ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπόθεση Θανάση Νικολάου – Τα επόμενα βήματα και τα πρόσωπα κλειδιά

«Μας έκανε τρομερή εντύπωση η προχειρότητα και η αμέλεια» λέει στη «Διασπορά Ειδήσεων» ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας

Για τα επόμενα βήματα, τα πρόσωπα κλειδιά, τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη χρονική καθυστέρηση αλλά και τα εμπόδια που υπήρξαν μέχρι στιγμής στην υπόθεση του θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου εξήγησε στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι, μετά και την απόφαση της θανατικής ανακρίτριας Ντόριας Βαρωσιώτου ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου προήλθε από στραγγαλισμό, συνεπεία εγκληματικής ενέργειας, από εδώ και στο εξής το ζήτημα είναι «η εξεύρεση στοιχείων, μαρτυριών και τεκμηρίων που να δικαιολογούν την παραπομπή των υπόπτων στο δικαστήριο για φόνο εκ προμελέτης».

Σημείωσε επίσης ότι –λόγω της χρονικής καθυστέρησης στην υπόθεση– χάθηκαν πολλά τεκμήρια, τα οποία θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προφανώς κάποιοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, οι οποίοι είχαν τα μέσα και το συμφέρον για συσκότιση της υπόθεσης. Δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία».

Εξηγώντας όσα παρατήρησε στη μέχρι σήμερα πορεία των ερευνών αλλά και πού εντόπισε παραλείψεις, ο ποινικός ανακριτής τόνισε ότι υπήρχε αμέλεια και προχειρότητα εκ μέρους του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, ο οποίος «απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια πριν καν γίνει η νεκροψία, ενώ ο αστυνομικός τη χαρακτήρισε μικροπαράβαση και έδωσε οδηγίες να διερευνηθεί από έναν άπειρο αστυνομικό στο Σταθμό Λάνιας».

Τι είδε ο Θανάσης που οδήγησε στον θάνατό του

Σχετικά με το τι μπορεί να αντίκρισε ο 26χρονος εθνοφρουρός Θανάσης Νικολάου που να οδήγησε στον μαρτυρικό του θάνατο, ο κ. Μάτσας επεσήμανε πως «δύο μέρες πριν βρεθεί νεκρός, επιστρέφοντας από τη σκοπιά στο θάλαμό του, διαπίστωσε ότι κάποιοι στρατιώτες έκαναν χρήση ναρκωτικών. Του είπαν να σιωπήσει και αυτός φοβήθηκε –όπως ήταν φυσικό– και ζήτησε μετάθεση. Ο διοικητής τού είπε σου έμειναν δυόμισι μήνες και του είπε αν υπάρχει κάτι να μου λες. Την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός. Νομίζω το κίνητρο είναι έκδηλο».

Προχειρότητα, παραλείψεις και αμέλεια

«Μας έκανε τρομερή εντύπωση η προχειρότητα, η αμέλεια, οι παραλείψεις, και οι στοιχειώδεις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Συνέθεσαν μία εικόνα, με βάση το μαρτυρικό υλικό. Από την αρχή υπήρχε σχεδιασμένη προς άλλες κατευθύνσεις προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης» είπε ο κ. Μάτσας, σε σχετική ερώτηση για το τι του έκανε εντύπωση κατά τη διάρκεια της εμπλοκής του στη ποινική ανάκριση. Ως κυριότερο εμπόδιο κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ο κ. Μάτσας είπε ότι του ήταν η παρέλευση του χρόνου.

Σχετικά με τα πρόσωπα κλειδιά για περαιτέρω στοιχεία και λεπτομέρειες, ο κ. Μάτσας είπε ότι αυτά είναι οι στρατιώτες, οι ύποπτοι, και κάποιοι που μίλησαν στους υπόπτους κατά τη πορεία των 18 ετών.

Γενική Εισαγγελία και Υπ. Συμβούλιο

Σχετικά με το πώς πρέπει να κινηθούν η Γενική Εισαγγελία και το Υπουργικό Συμβούλιο για να προκύψουν νέα στοιχεία στην υπόθεση, ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι οι λειτουργοί πρέπει να είναι «ικανοί και έντιμοι ούτως ώστε να γίνει δίκαιη και αντικειμενική διερεύνηση», σημειώνοντας παράλληλα πως παρά το γεγονός ότι πέρασαν τόσα χρόνια για να προκύψουν στοιχεία, «με μία δίκαιη διερεύνηση υπάρχει ελπίδα».

Για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου μίλησε στην εκπομπή και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το εάν το θέμα του θανάτου του εθνοφρουρού είναι στα προς συζήτηση θέματα της συνεδρίασης της ερχόμενης Τετάρτης ή σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

«Αυτά είναι που θέλουμε να δούμε. Η εκτελεστική εξουσία λειτουργεί καλή τη πίστει, χωρίς να της επιβάλλονται οι όροι. Εδώ έχουμε ένα ηθικό ζήτημα και μία απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Η εκτελεστική εξουσία έχει ηθική υποχρέωση να διασφαλίσει το αίσθημα της απονομής δικαιοσύνης» και συνέχισε λέγοντας πως αποδεδειγμένα υπάρχουν κάποια κενά που χρονολογούνται. «Να δούμε ακριβώς πώς θα καλύψουμε αυτό το σοβαρό κενό, με το ζήτημα του να νιώθει ο πολίτης τη σιγουριά ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί. Αυτό τονίζουμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνίου.

Ο ρόλος της Αστυνομίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, κληθείς να αναφέρει τον ρόλο της Αστυνομίας, εξήγησε ότι το πόρισμα θα μελετηθεί από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία στη συνέχεια θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Από την άλλη, εάν από ενδεχόμενα κενά που προκύπτουν στη μέχρι στιγμής διερεύνηση της υπόθεσης, η Αστυνομία κληθεί να δει και εσωτερικά το ζήτημα, ο κ. Ανδρέου εξήγησε ότι «έχουν γίνει τρεις θανατικές ανακρίσεις, έχει γίνει διερεύνηση και από ανεξάρτητους ανακριτές».

Ξανά στην ομάδα ο Μάτσας;

Τέλος, ερωτηθείς αν θα είναι ξανά στην ομάδα περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης, ο κ. Μάτσας ανέφερε: «Εάν αυτοί που έχουν την ευθύνη για τον διορισμό κρίνουν ότι είμαι κατάλληλος, δεν θα αρνηθώ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση