ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:44
 

Κατεχόμενα: Κινδυνεύουν επιχειρήσεις, χιλιάδες θέσεις εργασίας

Δεν πείθει το οικονομικό πακέτο της «κυβέρνησης»

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι τελευταίες πληροφορίες από τα Κατεχόμενα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός θέτει σε κίνδυνο το σύνολο της τουρκοκυπριακής οικονομίας. Εκατοντάδες εταιρίες αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της πτώχευσης όπως επίσης και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον σημερινό τ/κ τύπο, χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να απολυθούν στα Κατεχόμενα κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Πολλές τ/κ επιχειρήσεις προετοιμάζονται να απολύσουν χιλιάδες υπαλλήλους μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα οικονομικό πακέτο στήριξης, το οποίο όμως δεν έχει ικανοποιήσει μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας. Τ/κ αναλυτές θεωρούν ότι το πακέτο δεν ανταποκρίνεται στις νέες, έκτακτες ανάγκες του συνόλου της τ/κ κοινωνίας.

Τα τ/κ δημοσιεύματα τονίζουν ότι η οικονομική δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε δεν αναμένεται να αποτελέσει λύση στην κρίση στον τ/κ ιδιωτικό τομέα. Μετά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα Κατεχόμενα, στον ιδιωτικό τομέα όλοι οι τομείς εργασίας παραμένουν κλειστοί, με εξαίρεση 4-5 τομείς, στρατηγικής σημασίας. Με βάση το οικονομικό πακέτο που ανακοινώθηκε, οι εργαζόμενοι ιδιωτικών επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν βοήθεια ύψους 1,500 λιρών, στα τέλη Απριλίου και τα τέλη Μαΐου. Σε περίπτωση που υπάρξει απώλεια θέσης εργασίας, τότε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι θα λάβουν βοήθεια ύψους 2600 λιρών.

Το παραπάνω μέτρο ανακοινώθηκε την στιγμή που πολλές τ/κ επιχειρήσεις ήταν έτοιμες να απολύσουν χιλιάδες υπαλλήλους μέχρι την 31η Μαρτίου.  Οι τ/κ αναλυτές προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός οδηγεί την τ/κ οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά με απρόβλεπτες εξελίξεις και επιπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ήταν δικτάτορας ο Καποδίστριας;

«Τότε μόνο αυταρχικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κράτος πραγμα που χρειαζόμαστε και σημερα....»
Αρμαγεδών  |  16:28

#PoliticsBlog Αναμένοντας το Plan B και τη νέα μεγάλη μάχη

«Ευτυχώς που ο Νίκαρος είναι πρόεδρος, κανένας άλλος δεν θα μπορούσε...»
Αρμαγεδών  |  12:00

Θα μείνουμε χωρίς ποιητές

«Αρμαγεδων και αλφα μα τοσο επιφανειακοί πλεων; Διαβασατε το κειμενο αλλα δεν καταλαβατε τιποτα και αυτο ...»
Εγω  |  09:54

Πολύτιμο δώρο

«Η ουσία όμως είναι ποιός θα τα πληρώσει, όταν η πιο πλούσια γεννιά που έζησε δημιούργησε τόσα πολλά ...»
Αρμαγεδών  |  08:00

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X