από τα εξώδικα αποστέλλονται και παραλαμβάνονται με αυτή τη διαδικασία».

Τέλος, ο κ. Ευριπίδου είπε ότι η Αστυνομία έχει ετοιμάσει μια λίστα στην οποία θα καταχωρούνται άτομα που δεν παρέλαβαν τα εξώδικά τους και όταν θα πάνε να ταξιδέψουν, είτε με αεροπλάνο είτε με πλοίο, θα εντοπίζονται με βάση την ταυτότητά τους και θα τους επιδίδεται το εξώδικο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση