ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάρτα Φιλάθλου: Δεν αλλάζει ο νόμος

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών που είχε ενώπιον της πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τη διαδικασία έκδοσης της κάρτας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Διακόπτεται η συζήτηση των όποιων νομοθετημάτων ή ρυθμίσεων που αφορούν την κάρτα φιλάθλου και τη νομοθεσία για τη βία στα γήπεδα μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, που είχε ενώπιον της πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τη διαδικασία έκδοσης της κάρτας και αλλαγή στις ποινές των παραβατών για τη βία στα γήπεδα, έκρινε πως ο χρόνος μέχρι την Παρασκευή - που είναι η τελευταία συνεδρία για νομοθετικό έργο από την Ολομέλεια της Βουλής- δεν επαρκεί ώστε να ψηφιστεί νομοτεχνικά ορθό κείμενο νόμου.

Η Επιτροπή Νομικών συζήτησε κατ΄ άρθρο πρόταση νόμου των Γεώργιου Γεωργίου και Δημήτρη Δημητρίου, Βουλευτών ΔΗΣΥ, που περιλαμβάνει τις πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου που βρίσκεται στη νομική υπηρεσία. Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία και να ψηφιστεί ο νόμος πριν αρχίσει η αγωνιστική περίοδος.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί μετά την επανέναρξη των νομοθετικών εργασιών της Βουλής τον Σεπτέμβρη. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως η κάρτα φιλάθλου είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους και ότι οι νομοταγείς φίλαθλοι δεν έχουν τον παραμικρό φόβο με την απόκτηση κάρτας φιλάθλου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε δήλωση μετά τη συνεδρία, την οποία χαρακτήρισε μαραθώνια, είπε πως παρά την προσπάθεια της Επιτροπής Νομικών η κατάληξη σε ό,τι αφορά την κάρτα φιλάθλου είναι πως θα παραμείνει η ισχύουσα κατάσταση και για την επόμενη χρονιά.

Το μήνυμα και η διαβεβαίωση προς τα σωματεία και τους «αγνούς φιλάθλους», είναι πως κανένας νομοταγής πολίτης έχει λόγο να φοβάται για την έκδοση της κάρτας φιλάθλου, είπε και απηύθυνε έκκληση προς σωματεία και οργανωμένους οπαδούς να κατευθύνουν τους φιλάθλους στην έκδοση της κάρτα φιλάθλου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε πως οι αλλαγές που αφορούν τον τρόπο έκδοσης της κάρτας φιλάθλου, δεν βρήκαν έδαφος στα σωματεία, που τις χαρακτήρισαν δώρο- άδωρο. Πρόσθεσε πως αποφασίστηκε να μείνει εκτός η πρόνοια για την έκδοση της κάρτας και να συνεχιστεί η συζήτηση της πρότασης νόμου για αλλαγή στις ποινές.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως επειδή αυτά τα ζητήματα δεν είναι εύκολα και επειδή το ζητούμενο είναι οι μελετημένες νομοθεσίες, αφέθηκε η συζήτηση των όποιων νομοθετικών αλλαγών για τον Σεπτέμβρη και ως εκ τούτου ισχύει για την επόμενη αγωνιστική η κάρτα φιλάθλου ως έχει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε πως κρίθηκε αυτή τη στιγμή πιο σοφή η διατήρηση του μέτρου που βοήθησε στην καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.

Από τη συζήτηση διαφάνηκε το προφανές πως η ασφάλεια των γηπέδων είναι πάνω από όλα και σε αυτό δεν γίνεται η παραμικρή έκπτωση ακόμα και αν διεξαχθεί το πρωτάθλημα με λιγότερα γήπεδα, είπε και πρόσθεσε πως η βία δεν έχει πλέον θέση στους αθλητικούς χώρους.

Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε επίσης την άποψη πως τη μείωση των εισιτηρίων επηρέασε το γεγονός ότι οι αγώνες διεξάγονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στα γήπεδα οι απαιτούμενες ανέσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παρατήρησε ότι είναι γενικά αποδεκτό πως ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτουν πολιτική και πολιτικοί είναι η διορατικότητα και υπενθύμισε πως το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει το 2014 ότι τα μέτρα και ο νόμος για τη βία στα γήπεδα και την κάρτα φιλάθλου για οικονομικούς λόγους και από έλλειψη υποδομών, θα ήταν ανεφάρμοστος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ έψεξε τις αποφάσεις της αρχής αδειοδότησης σταδίων, τονίζοντας πως ο νομοθέτης σε καμία περίπτωση δεν νομοθέτησε για μερική αδειοδότηση σταδίων.

Αναφορικά με την πρόταση νόμου που συζήτησε η Επιτροπή Νομικών, ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως ελλείψει επαρκούς χρόνου για να ετοιμαστούν τα τελικά κείμενα και να εξεταστούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ώστε να ψηφιστούν τροποποιητικές νομοθεσίες, η άρση τους στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση μετατίθεται τον Σεπτέμβρη.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα πως οι διαπιστώσεις από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για την ασφάλεια των αθλητικών χώρων θα περιληφθούν σε έκθεση της Επιτροπής Νομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης δήλωσε ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις νόμου για την κάρτα φιλάθλου πέραν της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ και της πρότασης νόμου του ΕΛΑΜ. Όλα τα σωματεία πλην δύο είναι υπέρ της αναστολής της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου, συνέχισε, προσθέτοντας πως τα μικρά σωματεία έχασαν μερικές χιλιάδες ευρώ λόγω της κάρτας. Ανέφερε επίσης πως αποδείχθηκε ότι «τα μεγάλα κόμματα αλλάζουν πολιτικές και θέσεις προκειμένου να υπηρετήσουν τα κομματικά συμφέροντα και να αποφύγουν το πολιτικό κόστος». Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι δεν υπάρχει πραγματική βούληση να διαλυθούν οι ταραξίες.

Στη διάρκεια της κατ’ άρθρο συζήτηση της πρότασης νόμου για την κάρτα φιλάθλου ο κ. Παπαγιάννης ζήτησε όπως με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ πάει στην Ολομέλεια και η πρόταση του ΕΛΑΜ για κατάργηση της κάρτας φιλάθλου.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως η τροποποίηση που επιχειρείται είναι δώρο άδωρο και δεν έχει την όποια θεσμική αξία.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου είπε πως πρέπει να διαχωριστεί η κάρτα φιλάθλου από την κάρτα μέλους καθώς σε διαφορετική περίπτωση η κάρτα ενός σωματείου θα λαμβάνει καθεστώς επισήμου εγγράφου του κράτους. Διευκρίνισε περαιτέρω πως με βάση το νόμο για την προστασία προσωπικών δεδομένων μόνο αν ο κάτοχος της κάρτας μέλους θέλει θα ενεργοποιηθεί η κάρτα φιλάθλου και μόνο τέσσερα προσωπικά δεδομένα από την κάρτα μέλους θα διαβιβάζονται στο αρχείο για την κάρτα φιλάθλου.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ Χάρης Λοϊζίδης εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση νόμου ως προς την πρόνοια για την απόκτηση της κάρτας φιλάθλου δεν θα βοηθήσει. Ανέφερε πως ο ΚΟΑ μπορεί να διαθέσει προσωπικό στα σωματεία ώστε από το χώρο του σωματείου να εκδίδεται κάρτα φιλάθλου. Περαιτέρω εισηγήθηκε να προχωρήσει η πρόταση νόμου σε ό,τι αφορά την τροποποίηση των ποινών και ξεκαθάρισε πως για τις παραβάσεις εντός του αγωνιστικού χώρου υπάρχουν οι κανονισμοί της ΚΟΠ και καταγράφονται στο φύλλο αγώνος.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης σημείωσε επί του θέματος ότι στον αγωνιστικό χώρο άρχοντας είναι ο διαιτητής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X