ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέες αναταράξεις στην Υγεία και ενδεχόμενο κλιμάκωσης μέτρων

Εξαγγέλθηκε τρίωρη στάση εργασίας από ΠΑΣΥΚΙ, με τον ΟΚΥπΥ να εκφράζει την έκπληξή του

Του Γιάννου Λύτρα

Με νέα ανακοίνωση επανήλθε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) σε σχέση με τα εξαγγελθέντα δυναμικά μέτρα, τα οποία αποφασίστηκε ότι θα ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου από τα μέλη της. Ως αντίδραση, ο ΟΚΥπΥ εκφράζει την έκπληξή του προς την εξαγγελία της στάσης εργασίας, την στιγμή που ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις προς τους κυβερνητικούς ιατρούς.

Υποστελέχωση και προσωπικό ασφαλείας

Μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε την Πέμπτη 05/12 η ΠΑΣΥΚΙ, αναφέρεται για άλλη μια φορά στα μεγάλα προβλήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως είναι η υποστελέχωση, η φυγή ιατρών και μαζί τους και των ασθενών. «Είναι παραδοχές εκ μέρους του Υπουργού Υγείας και του ΟΚΥΠΥ, του τύπου, ότι τα ΤΑΕΠ δουλεύουν με ‘προσωπικό ασφαλείας’, όπως και γραπτές οδηγίες προς τους Ιατρούς να ακυρώσουν προγραμματισμένα ραντεβού ασθενών, που αμαυρώνουν τα Κρατικά Νοσηλευτήρια. Είναι η απουσία λήψης έγκαιρων μέτρων ή και η εφαρμογή λανθασμένων πρακτικών που έχουν επιφέρει ιδιαίτερη υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που αποτείνονται να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν έγκαιρα», αναφέρει, χαρακτηριστικά, η ΠΑΣΥΚΙ.

Ακολούθως, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «είναι η απουσία και η μη έγκαιρη στελέχωση σε υποστηρικτικό προσωπικό που αναγκάζει τους ασθενείς να απευθυνθούν προς άλλους παρόχους. Είναι η μη έγκαιρη και σωστή οργάνωση των εργαστηρίων που εξωθεί τους ασθενείς εκτός των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, με αποτέλεσμα πολυδάπανος και μοναδικός εξοπλισμός να αδρανοποιείται. Είναι η αδράνεια και η κώφευση στις εκκλήσεις της ΠΑΣΥΚΙ στο να ληφθούν έγκαιρα μέτρα προς αποφυγή της δημιουργίας διαφορετικών κατηγοριών ιατρών, που έχει καταφέρει την απώλεια αρκετών δεκάδων ιατρών μαζί με τους ασθενείς από τις τάξεις της πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΟΚΥΠΥ».

Μιλώντας στην «Κ», ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, μιλώντας για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, είπε ότι αποτελεί απάντηση προς τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος έκανε λόγο για αμαύρωση των κρατικών νοσηλευτηρίων από την ΠΑΣΥΚΙ, εξαιτίας της στάσης της. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα της λειτουργίας των ΤΑΕΠ με προσωπικό ασφαλείας. Ο κος Κούμας διερωτήθηκε αν ο αριθμός των δύο ιατρών αποτελεί προσωπικό ασφαλείας σε όλα τα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, είπε ότι οι δύο γιατροί ίσως να είναι αρκετοί για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του νοσοκομείου της Πάφου, αλλά δεν είναι αρκετοί για τις ανάγκες του νοσοκομείου της Λευκωσίας.

Φεύγουν οι γιατροί κι η εμπειρογνωμοσύνη

Ο κος Κούμας ανέφερε ως αιτία της φυγής των Κυβερνητικών Ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, τον λανθασμένο προγραμματισμό. Όσον αφορά τα ΤΑΕΠ, ο κος Κούμας είπε ότι πέραν των είκοσι ιατρών έχουν φύγει από τα δημόσια νοσηλευτήρια, με αυτό να συνεπάγεται την μη εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι δυσφορούν. Η μη εξυπηρέτηση του κοινού, πρόσθεσε, έχει επιπτώσεις στην υγεία του, ενώ είπε ότι μαζί με τους ιατρούς φεύγει και η εμπειρογνωμοσύνη από τα κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό για το ποια θα είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, δεδομένης της φυγής και της υποστελέχωσης.

Ερωτηθείς ο κος Κούμας αν δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση στα ΤΑΕΠ, πλέον, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τους Προσωπικούς Ιατρούς, απάντησε αρνητικά. Εξήγησε ότι δεν έχουν όλοι οι πολίτες την τεχνογνωσία για να αποταθούν στους Προσωπικούς τους Ιατρούς, γι' αυτό καταφεύγουν στα ΤΑΕΠ, αφού αυτό γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, είπε ότι, ακόμα και γιατροί, αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες.

Όσο για τα απεργιακά μέτρα, ο κος Κούμας είπε ότι θα μελετηθεί το κατά πόσον θα κλιμακωθούν στο επόμενο διάστημα.

Έκπληξη από ΟΚΥπΥ

Υπάρχει ένας δομημένος κατάλογος για το σχέδιο των κινήτρων που θα δοθεί στους Ειδικούς Ιατρούς, ενώ όλες οι συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών έχουν ενημερωθεί ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, δήλωσε στην «Κ» ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Ως εκ τούτου, είναι με έκπληξη που καθημερινά βλέπουμε να δίδονται στην δημοσιότητα ανακοινώσεις εκ μέρους της ΠΑΣΥΚΙ, ότι την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου τα μέλη της θα κατέλθουν σε τρίωρη στάση εργασίας, πρόσθεσε ο κος Χαριλάου. Από την στιγμή που διεξάγεται διάλογος και το θέμα θα συζητηθεί στο ΔΣ του ΟΚΥπΥ, δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος να εξαγγελθούν από τώρα απεργιακά μέτρα, δήλωσε καταληκτικά ο κος Χαριλάου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  ΓεΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση