ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγώνας εμπιστοσύνης με φόντο το AstraZeneca

Οι αρμόδιοι επεξεργάζονται τρόπους ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη μερίδας πολιτών προς το εμβόλιο AstraZeneca

Newsroom K

«Αγώνα» αναμένεται να δώσει το Υπουργείο Υγείας με στόχο να αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη προς το εμβόλιο της AstraZeneca που θεωρείται ασφαλές μετά και την νέα έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο στόχος της ανοσίας, εξάλλου και της εξόδου από την υγειονομική κρίση στηρίζεται στο όπλο των εμβολιασμών και το εμβόλιο της AstraZeneca είναι άκρως σημαντικό για την επίτευξη των στόχων της Κύπρου.

Το Υπουργείο Υγείας διαρκώς τονίζει την ανάγκη το κοινό να εμβολιαστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια, χωρίς να τα διαχωρίζει, αφού αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης. Η άρνηση μιας μερίδας του κοινού στην Κύπρο να διευθετήσει ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, απασχολεί διαρκώς τους αρμοδίους. Όπως πληροφορείται η «Κ», το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να επενδύσει στην ορθή επικοινωνία των οφελών του εμβολιασμού, ώστε να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την χαμένη εμπιστοσύνη των Κυπρίων πολιτών στον εμβόλιο, ειδικότερα της AstraZeneca. Προς τούτο, αναμένεται ότι σύντομα θα δούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες και όχι μόνο μηνύματα τα οποία θα έχουν στόχο την ορθή ενημέρωση του κοινού, καθώς είναι παραδεκτό ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναμένεται να καθυστερήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Tι θα γίνει με τα αδιάθετα AstraZeneca 

Επιπλέον, όπως ήδη αποκάλυψε η «Κ», το αρμόδιο Υπουργείο με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αδιάθετων ραντεβού, προσανατολίζεται σε μια γρήγορη διαδικασία προγραμματισμού εμβολιασμών, χρησιμοποιώντας τα ραντεβού για τα οποία δεν επιδεικνύεται ενδιαφέρον για άλλες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Στο πνεύμα αυτό, λένε οι πληροφορίες της «Κ», θα επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα μέχρι τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου. Οι πληροφορίες της «Κ», αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα φαίνεται να υπάρχουν περίπου 15 χιλιάδες αδιάθετα ραντεβού του εμβολίου της AstraZeneca. Στη λογική του νέου πλάνου, ο συγκεκριμένος αριθμός θα μπει σε φάση επαναπρογραμματισμού για μικρότερες ηλικίες. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι τα ραντεβού αυτά να προσφερθούν σε άτομα άνω των 48 ετών.

Πρόβλημα οι επαγγελματίες υγείας

Αρκετά σοβαρό θεωρείται το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των νοσηλευτών το οποίο κυμαίνεται κάτω από 45%. Όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές με γνώση του ζητήματος, πολλά μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, αφού η μοναδική τους επιλογή είναι το σκεύασμα της αγγλο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας. Ωστόσο, η κακή δημοσιότητα που το έχει περιβάλει αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα ο οποίος συνέτεινε στο να μην επιθυμούν να το λάβουν. Πλέον, όσοι εκφράζουν την επιθυμία να εμβολιαστούν, ζητούν να τους χορηγηθεί το σκεύασμα της Pfizer/BioNTech, παρά το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα νοσηλευτών δεν εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον Φεβρουάριο, προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια είναι καινούργια και μη δοκιμασμένα ευρέως.

Εκ μέρους του ΟΚΥπΥ καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες ενημέρωσής τους, προκειμένου να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νοσηλευτές, καθώς φαίνεται ότι χαμηλή είναι και η εμβολιαστική τους κάλυψη κατά της Γρίπης Α. Αξίζει να αναφερθεί, την ίδια ώρα, πως η εμβολιαστική κάλυψη των ιατρών κατά της COVID-19 ανέρχεται στο 75,5%.

Έδωσε το παράδειγμα ο Κ. Κόκκινος

Στο μεταξύ, σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης προς το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος έλαβε το εμβόλιο της αγγλο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας.Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας εμβολιάστηκε στις 10 το πρωί του Σαββάτου (10/4) στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία.

Ανοιχτή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες  57 και 58 ετών

Στο μεταξύ, τέσσερις χιλιάδες νέα ραντεβού για εμβολιασμό διευθετήθηκαν το Σάββατο (10/4) μέχρι τις 9 το πρωί μέσω της Πύλης Εμβολιασμού,  εκ των οποίων τα 3.200 κλείστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer. 3.200 ραντεβού διευθετήθηκαν με το εμβόλιο της Pfizer και 800 με το εμβόλιο της AstraZeneca.  Σημειώνεται ότι η Πύλη έχει ανοίξει σήμερα από τις 8 το πρωί για τα άτομα ηλικίας 57 και 58 ετών μόνο και θα κλείσει στις 8 το βράδυ.  Τα διαθέσιμα ραντεβού ήταν 15.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση