ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάμερες Τροχαίας: Πόσα κοστίζει το πρόστιμο για μία παράβαση

Οι παραβάτες οδηγοί θα λαμβάνουν προειδοποιήσεις ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ξεκινήσουν να εκδίδονται εξώδικα πρόστιμα

24news.com.cy

info@24sports.com.cy

Σε λειτουργία, σε πιλοτική βάση, βρίσκονται από τις 25/10/2021 οι Κάμερες Τροχαίας. Σκοπός της χρήσης των καμερών είναι να καταγράφουν τροχαίες παραβάσεις και θα επιβάλλονται πρόστιμα, με στόχο τη μείωση των οδικών συγκρούσεων.

Θυμίζουμε ότι στο πρώτο διάστημα οι παραβάτες οδηγοί θα λαμβάνουν προειδοποιήσεις ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ξεκινήσουν να εκδίδονται εξώδικα πρόστιμα.

Οι τροχαίες παραβάσεις που εντοπίζονται από τις κάμερες είναι, συγκεκριμένες. Οι κάμερες ενεργοποιούνται και ανιχνεύουν μόνο τις παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης. Όμως, όταν οι κάμερες «τσακώσουν» οδηγό να παραβιάζει τα πιο πάνω, θα μπορούν επιπλέον οι υπεύθυνοι να εντοπίσουν από τις φωτογραφίες αν ο οδηγός κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου, δεν φέρει ζώνη ασφαλείας ή και αν δεν γίνεται χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσυκλετιστές.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι οδηγοί τις ποινές που έχουν να αντιμετωπίσουν όταν διαπράξουν οποιαδήποτε παρανομία.

Τα πρόστιμα:

- Ζώνη ασφαλείας 150 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 300 ευρώ)

- Χρήση τηλεφώνου 150 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 300 ευρώ)

- Μη χρήση προστατευτικού κράνους 200 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 400 ευρώ)

- Μη συμμόρφωση με τον φωτεινό σηματοδότη - κόκκινο 300 ευρώ

- Παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας 25 ευρώ

Όριο ταχύτητας

Για το όριο ταχύτητας ισχύει η «χάρη» του 10% + 2 χιλιόμετρα.

Δηλαδή, αν το όριο σε συγκεκριμένο δρόμο είναι 50χλμ, θα επιτρέπεται στον οδηγό να υπερβαίνει το όριο μόνο κατά 10% ( δηλ. 5 χιλιόμετρα) συν 2, άρα 57χλμ. Στα 58 χιλιόμετρα, ο οδηγός θα τιμωρείται. Αν το όριο είναι 30χλμ, τότε ο οδηγός μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 35χλμ, στα 36χλμ θα τιμωρείται.

Οι ποινές για την ταχύτητα

Έτσι «βγαίνουν» τα πρόστιμα

Όσοι παραβιάζουν τα πιο πάνω από 1η Ιανουαρίου θα λαμβάνουν εξώδικο πρόστιμο με συστημένη επιστολή και συγκεκριμένο κωδικό με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφία που θα απεικονίζει την παρανομία που διέπραξαν.

Για σκοπούς επεξήγησης, σε δηλώσεις που έκανε στις 25/10 ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου κ. Χάρης Ευριπίδου για το εν λόγω θέμα, ρωτήθηκε κατά πόσο οι ποινές για την κάθε παράβαση που πιθανόν να διαπράξει ένας οδηγός (σ.σ. σε περίπτωση που είναι πάνω από μια) θα προστίθεται στο πρόστιμο. Όπως είπε ο κ. Ευριπίδου, αν ένας οδηγός φωτογραφηθεί γιατί πέρασε με κόκκινο και στη συνέχεια διαπιστωθεί ότι μιλούσε και στο κινητό τηλέφωνο και δεν έφερε και ζώνη ασφαλείας τότε στο εξώδικο θα προστίθεται η ποινή για κάθε παράβαση ξεχωριστά και το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα αυτών.

Θα αυξηθούν οι κάμερες το επόμενο διάστημα

Στην πρώτη φάση εφαρμογής των καμερών, σύμφωνα με τον κ. Χάρη Ευριπίδου, λειτουργούν σε ένα σημείο στη Λευκωσία 4 σταθερές κάμερες ενώ υπάρχουν και 4 κινητές οι οποίες θα βρίσκονται σε σημεία ανά το Παγκύπριο.

Στη συνέχεια όμως, οι σταθερές κάμερες θα αυξηθούν και θα τοποθετηθούν σε 30 διαφορετικά σημεία, ενώ θα αυξηθούν και οι κινητές κάμερες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση