ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καταγγελίες για εξαναγκαστικές στειρώσεις σε γυναίκες με αναπηρία

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται γιατροί ανέφεραν σε γυναίκα «Εσάσαμεν σε»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν καταγγελίες σχετικά με εξαναγκαστικές στειρώσεις σε γυναίκες που οι ίδιες οι σύζυγοι τους έχουν κάποια μορφή αναπηρίας. Σύμφωνα μα τα όσα αναφέρει δημοσίευμα της συναδέλφου Δέσποινας Ψύλλου στον «Φ» που φιλοξενεί δηλώσεις του πρόεδρου της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Χριστάκη Νικολαΐδη, υπάρχουν καταγγελίες για απάνθρωπες πρακτικές ακόμη και σε ιδρύματα που φτάνουν μέχρι και τους τερματισμούς εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τον κύριο Νικολαΐδη, «μία από αυτές αφορά γυναίκα που δεν είχε η ίδια αναπηρία, όμως στειρώθηκε επειδή ο σύζυγός της είχε νοητική αναπηρία. Αφού γέννησε το πρώτο της παιδί, της αφαίρεσαν τη δυνατότητα για να μην κάνει άλλα. Ενημερώθηκε για την ιατρική πράξη, αφού υποβλήθηκε σε στείρωση».

Σχετικά με άλλη περίπτωση που αποκαλύφθηκε από την εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ο πρόεδρος του ΚΥΣΟΑ είπε ότι πρόκειται για γυναίκα με νοητική αναπηρία η οποία μετά την πρώτη της γέννα στειρώθηκε χωρίς να το γνωρίζει για να μην γεννήσει άλλα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μετά την διαδικασία οι γιατροί της είπαν «Εσάσαμεν σε».

Σε δηλώσεις της στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κυρία Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη τόνισε ότι εκκρεμεί νομοσχέδιο το περί δικαιοπρακτικής ικανότητας των ατόμων με αναπηρία ώστε να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις. Η κ. Λοττίδη επισήμανε ότι κανείς δεν πρέπει να υποκαθιστά την γνώμη αυτών των ατόμων αλλά πρέπει να υπάρχει η διαδικασία ώστε να αναπτύσσουν την δική τους κρίση χωρίς να χειραγωγούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση