ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτά αποφάσισαν Χατζηπαντέλα - επιδημιολόγοι

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο εκπρόσωπος των επιδημιολόγων Γιώργος Νικολόπουλος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε στο Υπουργείο Υγείας ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα φιλοξενώντας τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας επιβεβαιώνεται μία αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων ενώ στα πλαίσια της σύσκεψης αναλύθηκαν στοιχεία και δεδομένα που αφορούν τις νοσηλείες για να δημιουργηθεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. 

Παρατηρήθηκε κενό ή καθυστέρηση στην χορήγηση αντιικών φαρμάκων κάτι που οδήγησε στην απόφαση να σταλεί ενημερωτικό δελτίο στους ιατρούς

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε -λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τις ευάλωτες ομάδες- η προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος κυρίως σε ότι αφορά τα άτομα άνω των 60 ετών και με επικέντρωση σε κλειστές δομές και γηροκομεία. Στο ίδιο μήκος κύματος θα δοθει προτεραιότητα και στην προώθηση του προγράμματος σε ορεινές κοινότητες, κα΄τι που όπως ανέφερε είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν σε Πάχνα και Παλαιχώρι. 

Παρατηρήθηκε κενό ή καθυστέρηση στην χορήγηση αντιικών φαρμάκων κάτι που οδήγησε στην απόφαση να σταλεί ενημερωτικό δελτίο στους ιατρούς για τη χρήση τους καθώς και στο κομμάτι της ενημέρωσης να ενημέρωνουν τους άνω των 60 να σπεύσουν σε εμβολιασμό για αποφυγή αύξησης των νοσηλειών. 

Αναλυτικά όσα δήλωσαν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα και εκ μέρους των επιδημιολόγων ο Γιώργος Νικολόπουλος:

Γεια σας. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια αύξηση όσον αφορά στα κρούσματα και στις νοσηλείες. Σήμερα είχαμε μια σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με όλους τους επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Δόθηκε η ευκαιρία στους επιστήμονες να ενημερωθούν με περισσότερα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά στις νοσηλείες και στον αριθμό των κρουσμάτων. Έγινε μια εξαιρετική συνάντηση ανάμεσα στην Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και συμφωνήσαμε στα ακόλουθα βήματα: Θα επικεντρωθούμε στην προώθηση του εμβολιασμού στα άτομα άνω των 60 ετών και ειδικά στα άτομα που είναι στις κλειστές δομές και στα γηροκομεία, άρα θα αναλάβει δράση το Υπουργείο Υγείας μαζί με την Επιτροπή Εμβολιασμών να προωθηθεί ο εμβολιασμός στις κλειστές δομές και στα γηροκομεία, όπως επίσης θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμών σε ορεινές κοινότητες, όπου είχαμε αρκετή επιτυχία πέρσι, και συγκεκριμένα σε χωριά όπως την Πάχνα και το Παλαιχώρι. Επίσης συμφωνήσαμε να σταλεί ένα ενημερωτικό δελτίο στους προσωπικούς ιατρούς όσον αφορά στα αντιιικά φάρμακα, που όπως φαίνεται αυτά τα αντιιικά φάρμακα δεν χορηγούνται στους ασθενείς έγκαιρα, όπως επίσης και να ενημερώσουμε τους προσωπικούς ιατρούς πως πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς άνω των 60 και τους ευάλωτους ασθενείς τους πως πρέπει να εμβολιαστούν με την 4η δόση, ώστε να μην έχουμε περισσότερες νοσηλείες. Αυτά ήταν τα σημαντικά που είπαμε σήμερα. Το Υπουργείο Υγείας βλέπει την εικόνα καθημερινά, δεν εφησυχάζουμε, πρέπει όλοι να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής όπως επίσης και να εμβολιαστούμε με την 4η δόση. Σας ευχαριστώ.

Γιώργος Νικολόπουλος, εκ μέρους Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής: Καλησπέρα και από μένα, είμαι ο Γιώργος Νικολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να τονίσω ότι σήμερα ήταν μια πραγματικά εξαιρετική συνάντηση, ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό για την πρόσκληση. Ανταλλάχθηκαν απόψεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Νομίζω ότι το βασικό μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι πως δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σε κάθε περίπτωση επαγρύπνηση. Υπάρχουν παρεμβάσεις οι οποίες εστιάζουν στον εμβολιασμό, στα αποτελεσματικά φάρμακα, και ευελπιστούμε πως μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη συνέχεια. Ευχαριστώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση