ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από Δευτέρα ο ΕΜΑ ανοίγει τα χαρτιά του για 3η δόση

Συνεχίζεται η αξιολόγηση των δεδομένων και των φακέλων που έχει ζητήσει από εταιρείες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται εξελίξεις από πλευράς Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), αναφορικά με τις συστάσεις προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε για την τρίτη δόση εμβολίων. Πηγές της «Κ» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουν πως η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στοιχείων που έχει ζητήσει ο ΕΜΑ, προκειμένου να τοποθετηθεί επί όλου του φάσματος που αφορά τον επιπρόσθετο εμβολιασμό. Οι πληροφορίες που υπάρχουν από της Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουν την ερχόμενη Δευτέρα ο ΕΜΑ να ανοίγει τα χαρτιά του, δίνοντας το πράσινο φως για την τρίτη δόση. Προοπτική στην οποία συνηγορούν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν και που έχουν οδηγήσει κάποιες χώρες εντός και εκτός Ε.Ε να μην αναμένουν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και να προχωρούν με την τρίτη δόση.

Η Κύπρος

Στη Λευκωσία αν και η τρίτη δόση θεωρείται δεδομένη, οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να αναμένουν τις απόψεις του ΕΜΑ. Σε πολιτικό επίπεδο, όπως έχει γράψει η «Κ», εάν τις επόμενες 6 μέρες δεν δοθούν οι απόψεις του αρμόδιου ευρωπαϊκού οργανισμού, η κυβέρνηση θα πάρει την τρίτη δόση στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την 1η Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας απόφαση για εκκίνηση των εμβολιασμών. Να υπενθυμίσουμε πως οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Λευκωσία ανέμεναν τις απόψεις του ΕΜΑ αρχές τις εβδομάδας. Σε οργανωτικό επίπεδο οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί με τις υπηρεσίες να δηλώνουν πανέτοιμες να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς από τις κλειστές δομές.

Μέτρα

Στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το υγειονομικό πλαίσιο επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια με την κυβέρνηση να εμφανίζεται διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της, αποσύροντας από τα υγειονομικά πρωτόκολλα το μοριακό τεστ (PCR) για τα πανεπιστήμια. Όλα δείχνουν πως όσοι φοιτητές δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους, μόνο Rapid test. Παρά ταύτα στον πανεπιστημιακό χώρο επικρατεί αναταραχή με τους φοιτητές του ΤΕΑΠΑΚ να πραγματοποιούν, χθες Τετάρτη, εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα επιστροφής των φοιτητών θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου και εφόσον αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα του μεσοδιαστήματος από το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση