ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταδικάζει το περιστατικό με το ρατσιστικό βίντεο η Επίτροπος Διοικήσεως

«Εκτοξεύτηκε εχθρότητα απέναντι σε µια γυναίκα στη βάση των χαραχτηριστικών της τα οποία σχετίζονται µε την εθνική της καταγωγή»

Newsroom K

Την άμεση παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη ,προκάλεσε η δημοσιοποίηση του βίντεο με ρατσιστικό περιεχόμενο σε βάρος αλλοδαπής γυναίκας στη Λάρνακα. Η επίτροπος σε ανακοίνωση της εστιάζει στο περιεχόµενο του επίµαχου βίντεο «που διέγειρε, στο κάθε αποδέκτη το συναίσθηµα της ντροπής και την ανάγκη να τυγχάνει σεβασµού η ανθρώπινη αξιοπρέπεια» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κα Στυλιανού-Λοττίδη αναφέρει πως η παρέμβαση της δεν καταπιάνεται με ενδεχόμενα νομικά ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν, αλλά εστιάζει στην ανάγκη σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«O λόγος ο οποίος χρησιµοποιήθηκε , η ένταση αλλά και οι χειρονοµίες ,δεν οδηγούν παρα µόνο στη διαπίστωση ότι εκτοξεύτηκε εχθρότητα απέναντι σε µια γυναίκα στη βάση των χαραχτηριστικών της τα οποία σχετίζονται µε την εθνική της καταγωγή» αναφέρει η Επίτροπος, τονίζοντας επιπρόσθετα πως η αναπαραγωγή του συγκεκριμένου υλικού «έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τρίτα πρόσωπα σε τέτοιο βαθµό ,όπου σε µια διαδοχική αλληλουχία αντιγραφής και µίµησης τέτοιων συμπεριφορών και συνειδήσεων να οδηγήσει στην διάπραξη βίαιων πράξεων».

«Συναίσθηµα της ντροπής και την ανάγκη να τυγχάνει σεβασµού η ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Ειδική αναφορά κάνει η Επίτροπος στην παρουσία ανήλικου ατόμου στη σκηνή, όπως διακρίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο, κάνοντας αναφορα στο ότι «μέσα από αυτό το περιστατικό ένα παιδί, εισέπραξε την έλλειψη σεβασµού στον συνάνθρωπο λόγω των χαρακτηριστικών που τον διακρίνουν».

Αυτούσια η ανακοίνωση

Κυριακή 6, Οκτωβρίου και πληροφορίες κατακλύζουν το διαδίκτυο αλλά και µέσα µαζικής επικοινωνίας για βίντεο που εµπεριέχει διάφορους λεκτικούς χαρακτηρισµούς οι οποίοι απευθύνονται σε πρόσωπο διαφορετικής εθνικής καταγωγής.

Η αυθεντικότητα του οπτικοακουστικού υλικού δεν αµφισβητήθηκε από κανένα µέχρι τώρα, αλλά µάλλον ενισχύεται από το γεγονός ότι ,το πρόσωπο το οποίο το ανέβασε στο προσωπικό του λογαριασµό στο Facebook έκανε παραδεκτό ότι η λήψη έγινε από µέρους του και η αναµετάδοση του είχε συγκεκριµένο λόγο.

Επειδή στόχος της παρούσας παρέµβασης δεν είναι να ασχοληθεί µε διάφορα νοµικά ζητήµατα που ενδεχοµένως να προκύπτουν και άπτονται της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής αλλά και την προστασία του ανηλίκου από διάφορους κινδύνους, θα περιοριστώ στο περιεχόµενο του επίµαχου βίντεο που διέγειρε, στο κάθε αποδεκτή το συναίσθηµα της ντροπής και την ανάγκη να τυγχάνει σεβασµού η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

O λόγος ο οποίος χρησιµοποιήθηκε, η ένταση αλλά και οι χειρονοµίες , δεν οδηγούν παρα µόνο στη διαπίστωση ότι εκτοξεύτηκε εχθρότητα απέναντι σε µια γυναίκα στη βάση των χαραχτηριστικών της τα οποία σχετίζονται µε την εθνική της καταγωγή.

Εµπεριέχει το στοιχείο της υποτίµησης αλλά και λεκτικής επίθεσης σε τέτοιο βαθµό που όχι µόνο συνιστά λόγο ρατσιστικό, αλλά σε περίπτωση αναπαραγωγής έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τρίτα πρόσωπα σε τέτοιο βαθµό ,όπου σε µια διαδοχική αλληλουχία αντιγραφής και µίµησης τέτοιων συµπεριφορών και συνειδήσεων να οδηγήσει στην διάπραξη βίαιων πράξεων.

Είναι λυπηρό σε δηµοκρατικές κοινωνίες να υπάρχουν συµπεριφορές που στιγµατίζουν πρόσωπα και αναπαράγουν στερεότυπα και προκαταλήψεις µε βάση συγκεκριµένα χαρακτηριστικά που µπορεί να έχει ο κάθε ένας από µας.

Τέτοιες συµπεριφορές δυστυχώς αναστέλλουν ή τουλάχιστον καθυστερούν τη δυνατότητα καλλιέργειας και παιδείας, µιας κουλτούρας αποδοχής και σεβασµού της κάθε διαφορετικότητας.

Γι’ αυτό και η παρουσία του ανηλίκου έχει την σηµασία της. Έχει γίνει µάρτυρας εχθρικής συµπεριφοράς, αλλά και λεκτικής προσβολής της αξιοπρέπειας και της υπόληψης τρίτου προσώπου µε έρεισµα την διαφορετική εθνική του καταγωγή.

Το κάθε παιδί αποτελεί συνάµα το παρόν και το µέλλον, γι' αυτό και οι ενήλικες έχουν χρέος να παραδειγµατίζουν µόνο θετικά. Μέσα από αυτό το περιστατικό ένα παιδί, εισέπραξε την έλλειψη σεβασµού στο συνάνθρωπο λόγω των χαραχτηριστικών που τον διακρίνουν.
Μέσα από αυτό το περιστατικό ένα βέλος κτύπησε το παρών και µάτωσε το µέλλον µας. Η ανατροπή είναι υποχρέωση όλων µας.

Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Στις κεντρικές φυλακές η απάντηση για τις παρεμβολές κινητών

«Στην προσπάθεια να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα των φυλακισμένων που έχουν στην κατοχή τους παράνομα, ...»
Χάρις  |  22:58

Υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

«Λυπάμαι που το σάπιο σωφρονιστικό μας σύστημα και οι άχρηστοι κρατικοί μηχανισμοί μας, αναγκάζουν ανθρώπους ...»
ναταλία  |  22:31

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Άσπονδοι φίλοι ή περιπαίζουν μας ούλλους;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  20:16

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X