ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαράδεκτη θεωρεί το Υπ. Υγείας την επιστολή ΠΙΣ

Επικρίσεις ότι η οργάνωση των ιδιωτικών γιατρών βρίσκεται πίσω από την ακύρωση των συναντήσεων με τις επιστημονικές εταιρείες

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά την ακύρωση προγραμματισμένων συναντήσεων που είχε με τέσσερις επιστημονικές εταιρείες ειδικών γιατρών. Συγκεκριμένα, οι συναντήσεις που ήταν προγραμματισμένες για τις επόμενες ημέρες, ακυρώθηκαν μετά από επικοινωνία των εταιρειών με το γραφείο του υπουργού, προβάλλοντας μάλιστα διάφορες δικαιολογίες. Μεταξύ άλλων, οι εταιρείες εξέφρασαν την άποψη ότι το υπουργείο και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), θα έπρεπε να διαπραγματεύονται απευθείας με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Οι ακυρώσεις των συναντήσεων αλλά και οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, έγιναν λίγες ημέρες μετά τη συνεδρία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, στην οποία όπως πληροφορούμαστε, συμμετείχαν και επιστημονικές εταιρείες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, «οι συγκεκριμένες εταιρείες ενήργησαν κατόπιν εντολών», αφήνοντας αιχμές ότι ο ΠΙΣ προέτρεψε τις εταιρείες να μην έχουν επαφή με τον ίδιο τον υπουργό.

Όπως πληροφορείται η «Κ», ο ΠΙΣ έστειλε επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο, ανέτοιμους για την εφαρμογή του ΓεΣΥ που είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουνίου. Πηγή εντός του υπουργείου ανέφερε πως με την επιστολή του ο ΠΙΣ επιδιώκει διάλογο, έτσι ώστε το ΓεΣΥ να αλλάξει νομοθετικά και από μονοασφαλιστικό να γίνει πολυασφαλιστικό. Κάτι το οποίο αποκλείστηκε από το υπουργείο αναφέροντας πως «η φιλοσοφία του συστήματος δεν πρόκειται να αλλάξει».

Στην επιστολή του ο ΠΙΣ, όπως πληροφορούμαστε, χαρακτηρίζει «τέχνασμα» την επικοινωνία του ίδιου του υπουργού με τις επιστημονικές εταιρείες ειδικών γιατρών. «Οι θέσεις οι οποίες αναφέρονται στην επιστολή του ΠΙΣ είναι προκλητικές», δήλωσαν στην «Κ», προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να προβούν στον οποιοδήποτε περαιτέρω σχολιασμό.

Ανοικτό σε εισηγήσεις το υπουργείο

Ο ίδιος ο υπουργός με δηλώσεις στο κρατικό κανάλι, ανέφερε πως στόχος των συναντήσεων είναι να ενημερωθούν οι ίδιοι οι γιατροί. «Λόγω της απόφασης του ΠΙΣ να διακόψει τον διάλογο με τον ΟΑΥ, δημιουργήθηκαν προβλήματα, τα οποία στη συνέχεια οδήγησαν σε παραπληροφόρηση των γιατρών», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου. Οι συναντήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, προγραμματίζονται έτσι ώστε να κατατεθούν στο τραπέζι προβληματισμοί, ανησυχίες ή και κάποιες ενστάσεις αν υπάρχουν. Παράλληλα, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση προς τους υγιώς σκεπτόμενους, όπως τους χαρακτήρισε, γιατρούς, να συζητήσουν από κοινού θέματα τα οποία τους αφορούν, και να κατατεθούν τυχόν εισηγήσεις για βελτιώσεις. Όπως διαβεβαίωσε, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ αρχές Ιουνίου, θα πραγματοποιεί συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους ανά δεκαπενθήμερο, ώστε να καταγράφονται τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργούνται και να εξετάζονται τρόποι επίλυσής τους.

Κίνητρο η αγορά εξοπλισμού

Κίνητρο θεωρείται από πλευράς υπουργείου η αγορά ιατρικού εξοπλισμού. Όπως μας λέχθηκε, το σχέδιο που αφορά την επιδότηση αγοράς του εξοπλισμού, βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν αφορά μόνο τα διαγνωστικά κέντρα. Πηγή από το υπουργείο ανέφερε στην «Κ» πως με την αγορά του εξοπλισμού, θα προσφερθεί ποιοτική αναβάθμιση στο ΓεΣΥ, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο εξοπλισμός, αφού αποτελεί μέρος του μοντέρνου τρόπου άσκησης της υγείας», σημειώνεται. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα πάρει την τελική του μορφή, και ακολούθως θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Υγείας για έγκριση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και δεν αποκλείεται την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Το unlock ξύπνησε την πανδημία

Η επαναλειτουργία των αεροδρομίων επιδείνωσε την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αναφέρει στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ...
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ
X