ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταγγελία ΚΥΣΟΑ: «Τους εγκατέλειψαν αβοήθητους στο αεροδρόμιο Βιέννης»

Η συνομοσπονδία κάνει λόγο «απάνθρωπη μεταχείριση» και «σκληρότητα» των αρχών του αεροδρομίου της Βιέννης και των Αυστριακών Αερογραμμών

ΚΥΠΕ

Σε «απάνθρωπη μεταχείριση» και «σκληρότητα» των αρχών του αεροδρομίου της Βιέννης και των Αυστριακών Αερογραμμών, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) η οποία σημειώνει ότι πέντε μέλη της «εγκαταλείφθηκαν» στην Βιέννη κατά το ταξίδι επιστροφής τους στην Κύπρο από Βρυξέλλες.

Η ΚΥΣΟΑ αναφέρει επίσης ότι διαπιστώθηκε «ότι υπάρχουν πολλά κενά όσον αφορά την εξυπηρέτηση των επιβατών με μειωμένη κινητικότητα στη χώρα μας».

Όπως σημειώνεται, τα 17 μέλη της εθνικής αποστολής της ΚΥΣΟΑ που πήραν μέρος στο 5ο Ευρωκοινοβούλιο των ατόμων με αναπηρίες, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου, 2023, υποβλήθηκαν «σε απίστευτες ταλαιπωρίες». Αναφέρει ότι, στο ταξίδι της επιστροφής μετά τη λήξη του 5ου Ευρωκοινοβουλίου τα 17 μέλη της αποστολής «αντιμετώπισαν απάνθρωπη μεταχείριση και τη σκληρότητα των αρχών του αεροδρομίου της Βιέννης όπου έκαναν ενδιάμεσο σταθμό και πολύ περισσότερο των Αυστριακών Αερογραμμών που θα τους μετέφεραν στην Κύπρο».

Σημειώνεται ότι, λόγω 25λεπτης καθυστέρησης της πτήσης από Βρυξέλλες στη Βιέννη, τα μέλη της αποστολής των ατόμων με αναπηρίες «υποχρεώθηκαν σε αγώνα δρόμου» για να προλάβουν το αεροπλάνο για την Κύπρο. «Οι αποστάσεις μέσα στο αεροδρόμιο της Βιέννης ήταν τεράστιες και με μεγάλη δυσκολία τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα κατάφεραν να φτάσουν έγκαιρα στην προκαθορισμένη θυρίδα επιβίβασης», αναφέρεται.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, δεν τέθηκαν στη διάθεση τους κατάλληλα μέσα μετάβασης από το ένα αεροπλάνο στο άλλο, ενώ όταν έφτασαν μπροστά στη θυρίδα, λίγα μέτρα από τη πτήση για την Κύπρο, βρήκαν τους υπαλλήλους που έκαναν τον έλεγχο να ετοιμάζονται να κλείσουν, και, παρότι ενημερώθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας ότι άλλα τέσσερα άτομα πλησιάζουν ήδη στη θυρίδα, οι δυο υπάλληλοι «όχι μόνο δεν περίμεναν αλλά δεν επέτρεψαν ούτε και στον ίδιο να επιβιβαστεί, παρ’ όλο που το αεροπλάνο ήταν ακόμα στη θέση του και υπήρχε όλος ο απαραίτητος χρόνος για επιβίβαση και των τελευταίων πέντε επιβατών από την ΚΥΣΟΑ».

Προστίθεται ότι οι υπάλληλοι του αεροδρομίου κατέβασαν τις βαλίτσες τους από το αεροπλάνο, καθώς και τις βαλίτσες επιβατών από την αποστολή της ΚΥΣΟΑ που βρίσκονταν ήδη μέσα σε αυτό και τις άφησαν στο αεροδρόμιο της Βιέννης. «Όσον αφορά τα πέντε μέλη της αποστολής της ΚΥΣΟΑ, αφού τους παρέπεμπαν από θυρίδα σε θυρίδα, τους εγκατέλειψαν αβοήθητους στο αεροδρόμιο, αρνούμενοι αρχικά να προβούν ακόμα και στις κατάλληλες διευθετήσεις για τη διαμονή τους και τον άμεσο επαναπατρισμό τους», σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται, σε προσπάθεια της ΚΥΣΟΑ να εξασφαλίσει πληροφορίες από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις περιπτώσεις αυτές για υποβολή παραπόνου στις αρμόδιες αρχές, «διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλά κενά όσον αφορά την εξυπηρέτηση των επιβατών με μειωμένη κινητικότητα στη χώρα μας».

Οι πιο πάνω ενέργειες, σημειώνεται, και συγκεκριμένα, καθυστέρηση πτήσης, απώλεια πτήσης ανταπόκρισης, απαγόρευση επιβίβασης, φθορές σε αποσκευές και οι συγκεκριμένες εξελίξεις, «παραβιάζουν κατάφωρα» τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, σχετικά με τα «δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς» και τα ανθρώπινα τους δικαιώματα γενικότερα.

Η ΚΥΣΟΑ αναφέρει ότι προχωρεί «άμεσα» σε καταγγελία εναντίον των αρμόδιων εθνικών αρχών και της αεροπορικής εταιρείας, και ότι οι επηρεαζόμενοι δε θα διστάσουν να προχωρήσουν και σε αγωγές ενώπιον Δικαστηρίου για αποζημιώσεις και για αποκατάσταση των επηρεαζόμενων επιβατών με αναπηρίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση