ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός στα κατεχόμενα: Κρίσιμη η κατάσταση

Γενικό κλείσιμο τον Φεβρουάριο στην ημερήσια διάταξη

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Το νέο κύμα της πανδημίας, το οποίο επηρεάζει την Κύπρο μαζί με ολόκληρο τον κόσμο, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους εκπρόσωπους της τ/κ ηγεσίας και στην κοινότητα των Τουρκοκύπριων επιστημόνων. Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων στο βόρειο κομμάτι του νησιού, χθες το βράδυ η «κυβέρνηση» επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρα τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την αρχική δήλωση της «κυβέρνησης», το κλείσιμο θα παραμείνει σε ισχύ για μια εβδομάδα. Σύμφωνα με τον «Υπουργό Υγείας» και τους Τουρκοκύπριους γιατρούς, η διάρκεια της μιας εβδομάδας δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσίευσε ο τουρκοκυπριακός τύπος, 21 νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα τις πρωινές ώρες σήμερα μετά την ανακοίνωση 47 νέων κρουσμάτων χθες το απόγευμα. Επιπλέον, ο αριθμός των ασθενών του Covid-19 που θεραπεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας έφτασε τους 9.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων και απαιτώντας από όλους τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ο «Υπουργός Υγείας» Αλί Πιλλί προχώρησε σε αυτοκριτική και τόνισε τα εξής: «Το κλείσιμο θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Τα μέτρα πρέπει να τίθενται σε ισχύ εγκαίρως. Οι νέες αποφάσεις θα ληφθούν σε επτά ημέρες. Από τις 10 το πρωί έχουμε άλλους νέους 21 ασθενείς του κορωνοϊού».

Το κλείσιμο ενδέχεται να πάρει παράταση

Στο πλαίσιο των νέων δηλώσεών του, ο κ. Πιλλί έστειλε επίσης το μήνυμα ότι το 7ήμερο μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας και κλεισίματος δεν είναι αρκετό για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ο κ. Πιλλί προειδοποίησε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μεγαλύτερο κλείσιμο 14 ή 21 ημερών. Επίσης, πρόσθεσε ότι στα κατεχόμενα ξεκινά το δεύτερο κύμα εμβολιασμών και ότι η τ/κ πλευρά έχει παραλάβει μέχρι στιγμής από την ΕΕ συνολικά 2.250 δόσεις εμβολίου του κορωνοϊού.

Η πανδημία θα έχει πολιτικές συνέπειες

Σύμφωνα με τους τ/κ ειδικούς, η εμβάθυνση της κρίσης της πανδημίας στην τ/κ κοινότητα θα συνοδευτεί από οικονομικούς και πολιτικούς μετασεισμούς. Πολιτικοί και ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν η οικονομική και κοινωνική ζωή παραμείνει «κλειστή» για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να προκύψουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ειδικοί που παρακολουθούν στενά την τουρκοκυπριακή πολιτική σκηνή αναφέρουν ότι η νέα εξέλιξη ενδέχεται επίσης να φέρει σαρωτικές αλλαγές και στο πολιτικό προσκήνιο.

Μιλώντας στην τ/κ ιστοσελίδα «Haber Kıbrıs» σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρώην «Υπουργός Οικονομικών», Μπιρικίμ Οζγκιούρ προειδοποίησε ότι οι Τουρκοκύπριοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία εάν το κλείσιμο παραταθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Ο κ. Οζγκιούρ, επισημαίνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν επί του παρόντος σχέδιο δράσης για την οικονομική διαχείριση του νέου κύματος της πανδημίας, ανέφερε ότι το κλείσιμο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες πολιτικές εξελίξεις. Ο κ.Οζγκιούρ προέβλεψε επίσης ότι μια αλλαγή στο πολιτικό σύστημα στην «ΤΔΒΚ» μπορεί να προκύψει εάν διαιωνιστεί η κοινωνικοοικονομική κρίση. Σε αυτήν την περίπτωση οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα τον Ιούνιο για αλλαγή του πολιτικού συστήματος και νέες «προεδρικές εκλογές» τον Οκτώβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση