ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δρ Πανά: Πώς απαντά στην κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας

Είναι ανοικτοί σε διάλογο να αφουγκραστούν την όποια άποψη και κριτική, λέει η Λέκτορας Παιδιατρικής

ΚΥΠΕ

Είναι ανοικτοί σε διάλογο να αφουγκραστούν την όποια άποψη και κριτική, απλά αυτό να γίνει με μια ποιότητα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

Σε ερώτηση ότι γιατροί, νομικοί και εκπαιδευτικοί από το δίκτυο Αlarm Call, σε ανακοίνωσή τους, καταλογίζουν στο κράτος αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση της πανδημίας και ζητούν εξηγήσεις, η κ. Πανά είπε ότι η οποιαδήποτε κριτική και οποιαδήποτε συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντική και καλοδεχούμενη, «με την έννοια ότι υποστηρίζουμε όλη η επιστημονική κοινότητα αλλά και το Υπουργείο το διάλογο και το να αφουγκραστούμε πρακτικά τις ανησυχίες, τον προβληματισμό και ναι και την κριτική πρακτικά στο κομμάτι της διαχείρισης».

«Επειδή δεν έχω επακριβώς διαβάσει το τι έχει ειπωθεί, θα πρέπει να πούμε κάποια πράγματα. Πρώτα απ΄ όλα, το πρώτο και το κυριότερο να θυμίσουμε από την αρχή της πανδημίας ότι τονίσαμε ότι πρόκειται για μια πραγματικά πρωτόγνωρη κατάσταση που βίωσε το παγκόσμιο και η χώρα μας, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία και προηγούμενη προετοιμασία πάνω σε θέματα διαχείρισης τόσο σοβαρών κρίσεων αυτής της διάστασης, δηλαδή πανδημίας», πρόσθεσε.

Από την άλλη όμως, συνέχισε η κ. Πανά, «θα πρέπει να πούμε ότι τόσο για την Κύπρο για την οποία γίνεται αναφορά όσο και για την Ευρώπη, έγιναν τεράστια βήματα που προφανώς λόγω της πίεσης και της κούρασης, στο κομμάτι της πανδημίας αυτής καθαυτής δεν ήταν εμφανή».

«Όμως έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα και στο κομμάτι της βελτίωσης στην παροχή υγείας των ατόμων, τα οποία νοσούν από λοιμώδη νοσήματα, της αύξησης των κρεβατιών μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αύξηση της γνώσης και της διασυνδεσιμότητας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας αλλά όλη της επιστημονικής κοινότητας, εδώ της Κύπρου και άλλων χωρών μαζί με τις δημόσιες αρχές, το οποίο ουσιαστικά μας βοήθησε και θα μας βοηθήσει και στο μέλλον», σημείωσε.

Όπως είπε η κ. Πανά, από την αρχή η Κυπριακή Δημοκρατία «τόνισε ότι προσπαθούσαμε για πάρα πολλούς λόγους να υιοθετήσουμε και μετά να προσαρμόσουμε τις συστάσεις των ανεξάρτητων και εγκεκριμένων οργανισμών της Ευρώπης, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, για να έχουμε κατά το δυνατόν την πιο ορθή σε κάθε φάση της πανδημίας και τεκμηριωμένη στρατηγική βάσει των ευρωπαϊκών συστάσεων με πάντοτε προσαρμογές στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας».

«Αυτό είναι ένα μάθημα το ότι πρέπει να βασιστούμε στην τεκμηρίωση και μάλιστα την ορθή τεκμηρίωση, διότι πάρα πολλές φορές γινόταν λόγος είτε με ψευδείς στοιχεία είτε με στοιχεία τα οποία αναλύονταν μη επαρκώς λόγω έλλειψης εμπειρογνωμοσύνης πάνω στο κομμάτι αυτό, με αποτέλεσμα ο κόσμος λόγω της κούρασης, λόγω της πίεσης , λόγω όλων αυτών που βιώσαμε να παρερμηνεύει ή να επηρεάζεται δυσμενώς μέσα στους στόχους που η ίδια η Ευρώπη και η Κύπρος ως κράτος μέλος έθεσε, έχοντας πάντοτε ως βασική αρχή το να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας και τους θανάτους των συμπολιτών μας», συμπλήρωσε.

Άρα, λοιπόν, είπε η κ. Πανά, «νομίζω ότι η οποιαδήποτε κριτική αν πρέπει να γίνει, θα πρέπει να γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διότι η Κύπρος και κυρίως δια μέσω των βαριών, των δύσκολων δεικτών της που αφορούν κυρίως τους θανάτους, νομίζω ότι με βάση κιόλας τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκε με μια αξιοπρέπεια και σεβασμό και κατά το δυνατό ισορροπημένη και έγκυρη παρέμβαση στις διάφορες φάσεις».

«Επίσης, αν λοιπόν, μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση υπήρχαν κάποιες άλλες λύσεις ή κάποιες προτάσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα τεκμηριωμένα αφορούν τους παραπάνω οργανισμούς και δεν υιοθετήθηκαν ορθά, εδώ είμαστε γιατί πάντοτε σε οποιοδήποτε χώρο υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στο να το συζητήσουμε όμως και όχι να μπούμε σε φάσεις αντιδράσεων, δικαστηρίων, διαδηλώσεων», σημείωσε.

«Είμαστε ένα δημοκρατικό κράτος με πολύ υψηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο και μορφωτικό των πολιτών και στις δύσκολες φάσεις των κρίσεων, δείχνουμε και την ποιότητα μας με το να συζητάμε και βρίσκουμε από κοινού λύσεις», πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει πως έχει λεχθεί ότι τα μέτρα προς αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν επιφέρει κοινωνικό και οικογενειακό διχασμό, οικονομική εξαθλίωση πολλών ανθρώπων, ψυχολογική καταρράκωση και εκφοβισμό, ειδικά των παιδιών, η κ. Πανά είπε ότι καταρχήν κανένας δεν αμφισβητεί το φορτίο που έχει προκαλέσει μια πανδημία covid 19, όχι μόνο σε υγειονομικό αλλά και σε κοινωνικό και σε οικονομικό επίπεδο, «και όλες μας οι δράσεις μόλις περάσουμε την οξεία φάση της πανδημίας θα πρέπει να είναι στο να στηρίξουμε τη χώρα μας και την Ευρώπη στο να μειώσουμε κατά το δυνατό όλες αυτές τις παραμέτρους που σας προανέφερα και έχουν επηρεαστεί».

«Υπάρχουν τρόποι βελτίωσης, υπάρχει και θέληση, έτσι ώστε με συνεργασία να καταφέρουμε να έχουμε μια Κύπρο και μια Ευρώπη που να είναι πιο σοφή σε σχέση με τη φάση πριν της πανδημίας, στο να αντιμετωπίσουμε δηλαδή την πανδημία ως ένα τεράστιο σχολείο για να δούμε μπροστά το μέλλον μας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το κομμάτι των ασυμπτωματικών ατόμων, η κ. Πανά είπε ότι ήταν ένα πρόβλημα, το οποίο είχαν τονίσει από την αρχή της πανδημίας ότι πράγματι μπορεί να υπάρχουν άτομα τα οποία να έχουν προσβληθεί από τον ιό και λόγω της έλλειψης κλινικών συμπτωμάτων να μην το γνωρίζουν οι ίδιοι και έτσι να βοηθούν στο κομμάτι της διασποράς.

«Αυτό είναι μια γενική αρχή που ξεκίνησε από την αρχή της πανδημίας και βεβαία επειδή η πανδημία εξελίσσεται, είναι ένα φυσικό φαινόμενο ο ιός, αλλά εξελίσσονται και οι ίδιες οι παρεμβάσεις μας, τα εργαλεία που έχουμε στο χέρι, τα φάρμακα και τα εμβόλια που έχουμε στην φαρέτρα μας, έτσι ώστε να παρέμβουμε σε αυτό το φυσικό φαινόμενο, όμως πάντοτε προς όφελος του πολίτη, του ανθρώπου, δηλαδή υπέρ της υγείας, υπέρ της προστασίας του», σημείωσε.

Όπως είπε η κ. Πανά, στόχος σε όλες της φάσης της πανδημίας είναι η έγκυρη ανίχνευση των κρουσμάτων και απομάκρυνση τους από την κοινότητα στο να αποφευχθεί η εμφάνιση πολλών μεγάλων αλυσίδων και περαιτέρω διασποράς στους διάφορους εργασιακούς χώρους.

«Όπως σας τόνισα και πριν παρά το ότι κανένα εργαλείο δεν είναι πανάκεια αλλιώς θα είχε λυθεί το πρόβλημα, όλα μαζί το κάθε ένα με το δικό του τρόπο βοήθησαν, συνεπικουρούσαν στο να έχουμε κατά το δυνατό μια ισορροπημένη κατάσταση», πρόσθεσε.

Άρα λοιπόν, συνέχισε η κ. Πανά, «όταν μιλούσαμε για πυλώνες: Πυλώνας εμβολιασμού, πυλώνας testing και πυλώνας πρωτοκόλλων, πάντοτε σύμφωνα με τις συστάσεις και την ορθή τεκμηρίωση που υπήρχε από το ECDC, γινόταν γιατί γνωρίζαμε και το είδαμε και τώρα πλέον έχουμε και πολλά δεδομένα ότι ο πυλώνας του εμβολιασμού προστατεύει εμάς τους ίδιους πρωτίστως από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο, ο πυλώνας του testing βοηθά στο να αποφεύγουμε τη διασπορά και την εμφάνιση μεγάλων αλυσίδων μέσα στους χώρους έτσι ώστε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και τα πρωτόκολλα είναι το πλαίσιο ασφάλειας με το οποίο εάν τηρείται ορθά και ελέγχεται μπορεί να λειτουργήσει μια κοινωνία ανοιχτή μέσα σε ένα πλαίσιο προσαρμοστικότητας σε μια κρίση που ξέρουμε ότι διανύουμε».

Σε ερώτηση ότι έχει αναφερθεί πως ο εμβολιασμός των παιδιών δεν δικαιολογείται και μάλιστα καλέστηκαν να τερματίσουν τους εμβολιασμούς παιδιών, η κ. Πανά είπε ότι η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου προσπαθεί και σε προσωπικό επίπεδο, «γιατί νομίζω υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των παιδιάτρων και των γονέων, στο να εξηγήσει ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια είναι τα οφέλη από τον εμβολιασμό των παιδιών».

Ερωτηθείσα για την χρήση μάσκας και κυρίως από την χρήση της από παιδιά, η κ. Πανά είπε ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα επικουρικό εργαλείο, το οποίο όταν χρησιμοποιείται με τα άλλα (εργαλεία) βοηθούν στη μείωση του κινδύνου της διασποράς.

«Υπάρχει πάρα πολύ τεκμηρίωση σε σχέση με την ασφάλεια της χρήσης της μάσκας και στα παιδιά και για αυτό η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιάτρων εξέδωσε εδώ και πολλούς μήνες αναφορά σε σχέση με την ασφαλή χρήση της μάσκας προσώπου σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει κάποια μελέτη σημαντική που να δείχνει ότι έχει αυξηθεί η νοσηρότητα του αναπνευστικού και η οξυγόνωση μας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού λόγω της παρατεταμένης και τακτικής χρήσης της μάσκας», σημείωσε .

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Πανά είπε ότι πρακτικά δεν αρνούνται ότι η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη.

Ανέφερε ότι κατανοούν την όλη πίεση που έχει υποστεί ο κόσμος, όπως και οι ίδιοι την έχουν υποστεί, αλλά, όπως είπε, «δεν είμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο».

«Είμαστε μαζί σε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο να αφουγκραστούμε την όποια άποψη και κριτική, απλά αυτό να γίνει με μια ποιότητα. Έχουν γίνει πολλά σεμινάρια, έτσι ώστε να ακούσουμε και αυτές τις ομάδες των ανθρώπων. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί υπάρχει πάρα πολύ κούραση, ενωμένοι να ανοίξουμε πόρτες διαλόγου με απόλυτη διαφάνεια και τώρα με την έξαρση που έχουμε αλλά και για το μέλλον μας προς όφελος όλων μας και κυρίως των παιδιών γιατί είναι το μέλλον μας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση