ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:11
 

Δρ. Ζωή Πανά στην «Κ»: Δημιουργούμε ένα τείχος κατά του κορωνοϊού

Η δρ. Ζωή Πανά λέει ότι μέτρα προσωπικής υγιεινής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αντιμετώπισης της διασποράς της νόσου

Του Γιάννου Λύτρα

Για έναν αγώνα στον οποίο όλοι είμαστε υπεύθυνοι κάνει λόγο η δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργού Υγείας και εξειδικευθείσα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων στο Johns Hokins Hospital. Μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Κ», ζητάει την υπομονή και την εμπιστοσύνη από τους πολίτες, καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται εκτιμά ότι θα χρειαστεί χρόνος μερικών εβδομάδων για να δείξουν τα πρώτα αποτελέσματα. Τονίζει ότι η απομόνωση του κόσμου σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα τείχος κατά της εξάπλωσης του ιού, ώστε να αποφευχθεί τυχόν «αναζωπύρωση» της πανδημίας, καθώς δεν έχουμε παγκοσμίως πολλά «όπλα» κατά του νέου κορωνοϊού.

Δρ Πανά, πώς ακριβώς ο ιός επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό; Μπορούμε να πούμε ότι κινδυνεύουμε όλοι, τελικά, δεδομένου του θανάτου ανθρώπωνμε ελεύθερο ιατρικό ιστορικό; 

Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός αρχικά προσκολλάται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μέσω συγκεκριμένων υποδοχέων που εντοπίζονται πάνω στα κύτταράμας (ACE2 υποδοχείς), έπειτα εισέρχονται στα κύτταρα και χρησιμοποιώντας –πρακτικά αξιοποιώντας– τους δικούς μας κυτταρικούς μηχανισμούς και πολλαπλασιάζονται εντός του αναπνευστικού συστήματος. Σε κάποια προσβεβλημένα άτομα, η λοίμωξη προχωράει και στο κατώτερο αναπνευστικό, προκαλώντας ιογενή πνευμονία. Κλινικά συμπτώματα σε αυτή τη φάση είναι κυρίως η δύσπνοια. Σε κάποια από αυτά τα άτομα το ανοσοποιητικό υπερδιεγείρεται, άγνωστο γιατί και πότε ακριβώς, με αποτέλεσμα να έχουμε υπερπαραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονή. Με αυτή την «καταιγίδα των κυτταροκινών» ο πνευμονικός ιστός προσβάλλεται, έχουμε βλάβες του πνευμονικού παρεγχύματος, ο ασθενής πλέον εμφανίζει οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και χρειάζεται υποστήριξη του αναπνευστικού. Αδρά το 80% των προσβεβλημένωναπό COVID-19 θα παρουσιάσειτην πρώτη φάση (ήπια νόσηση), περίπου 15% τη δεύτερη φάση (της πιο σοβαρής ιογενούς πνευμονίας) και περίπου 5% την τρίτη φάση (σοβαρή νόσηση) που είναι κρίσιμη. Εννοείται όλοι δυνητικά μπορεί να προσβληθούμε από τον συγκεκριμένο ιό. Το θέμα είναι ποιος θα παρουσιάσει τη σοβαρή μορφή της COVID-19 νόσου. Για αυτό έχουμε διατυπώσει και τις ομάδες υψηλού κινδύνου,τις ευπαθείς ομάδες που πρέπει να σεβαστούμε και να προστατέψουμε.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιάννου Λύτρα στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Η βουλή των λαϊκιστών Πορδίκη, Καμένης, Ελαμάκια και συνεργατιστή κλέφτη Κουλία- ΕΔΕΚ & ΔΗΚΟ βυθίζουν ...»
Αρμαγεδών  |  11:25

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Είναι βραβευμένη και πιστοποιημένη διεθνώς και πληροί τις βασικές απαιτήσεις όλων των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών Ιατρικών Συσκευών.

My Digital Doctor: Η νέα εφαρμογή ελέγχου ιατρικών συμπτωμάτων με τεχνολογία Artificial Intelligence ειδικά για το πελατολόγιο της Universal Life!

H εφαρμογή είναι η πρώτη που επικυρώθηκε επιστημονικά και παρουσίασε 91% ακρίβεια στην αξιολόγηση ιατρικών συμπτωμάτων σύμφωνα ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΥΓΕΙΑ
Μηδενικά φαίνεται ότι είναι τα κρούσματα στην Κύπρο, βάσει και των αποτελεσμάτων της Κυριακής, σύμφωνα με τον Δρ Πέτρο Καραγιάννη.

Δύσκολα ξαναπάμε σε lockdown

Από τα αποτελέσματα της υπερβολικής χαλάρωσης των πολιτών θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο πισωγύρισμα
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ
X