ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλάζει η διαδικασία ενημέρωσης θετικών στον ιό

Αλλαγή στις διαδικασίες ενημέρωσης των θετικών στον ιό περιστατικών και των στενών επαφών τους

Newsroom K

Η Ομάδα Ιχνηλάτησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, υπό το φως των αυξημένων περιστατικών COVID-19 που καταγράφονται καθημερινά, αλλά και σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διαδικασιών ενημέρωσης των ατόμων που εντοπίζονται θετικά στον ιό, αλλά και των στενών τους επαφών, έχει προχωρήσει σε εφαρμογή αλλαγών στις διαδικασίες της. Στόχος της επικαιροποίησης των διαδικασιών είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου που απαιτείται για την ενημέρωση τόσο των κρουσμάτων όσο και των επαφών τους, δεδομένου ότι καταγράφεται μεγάλη αύξηση στα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, αλλά και των στενών τους επαφών.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των θετικών στον ιό ατόμων, η διαδικασία έχει τροποποιηθεί και, εάν δεν προλάβουν να ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς μέχρι το τέλος της μέρας, ενημερώνονται μέσω αποστολής γραπτού μηνύματος (sms) ότι το αποτέλεσμα της εργαστηριακής τους εξέτασης είναι θετικό. Στο γραπτό μήνυμα, πέραν από το αποτέλεσμα, δίνεται επίσης σύνδεσμος με τις γραπτές οδηγίες που πρέπει να ακολουθεί ένα θετικό στον ιό άτομο. Με την παραλαβή του μηνύματος, το άτομο θα πρέπει να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και να αρχίσει την καταγραφή των ατόμων με τα οποία είχε στενή επαφή 48 ώρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων ή πριν από την ημέρα δειγματοληψίας, εάν πρόκειται για ασυμπωματικό ασθενή.

Στη συνέχεια, και εντός 24 ωρών, η Ομάδα Ιχνηλάτησης επικοινωνεί τηλεφωνικώς με το άτομο και καταγράφει τα στοιχεία, ενώ αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έντυπο για να καταχωρηθούν από το επιβεβαιωμένο περιστατικά οι στενές επαφές. Το ίδιο το θετικό στον ιό άτομο οφείλει επίσης να επικοινωνήσει με τις στενές επαφές του ενημερώνοντάς τους ότι έχουν δηλωθεί τα στοιχεία τους για ιχνηλάτηση και αναφέροντάς τους ότι πρέπει να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό έως ότου επικοινωνήσει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης μαζί τους για τη διευθέτηση ραντεβού για δειγματοληψία.

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία με τα άτομα που ορίζονται ως στενές επαφές, η πρώτη ενημέρωση δίνεται από το ίδιο το κρούσμα. Αμέσως, θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό και να αναμένουν τηλεφωνική επικοινωνία εντός 72 ωρών από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου για διευθέτηση ραντεβού για δειγματοληψία. Παράλληλα και επιπρόσθετα της ενημέρωσης που γίνεται από το ίδιο το περιστατικό, τα άτομα που δηλώνονται ως στενές επαφές λαμβάνουν γραπτό μήνυμα (sms) με τον σύνδεσμο για τις γραπτές οδηγίες που οφείλουν να ακολουθήσουν.

Σημειώνεται ότι και στις περιπτώσεις θετικών στον ιό ατόμων και των στενών επαφών, η ενημέρωση μέσω γραπτού μηνύματος θεωρείται επίσημη και το άτομο οφείλει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που του δίνονται.

Σε περίπτωση που οποιοδήποτε άτομο, που ενημερώθηκε ότι είναι επαφή κρούσματος, έχει ή εκδηλώσει συμπτώματα πριν επικοινωνήσει η Ομάδα Ιχνηλάτησης μαζί του, οφείλει να ενημερώσει τον Προσωπικό του Ιατρό για τα συμπτώματα, δηλώνοντάς του απαραίτητα ότι αποτελεί στενή επαφή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση