ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Yπ. Υγείας: Eνημερώνει τη Σύνοδο ΠΟΥ για την ίδρυση γραφείου στην Κύπρο

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα θα παραστεί στην 72η Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, που θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ, από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΠΟΥ, αυτή η σύνοδος, η οποία είναι η πρώτη πλήρης προσωπική συνάντηση διακυβέρνησης στην Περιφέρεια από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, θα είναι μια ευκαιρία για προβληματισμό σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής και τα περαιτέρω βήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας (EPW) 2020–2025 – «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη». Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συμβολή του EPW στην προώθηση της υγείας και της ευημερίας σε επίπεδο χωρών.

Προστίθεται ότι η σύνοδος θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους φορείς για την υγεία ένα φόρουμ για να συζητήσουν τις κύριες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην περιοχή, τις τρέχουσες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία και τις ευκαιρίες για στενότερη υποπεριφερειακή και διαπεριφερειακή συνεργασία. Θα επιδιώξει επίσης συναίνεση σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν σε διάφορους τομείς προτεραιότητας της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης μέσω της ψηφιακής υγείας, της προώθησης της υγείας μέσω συμπεριφορικών και πολιτισμικών γνώσεων και της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά φάρμακα.

Σημειώνεται ότι πολλά νέα και ενημερωμένα περιφερειακά σχέδια δράσης και οδικοί χάρτες θα συζητηθούν και θα υποβληθούν προς έγκριση, σε θέματα όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, η χρήση αλκοόλ, η φυματίωση, ο HIV, η ιογενής ηπατίτιδα και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Ο Υπουργός Υγείας θα ενημερώσει επίσημα τη Δευτέρα τις χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο για την απόφαση λειτουργίας Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ στην Κύπρο, ανέφερε αξιόπιστη πηγή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα κατά την παρέμβασή του θα ανακοινώσει την απόφαση και θα ενημερώσει σχετικά για τη λειτουργία Γραφείου του ΠΟΥ στην Κύπρο και τις διαδικασίες που διενεργούνται αυτή τη στιγμή, ενώ θα τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης στη δημόσια υγεία, στη βάση της οποίας η Κύπρος έχει λάβει την απόφαση για λειτουργία του συγκεκριμένου Γραφείου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή από το Υπουργείο Υγείας, «θα ενημερωθούν και επίσημα οι Υπουργοί Υγείας των χωρών που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο για την απόφαση της Κύπρου να λειτουργήσει Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ».

Σημειώνεται ότι η απόφαση έχει ήδη λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ η Κύπρος βρίσκεται σε διαβούλευση με τον ΠΟΥ, ώστε να διευθετηθούν τα διαδικαστικά και να λειτουργήσει το Γραφείο πριν το τέλος του έτους.

Το Γραφείο του ΠΟΥ θα βρίσκεται αποκλειστικά στην Κύπρο και θα καλύπτει τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ θα απαρτίζεται από Κύπριους εμπειρογνώμονες, αλλά και από εξωτερικό εμπειρογνώμονα του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Γραφείο Περιφέρειας της Ευρώπης του ΠΟΥ στην Κύπρο θα δραστηριοποιηθεί στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και αναβάθμισης της ετοιμότητας για αντιμετώπιση αναδυόμενων και επιρρεπών σε επιδημία μολυσματικών νοσημάτων, μέσω προώθησης καινοτόμων δράσεων, που έχουν ως στόχο την πρόληψή τους, καθώς και στη συλλογή, διάχυση και αξιολόγηση επιδημιολογικών δεδομένων.

Επίσης, θα δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη πολιτικών στον τομέα των Μεταδοτικών Νοσημάτων και Ζωονόσων και στη δικτύωση και δημιουργία συμμαχιών μεταξύ των χωρών της Λεκάνης της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εμπλοκή των ενδιαφερομένων χωρών μέσω στοχευμένων δράσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα από τον Υπουργό Υγείας και τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Χατζηπαντέλα στο Ισραήλ, την Τετάρτη αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Υγείας της Κύπρου και της γειτονικής χώρας.

Στο μεταξύ, την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί την Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Telasomer στο Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή προς τιμή της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνας Γιαννάκη, για τη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και Κλινικής τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση