ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατεχόμενα: Αναθεωρημένες οδηγίες για επανασύνδεση με Τουρκία και ελεύθερες περιοχές

Νέες οδηγίες από την «κυβέρνηση» σε κλίμα προβληματισμού και πανικού

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Εν μέσω συνεχιζόμενης πανδημίας στην Τουρκία και κλίματος μεγάλου προβληματισμού στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η «κυβέρνηση» υποχρεώνεται να αναθεωρήσει τις οδηγίες που είχε εκδώσει προηγουμένως για την επανασύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία και τις ελεύθερες περιοχές.

Η πρόνοια για εγκλωβισμένους και Μαρωνίτες

Σύμφωνα με νέα οδηγία του «Υπουργείου Υγείας», από τις 5 Ιουλίου 2020, οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται και σπουδάζουν στις ελεύθερες περιοχές, οι Μαρωνίτες που διαμένουν στα κατεχόμενα και οι Ελληνοκύπριοι που διαμένουν στην περιοχή της Καρπασίας, κατά την πρώτη χρήση των οδοφραγμάτων «θα έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στην ΤΔΒΚ μέσω των χερσαίων διαβάσεων χωρίς την υποχρέωση καραντίνας και με τα αποτελέσματα των τεστ PCR που έγιναν τις τελευταίες 72 ώρες. Ο κανόνας αυτός θα ισχύει επίσης για την είσοδο πολιτών της ΤΔΒΚ που παραμένουν στις ελεύθερες περιοχές για διάφορους λόγους ή που συνήθως ζουν εκεί. Οι εξετάσεις PCR θα επαναλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις ελεύθερες περιοχές ή στην ΤΔΒΚ, κάθε 15 ημέρες για τους ανθρώπους που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες».

Αυξήθηκαν τα κρούσματα

Η νέα οδηγία τίθεται σε ισχύ λίγο μετά την χθεσινή απόφαση της «κυβέρνησης», με την οποία, κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, το «Υπουργείο Υγείας» μετατρέπεται στο ανώτατο όργανο που θα λαμβάνει όλες τις σχετικές αποφάσεις για την διαχείριση της κρίσης, με βάση προηγούμενο «νόμο» περί Μολυσματικών Ασθενειών του 2018. Αυτή η εξέλιξη ήρθε μετά τον εντοπισμό του 5ου κρούσματος στα κατεχόμενα. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα, λίγο μετά την επανασύνδεση με την Τουρκία στις 1η Ιουλίου, είναι πλέον πέντε.

Το μέτρο του τεστ PCR 72 ωρών

Σύμφωνα με το «Υπουργείου Υγείας», ανεξάρτητα από την ιδιότητα του «πολίτη της ΤΔΒΚ», όσοι μεταβαίνουν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR 72 ωρών. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα οδηγούνται σε υποχρεωτική καραντίνα. Η τ/κ πλευρά προσθέτει σε αυτό το μέτρο την εξής πρόνοια: «Εάν οι άνθρωποι έχουν ταξιδέψει σε άλλη χώρα εντός των τελευταίων 14 ημερών από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, θα εφαρμοστούν οι όροι που ισχύουν για τις χώρες που προέρχονται». Η τ/κ πλευρά δεν διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο θα διαπιστώσει αν όσοι μεταβαίνουν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό κατά τις προηγούμενες δυο εβδομάδες.

Οι τρεις κατηγορίες χωρών

Παράλληλα με τις προαναφερόμενες πρόνοιες, η τ/κ έχει καθορίσει τρεις κατηγορίες χωρών, οι πολίτες των οποίων μπορούν να επισκεφθούν το βόρειο κομμάτι του νησιού. Για την Κατηγορία Α επιβάλλεται η πρόνοια του τεστ PCR 72 ωρών. Για την Κατηγορία Β επιβάλλεται η πρόνοια του διπλού τεστ PCR 72 ωρών, στην χώρα προέλευσης και στα κατεχόμενα. Τέλος, στην περίπτωση της Κατηγορία Γ επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, τα έξοδα της οποίας θα επιβαρύνουν τον ταξιδιώτη. Στην περίπτωση της δεύτερης κατηγορίας, η τ/κ πλευρά προχωρά στην εντατικοποίηση των μέτρων και ορών για την διαμονή των ατόμων σε σημεία καραντίνας μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ PCR.

Οι τρεις κατηγορίες χωρών έχουν ως εξής:

Κατηγορία Α: Γερμανία, Αυστραλία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Νότια Κορέα, Ιρλανδία, Ελβετία, Ισλανδία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μαλδίβες, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα.

Κατηγορία Β: Ανδόρα, Αργεντινή, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γεωργία, Κροατία, Κάτω Χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Μαυροβούνιο, Κατάρ, Κουβέιτ, Λουξεμβούργο, Λίβανος, Μονακό, Πορτογαλία, Ρουμανία, Άγιος Μαρίνος, Σερβία, Σιγκαπούρη, Τουρκία, Ουρουγουάη, Ιορδανία, Βατικανό.

Κατηγορία Γ: Αμερική, Βραζιλία, Ινδία, Αγγλία, Ιράν, Ισραήλ, Σουηδία, Καζακστάν, Κοσσυφοπέδιο, Μεξικό, Αίγυπτος, Πακιστάν, Ρωσία, Τουρκμενιστάν και άλλες χώρες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Τα τ/κ μέσα που μεταδίδουν τις νέες οδηγίες τονίζουν ότι τα νέα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιουλίου και ότι πρόκειται για αποφάσεις και κατηγορίες χωρών που τροποποιούνται καθημερινώς, γεγονός που προκαλεί μεγάλη σύγχυση στην τ/κ κοινότητα.

Σε μια πρώτη εκτίμηση, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για αναθεωρημένες οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να επισκεφθούν τα κατεχόμενα κατά την επόμενη περίοδο, οι οποίες έρχονται ύστερα από έντονο πολιτικό παρασκήνιο στα κατεχόμενα.

Οι αναλυτές εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, τονίζουν ότι με την νέα δέσμη μέτρων, η «κυβέρνηση» Ερσίν Τατάρ επιδιώκει να κρατήσει σε καραντίνα τους επισκέπτες από την Τουρκία μέχρι την εξακρίβωση της κατάστασης υγείας τους. Δεύτερον, από τώρα και στο εξής, επιβάλλεται η επανάληψη του τεστ του κορωνοϊού κάθε 15 ημέρες σε όσους μεταβαίνουν προς και από τις ελεύθερες περιοχές. Τέλος, συνεχίζει να ισχύει να μέτρο του τεστ PCR 72 ωρών για την πλειοψηφία των πολιτών που μεταβαίνουν προς και από τα κατεχόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση