ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κώστας Καδής: Προτεραιότητα η προστασία και η ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς

Αποκορύφωμα κατά τον Υπουργό ήταν η ανακήρυξη της περιοχής Τροόδους ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η προστασία και η ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και υλοποιείται κυρίως μέσω δράσεων του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, αποδεικνύοντας τη σημασία που προσδίδει το Κράτος στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, τονίζοντας ότι «αποκορύφωμα των δράσεων αυτών, ήταν η ανακήρυξη της περιοχής Τροόδους ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO».

Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης για τους Νάνους Ιπποπόταμους και στην τέλεση των εγκαινίων του σκεπάστρου του ανασκαφικού χώρου, ο κ. Καδής είπε ότι από τη δεκαετία του 1960 συλλέχθηκαν πέραν των πέντε χιλιάδων οστών νάνων ιπποπόταμων, από διάφορα μέρη της Κύπρου, τα οποία μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για μελέτη και «παρά τις επίμονες προσπάθειες μας, δυστυχώς ακόμη δεν κατέστη δυνατή η επιστροφή του πολιτιστικού αυτού πλούτου στην πατρίδα μας», εκφράζοντας αισιοδοξία ότι αυτό θα γίνει στο σύντομο μέλλον.

Αναφερόμενος στην παλαιοντολογική ανασκαφή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης στην Αγία Νάπα, η οποία άρχισε το 2001 σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα με την ομάδα του Ομότιμου Καθηγητή Γιώργου Θεοδώρου και την ενεργή στήριξη του Δήμου Αγίας Νάπας, ο κ. Καδής είπε ότι «το έργο αυτό αποτελεί τη σπουδαιότερη παλαιοντολογική ανασκαφή στην Κύπρο και μέσω του αναδεικνύεται η παλαιοντολογική και πολιτιστική σημασία του χώρου», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της ανασκαφής αυτής «δημιουργήθηκε μια εξαιρετική παλαιοντολογική συλλογή, από χιλιάδες οστά νάνων ιπποπόταμων, με την αξιοποίηση της οποίας θα υπάρξει ουσιαστική συμβολή στην κατανόηση της εξέλιξης του είδους και στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς μας γενικότερα».

Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε πως το Κράτος, αντιλαμβανόμενο τη σημασία του χώρου αυτού, χρηματοδότησε πρόσφατα και την κατασκευή σκεπάστρου, το οποίο μαζί με την κατάλληλη περίφραξη, θα συμβάλουν στην προστασία του χώρου από παράνομες επεμβάσεις και από τη φθορά του από τα στοιχεία της φύσης και πρόσθεσε πως στην κατεύθυνση αυτή ήταν επίσης πολύτιμη και σημαντική η συμβολή του Δήμου Αγίας Νάπας.

«Με τα έργα αυτά και κάποιες επιπλέον εργασίες, ο παλαιοντολογικός ανασκαφικός χώρος της Αγίας Νάπας θα γίνει επισκέψιμος και προσιτός σε Κύπριους και ξένους επισκέπτες, συμβάλλοντας έτσι και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Ο χώρος θα μπορεί επίσης να αποτελέσει στοιχείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης για το φυσικό περιβάλλον μας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση