ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εντείνονται οι δράσεις για εμβολιασμό κατά του HPV

Στόχος της ΕΕ ο εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών και η σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών έως το 2030

Δελτίο Τύπου

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 30-50% του συνόλου των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με τις κατάλληλες επιλογές του τρόπου ζωής και με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως ο εμβολιασμός εναντίον λοιμώξεων που προκαλούν καρκίνο.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), o oποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου στις γυναίκες, καρκίνο του πέους στους άνδρες και καρκίνο του φάρυγγα, του στόματος και του πρωκτού και στα δύο φύλα. Επιπλέον, ο ιός HPV ευθύνεται για την πρόκληση κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα.

Ο εμβολιασμός κατά του HPV αποτελεί «ασπίδα» για κορίτσια και αγόρια και δεν είναι τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφει την προσοχή στον εμβολιασμό όχι μόνο για την πρόληψη αλλά και για την εξάλειψη του ιού, συνεπακόλουθα και των καρκίνων που μπορεί να προκαλέσει.

9 στα δέκα κορίτσια να εμβολιαστούν

Το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου έχει θέσει ως στόχο για τα κράτη μέλη τον εμβολιασμό των κοριτσιών σε ποσοστό 90% και την σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών, έως το 2030. Η ΕΕ σε σύσταση που εξέδωσε πριν μερικούς μήνες, δηλώνει ότι θα στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους για την πρόληψη του καρκίνου μέσω του εμβολιασμού. To μήνυμα εξάλλου που έστειλε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, σε ότι αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ήταν ξεκάθαρο: «Παγκοσμίως, κάθε δύο λεπτά χάνεται μία ζωή από αυτή την ασθένεια. Eίναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Πρέπει να εμβολιάζουμε αγόρια και κορίτσια». Σε ότι αφορά την Κύπρο, η Εθνική Στρατηγική για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία των Νέων (2018-2025) προβλέπει την κάλυψη του 80% των παιδιών με το εμβόλιο HPV, μέχρι το 2025.

Ασφαλές το εμβόλιο

Τα εμβόλια κατά του HPV χρησιμοποιούνται με ασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια. Μελέτες μεγάλης κλίμακας καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά την πρόληψη των λοιμώξεων. Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε μαζικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία, όπως στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, η μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι εντυπωσιακή και αφορά ποσοστό που ξεπερνά το 90% του γενικού πληθυσμού. Οι δε έφηβες που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν μηδενικά ποσοστά προκαρκινικών βλαβών και HPV σχετιζόμενων καρκίνων.

Στην Κύπρο το εμβόλιο κατά του HPV χορηγείται δωρεάν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ σε κορίτσια και αγορά ηλικίας 11 έως 13 ετών. Ο εμβολιασμός γίνεται από τους προσωπικούς ιατρούς των παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση