ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύκλος Σεμιναρίων: Τουρκία και Τ/κ ανάμεσα στη δύση και την Ευρασία

Σκοπός της σειράς διαλέξεων είναι η εξέταση θεματικών ενοτήτων που αφορούν την σύγχρονη τουρκική και τουρκοκυπριακή πραγματικότητα

Newsroom K

Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ανάμεσα στη δύση και την Ευρασία: Κοινωνικοοικονομική και πολιτική μεταμόρφωση στο πρώτο μισό του 21ου αιώνα. Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει σειρά διαλέξεων με θέμα «Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ανάμεσα στη δύση και την Ευρασία:». Υπεύθυνος και εισηγητής της σειράς διαλέξεων θα είναι ο συνεργάτης του Κέντρου, ιστορικός, Τουρκολόγος, ερευνητής και δημοσιογράφος δρ Νικόλαος Στέλγιας.

Σκοπός της σειράς διαλέξεων είναι η εξέταση θεματικών ενοτήτων που αφορούν την σύγχρονη τουρκική και τουρκοκυπριακή πραγματικότητα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, θα επιχειρηθεί η πολυδιάστατη, πολιτική, οικονομική-ταξική και ιδεολογική ανάλυση της σύγχρονης τουρκικής και τουρκοκυπριακής κοινωνίας. Παράλληλα, θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα όπως το Κουρδικό, το Κυπριακό, και η τουρκική εξωτερική πολιτική. Έμφαση θα δοθεί στην μελέτη ανάλογου αρχειακού υλικού και ακολούθως, σε συζήτηση των συμπερασμάτων που έχουν εξαχθεί, με τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας των παρευρισκόμενων.

 

Σειρα διαλέξεων 

Στην πρώτη διάλεξη, στις 18 Νοεμβρίου 2019, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εστιάσουν στο χθες, το σήμερα και το αύριο του υβριδικού συστήματος του «κυρίαρχου κόμματος» στην Τουρκία. Στη δεύτερη διάλεξη που θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου θα τεθεί επί τάπητος η πολιτική και κοινωνικοοικονομική κληρονομιά του πραξικοπήματος του 1980 με ειδική έμφαση στην πολιτική ηγεμονία της τουρκικής Δεξιάς.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2019, στην τρίτη Διάλεξη θα αναλυθεί η πολιτική τριχοτόμηση της Τουρκίας και οι αδυναμίες-προκλήσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης. Μια εβδομάδα μετά, στις 9 Δεκεμβρίου 2019 στο επίκεντρο της διάλεξης θα βρεθεί το Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας στον 21ο αιώνα. Στην Πέμπτη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2019 στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθεί η σύγχρονη τουρκική εξωτερική πολιτική, με ειδική μνεία στις πραγματικότητες και μύθους για την προσπάθεια εξισορρόπησης της Τουρκίας στον άξονα Δύσης-Ευρασίας. Στην δε, έκτη και έβδομη διάλεξη που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 20 Ιανουαρίου 2020, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στο πεδίο της σύγχρονης τουρκοκυπριακής πραγματικότητας με ειδική έμφαση στις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές αλλαγές στην σύγχρονη τ/κ κοινωνία και στα τουρκικά σχέδια λύσης για το Κυπριακό.

 

Πληροφορίες


Πότε/Πού: Οι διαλέξεις θα διαρκέσουν 7 εβδομάδες (18/11-16/12/2019 και 13-20/1/2020) και θα γίνονται κάθε Δευτέρα, η ώρα 18:00 – 20:00 στην αίθουσα Μ115, κτίριο Millennium, 1ος όροφος, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μακεδονίτισσης 46, Λευκωσία

Επικοινωνία/Συμμετοχή: Τηλέφωνο 22841600 / 96 314353, cceia@unic.ac.cyΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

360: Η ασφάλεια των εργοταξίων στο προσκήνιο

«Δηλαδή αποκλείστηκε η περίπτωση αυτοκτονίας;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:39

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X