ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνηση στους δρόμους: Πού και πότε εντοπίζεται το πρόβλημα

Τι συμβαίνει με τον περιμετρικό και τις «πύλες εισόδου»

Της Ιωάννας Κυριάκου

Μείζον ζήτημα αποτελεί το τελευταίο διάστημα η κίνηση που καταγράφεται στους δρόμους εντός της πρωτεύουσας αλλά και γύρω από αυτή. Το πρόβλημα άρχισε ήδη να διογκώνεται από την Τετάρτη (07/09) με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ λύση αναμένεται να δώσει ο περιμετρικός Λευκωσίας, ο οποίος ωστόσο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της χρονιάς. Η «Κ» επικοινώνησε με την Τροχαία Λευκωσίας προκειμένου να καταγράψει τις περιοχές και τις ώρες που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, τις δράσεις που δρομολογούνται αλλά και τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία.

Πού υπάρχει πρόβλημα - Οι ώρες αιχμής

Η τροχαία κίνηση αρχίζει να φαίνεται στους δρόμους από τις 6:30 το πρωί, τόσο μέσα στη Λευκωσία όσο και στα προάστια της πόλης, δεδομένου ότι το ωράριο εργασίας Παγκύπρια ξεκινά από τις 7-9 το πρωί. Αυτό δήλωσε στην «Κ» ο Υπεύθυνος Τροχαίας Λευκωσίας, Στέλιος Παναγίδης, προσθέτοντας ότι από εκείνη την ώρα και μετά οι κεντρικές αρτηρίες που καταλήγουν στο κέντρο της πόλης έχουν αυξημένη τροχαία κίνηση. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα παρατηρείται στους εξής δρόμους:

  • Οδός Ηρώων, στην περιοχή Τύμβου Μακεδονίτισσας
  • Οδός Αρχαγγέλου
  • Οδός Γρίβα Διγενή
  • Οδός Βυζαντίου
  • Οδός Ελαιώνων
  • Οδός Ιωσήφ Χατζηιωσήφ
  • Λεωφόρος Στροβόλου
  • Λεωφόρος Αθαλάσσας
  • Φώτα Καλησπέρα (Λεωφόρος Λεμεσού)

Ο περιμετρικός και οι «πύλες εισόδου»

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα για τον Περιμετρικό Λευκωσίας σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στην καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών, αφού αναμένεται να βοηθήσει στη διοχέτευση και διάσπαση της κίνησης. Το έργο, σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς και αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2023, ενώ εκεί και όπου χρειάζεται θα γίνονται ρυθμίσεις στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο και οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω ανακοινώσεων. 

Από την πλευρά του, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής, Μιχάλης Μιχαήλ, μιλώντας στην «Κ» ανέφερε πως η Τροχαία Αρχηγείου έχει την αρμοδιότητα για την αποσυμφόρηση της κίνησης σε ό,τι αφορά τον αυτοκινητόδρομο αλλά και τις λεγόμενες «πύλες εισόδου» της Λευκωσίας. Ερωτηθείς για την αυξημένη κίνηση που παρατηρείται ο κ. Μιχαήλ παραδέχθηκε αφενός πως και τα βελτιωτικά οδικά έργα δυσχεραίνουν την ροή στο οδικό δίκτυο όμως παράλληλα υπογράμμισε πως το πλάνο δράσης φαίνεται να διευκολύνει την κίνηση. Σημείωσε ότι, ως τροχαία Αρχηγείου επιτηρούν το θέμα του αυτοκινητόδρομου - Χαλεπιανές διάφορα μέλη της. Τα σημεία εισόδου, τα φώτα του ΡΙΚ, τα φώτα του Καλησπέρα και τα σημεία όπου γίνονται έργα επανδρώνονται από μέλη της τροχαίας και του αρχηγείου Λευκωσίας τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 06:30-09:00 το πρωί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εάν πληροφορηθεί η Αστυνομία δεν επεμβαίνει άμεσα στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τα έργα του περιμετρικού, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι θα αποσυμφορηθεί το πρόβλημα στο βαθμό του δυνατού καθώς κάποιος θα μπορεί να εισέρχεται στη Λευκωσία και από άλλα σημεία. Τόνισε ότι από τώρα μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου θα γίνεται διαχείριση της τροχαίας κίνησης σε καθημερινή βάση. Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα απογεύματα το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξύ καθώς τα ωράρια διαφέρουν, ενώ το Σαββατοκύριακο δεν παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα, με τις Αρχές να εξακολουθούν να επιτηρούν την κατάσταση.

Πώς να αποφευχθεί η ταλαιπωρία

Πάντως, «κλειδί» για αποφυγή της ταλαιπωρίας φαίνεται να αποτελεί προς το παρόν το έγκαιρο ξεκίνημα για τη δουλειά. Κληθείς να δώσει ορισμένες συστάσεις προς τους πολίτες, ο κ. Παναγίδης είπε ότι «δεν πρέπει να μένουμε την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσουμε για τη δουλειά καθώς φορτωνόμαστε άγχος και η οδήγησή μας γίνεται πιο απρόσεκτη με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων και τροχαίων παραβάσεων». Ερωτηθείς εάν είναι καλύτερα οι οδηγοί να επιλέγουν δρόμους με λιγότερη κίνηση έστω και αν η απόσταση είναι πιο μακρινή, ο κ. Παναγίδης είπε χαρακτηριστικά: «Να ξεκινούν πιο νωρίς, κίνηση θα βρουν παντού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση