ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος αρχίζει το Υπουργείο Υγείας

Στην Κύπρο την τελευταία εικοσαετία έχουν καταγραφεί πάνω από 700 περιστατικά

ΚΥΠΕ

Εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος αρχίζει το Υπουργείο Υγείας μεταξύ 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου για ενημέρωση αφού στην Κύπρο την τελευταία εικοσαετία έχουν καταγραφεί πάνω από 700 περιστατικά.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι με στόχο την επένδυση στην πρόληψη και αποσκοπώντας σε ενημέρωση του κοινού για την ασθένεια, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Κλινική Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οργανώνουν για όγδοη συνεχή χρονιά εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος. Την εκδήλωση υποστηρίζει η Οδοντιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τονίζοντας ότι ο καρκίνος του στόματος, του στοματοφάρυγγα και των σιαλογόνων αδένων αποτελεί τον όγδοο πιο συχνό καρκίνο. Πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι κατά το 2020 καταγράφηκαν παγκοσμίως 377,713 νέα περιστατικά καρκίνου στόματος, χειλέων και στοματοφάρυγγα αλλά παράλληλα και 177,757 θάνατοι ενώ στην Κύπρο από το 1998 μέχρι το 2018, έχουν καταγραφεί συνολικά 736 νέα περιστατικά καρκίνου της ευρύτερης περιοχής της στοματικής κοιλότητας, των σιαλογόνων αδένων, του στοματοφάρυγγα, και των αμυγδαλών (κατηγορίες C0 – C10).

Γενικότερα, σημειώνει, την τελευταία πενταετία παρατηρούμε να διαγιγνώσκονται περί τα 50-55 νέα περιστατικά ετησίως, με τους άντρες να παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα προσβολής από τις γυναίκες.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021, θα προσφέρεται δωρεάν εξέταση του κοινού μέσω των κινητών οδοντιατρικών μονάδων, έξω από τα Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας και Πάφου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, σε όλες τις Οδοντιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και στο περίπτερο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ επιμορφωτικά σεμινάρια θα οργανωθούν για τους Κύπριους οδοντιάτρους σε συνεργασία με τις Οδοντιατρικές Σχολές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ελληνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα προσφέρεται δωρεάν εξέταση του κοινού από τους ιδιώτες οδοντίατρους κατόπιν ραντεβού.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος αυξάνει ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών. Κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνισή του είναι το κάπνισμα. Κλινικά, ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με τη μορφή λευκής ή ερυθρής πλάκας, καθώς και με τη μορφή πληγής ή όγκου συνηθέστερα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως μέσα από τη σωστή αυτοεξέταση που πρέπει να γίνεται από όλους μια φορά το μήνα, αλλά και μέσα από τις τακτικές ανά εξάμηνο επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Τέλος επισημαίνεται ότι αν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης αυξάνεται από 50% σε 80%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση