ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εβδομάδα των Παθών για την υγειονομική κατάσταση

Χωρίς χαλαρώσεις θα περάσει η Μεγάλη Εβδομάδα, με τους ειδικούς να κάνουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για τις εορταστικές μέρες

Του Γιάννου Λύτρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας την Πέμπτη, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει για να εξετάσει και τα όσα εκτυλίσσονται αναφορικά με την πορεία της πανδημίας. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει επί του παρόντος την λήψη μέτρων, αλλά το πιθανότερο είναι η παράταση των υφιστάμενων μέτρων για ακόμα δύο εβδομάδες. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής έχουν προβεί σε εισηγήσεις που αφορούν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν χαλαρώσεις, αλλά ελάχιστες παρεμβάσεις για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Στο βάθος lockdown

Οι πληροφορίες που μετέδωσε η «Κ» τις προηγούμενες μέρες, σε σχέση με το σκεπτικό πίσω από την ενδεχόμενη μη λήψη αποφάσεων – σενάριο το οποίο είναι το επικρατέστερο – ήρθε την Πέμπτη να επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας. Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο πίσω μέρος του μυαλού των αρμοδίων είναι το σκληρό lockdown, μέτρο που δεν προκρίνεται επί του παρόντος και από τους ειδικούς, αλλά την ανανέωση των υφιστάμενων διαταγμάτων και συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης.

Η ανησυχία είναι διάχυτη, καθώς προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών τις επόμενες μέρες

Η κυβέρνηση και οι επιστήμονες σύμβουλοί της είναι σε επιφυλακή, καθώς αναμένουν την συνέχεια, σε σχέση με το σύστημα υγείας. Εκ του ΟΚΥπΥ, παρά το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να παρατηρούνται και να αναφέρονται προβλήματα στα νοσηλευτήριά του, κρίνει ότι για ακόμα μερικές ημέρες υπάρχουν οι δυνατότητες για να ανταποκριθεί στην μεγάλη ανάγκη για νοσηλείες. Τώρα πια, τίθεται σε εφαρμογή το πλάνο για την ανάπτυξη των 400 κοινών κλινών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στις 65 θα παραμείνει ο αριθμός των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Την προσπάθεια συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας, τόσο με τα νοσηλευτήριά του που βρίσκονται εντός, όσο και με αυτά που βρίσκονται εκτός ΓεΣΥ, ωστόσο, οι δυνατότητες σε κλίνες και προσωπικό δεν είναι απεριόριστες.

Η ανησυχία είναι διάχυτη, καθώς προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών τις επόμενες μέρες, ωστόσο δεν συνδέεται τόσο με τις κοινές κλίνες, όσο με το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης των θανάτων μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ενώπιόν τους οι αρμόδιοι, ανά 500 επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid, τα 25 χρειάζονται νοσηλεία, τα 2-3 εξ αυτών χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και το ένα καταλήγει στον θάνατο.

Μεγάλη Εβδομάδα

Το Πάσχα φέτος δεν θα μοιάζει στο περσινό, αλλά όπως προειδοποιούν κυβέρνηση και ειδικοί, δεν θα διανύσουμε μια φυσιολογική Μεγάλη Εβδομάδα. Για την ώρα και εκτός απροόπτου, δεν προκρίνεται η λήψη μέτρων, αλλά ούτε και η παραχώρηση χαλαρώσεων για την εν λόγω περίοδο. Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή έχει καταθέσει ένα πρωτόκολλο για τον εκκλησιασμό, το οποίο προνοεί την παρουσία μέχρι 50 πιστών στο εσωτερικό των εκκλησιών, στην βάση πάντοτε του εμβαδού, ενώ δεν θα υπάρχει περιορισμός για τα άτομα που θα βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους, δεδομένου του ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις. Όσον αφορά στο προσκύνημα των εικόνων, η εισήγηση των ειδικών είναι να καλυφθούν με διάφανο υλικό, ώστε να είναι δυνατή η απολύμανσή του στο διάστημα που θα μεσολαβεί. Αναφορικά με την περιφορά του Επιταφίου, οι ειδικοί εισηγούνται ότι μπορεί να γίνει μόνο στο προαύλιο της κάθε εκκλησίας, ενώ κατά το πέρασμα των πιστών κάτω από αυτόν, πρέπει να γίνει με οργάνωση για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Μάλιστα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πιστών στους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει εισήγηση όπως η Αστυνομία αποκόπτει τους δρόμους γύρω από τους ιερούς ναούς, προκειμένου ο κόσμος να διασκορπιστεί και να τηρούνται οι αποστάσεις.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, γίνονται σκέψεις για διαμόρφωση του ωραρίου του Καλού Λόγου. Συγκεκριμένα, υπάρχει το σενάριο η Αναστάσιμη λειτουργία να επισπευσθεί και η βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά στη 1 τα ξημερώματα. Αναφορικά με την ημέρα του Πάσχα, δεν αναμένεται να υπάρξουν οποιεσδήποτε χαλαρώσεις και να παραμείνει ο αριθμός των τεσσάρων ατόμων σε οικογενειακές συναθροίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση