ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατασκοπευτικό βαν: Πρόστιμο €925.000 στην εταιρεία WS WiSpear Systems

Η επιβολή του διοικητικού προστίμου δεν αφορά στις οποιεσδήποτε τυχόν ποινικές ευθύνες της εταιρείας ήθελε κριθούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Την είσπραξη διοικητικού προστίμου ύψους εννιακοσίων είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ (€925.000) από την εταιρεία WS WiSpear Systems Ltd, κατόπιν απόφασης που εξέδωσε για παραβίαση της Αρχής της Νομιμότητας, Αντικειμενικότητας και Διαφάνειας, περίπτωση που αφορούσε στην πολύκροτη υπόθεση του «βαν», ανακοινώνει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου.

Σημειώνει ότι το Γραφείο της είχε στενή συνεργασία με την Αστυνομία για την υπόθεση αυτή από το Νοέμβριο του 2019 και είχε εκδώσει σχετική Γνώμη, προς υποβοήθηση του ανακριτικού έργου.

«Με την ολοκλήρωση της ποινικής διερεύνησης, που έλαβε υπόψιν και τη συνδρομή του Γραφείου μου, ο φάκελος της υπόθεσης μεταφέρθηκε στη Νομική Υπηρεσία. Αφού η εταιρεία ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της έρευνας, απέστειλε στο Γραφείο μου επιστολή με την οποία, στην ουσία παραδέχτηκε την ευθύνη της για την πιο πάνω παραβίαση», προστίθεται.

Για την επιβολή του προστίμου, η Επίτροπος αναφέρει ότι έλαβε υπόψιν διάφορους επιβαρυντικούς αλλά και μετριαστικούς παράγοντες, όπως την παραδοχή της εταιρείας προς το Γραφείο της και την επιβεβαίωση που έλαβε από τη Νομική Υπηρεσία ότι, από την έρευνα των εμπειρογνωμόνων, δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε παρακολούθηση συσκευής ή υποκλοπή οποιασδήποτε ιδιωτικής επικοινωνίας.

Στην απόφασή της, όπως σημειώνεται, κατέληξε ότι, δραστηριότητες της εταιρείας, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συλλογή δεδομένων Mac Address (Media Access Control Address) και IMSI (International Mobile Subscriber Identity) διαφόρων συσκευών, στα πλαίσια δοκιμών και παρουσιάσεων των τεχνολογιών, που η εταιρεία διενεργούσε κατά τον ουσιώδη χρόνο, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες των συσκευών, συνιστούσε παραβίαση της Αρχής της Νομιμότητας, Αντικειμενικότητας και Διαφάνειας.

«Τα Mac Addresses είναι μοναδικοί αριθμοί που αναγνωρίζουν μία συσκευή όταν συνδέεται στο διαδίκτυο. Το IMSI είναι μοναδικός αριθμός, που περιέχεται σε κάρτες SIM (Subscriber Identity Module) και αναγνωρίζει ένα συνδρομητή όταν συνδέεται με το δίκτυο του παρόχου του. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την γεωγραφική θέση μίας συσκευής, σε διαφορετικούς χρόνους, μπορεί να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του χρήστη της συσκευής», προστίθεται.

Η επιβολή του διοικητικού προστίμου, αναφέρει τέλος, η Επίτροπος, δεν αφορά στις οποιεσδήποτε τυχόν ποινικές ευθύνες της εταιρείας, ήθελε κριθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση