ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντός ημερών η απάντηση των δημόσιων γιατρών στα συμβόλαια του ΟΚΥΠΥ

Τα συμβόλαια δεν είναι ελκυστικά όσο αναμέναμε, αναφέρει ο Αγαθοκλής Χριστοφίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Εντός των προσεχών ημερών θα απαντήσουν οι γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων στα συμβόλαια που πήραν από τον ΟΚΥπΥ, είπε ο Πρόεδρος της Κλαδικής των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης. Αντιπροσωπεία της Κλαδικής συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο κατά την οποία συζήτησαν τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και τους προβληματισμούς για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως η συνάντηση με τους γιατρούς των κρατικών νοσηλευτηρίων του Τμήματος της ΠΑΣΥΔΥ έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εφαρμογής του ΓεΣΥ και όλοι αναγνωρίζουν ότι ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της σωστής εφαρμογής του. Το ΓεΣΥ, τόνισε, θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες και ιδιαίτερα σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια ή κατοικούν μακριά από τα αστικά κέντρα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως κατά τη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους ότι παραμονές εφαρμογής του ΓεΣΥ δεν έχει ληφθεί ουσιαστικά κανένα μέτρο που να βελτιώνει την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και κυρίως την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της έλλειψης αναλωσίμων, της έλλειψης κλινικών και της έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Μίλησε επίσης για τα τεράστια προβλήματα με τον υφιστάμενο εξοπλισμό, ο οποίος είναι ανεπαρκής, ελλιπής, και χρειάζεται ανανέωση.

«Είναι εύλογες οι ανησυχίες ότι συνειδητά ή ασυνείδητα, αυτοί που έχουν την ευθύνη της εφαρμογής του ΓεΣΥ αντί να επιχειρήσουν να αναβαθμίσουν τον δημόσιο τομέα, στην ουσία, με την στάση και την συμπεριφορά τους τον υποβαθμίζουν», είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά αυτό που κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν ότι αυτές οι ανησυχίες που εκφράζει είναι κίνητρο που δίνει η ΕΔΕΚ για δήθεν αναβολή του ΓεΣΥ. Ο στόχος της ΕΔΕΚ δεν είναι η αναβολή του ΓεΣΥ αλλά η σωστή του εφαρμογή προς όφελος των πολιτών, και ασκεί έντονη κριτική προς το Υπουργείο Υγείας γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στη λήψη σωστών μέτρων για την βελτίωση της κατάστασης και την ενίσχυση της σωστής εφαρμογής του.

Ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον προβλήματα στη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως τα προβλήματα των Κυπριακών Αερογραμμών, ή της Συνεργατικής, δεν είναι απομακρυσμένος.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε στη συνέχεια πως από την πρώτη στιγμή στη Βουλή, είχαν διαπιστώσει το ασυμβίβαστο του διορισμού του Προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο διορισμός έχει σκοπιμότητες και χαιρόμαστε γιατί μετά τις συνεχόμενες καταγγελίες μας, μετά από τα στοιχεία που καταθέσαμε στη Βουλή επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και την έκθεση που ετοίμασε η Γενική Εισαγγελία», είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως είναι τεράστια η ευθύνη και αυτών που προχώρησαν στον διορισμό, αυτών που στήριξαν τον διορισμό αλλά και αυτών που επέκριναν την ΕΔΕΚ όταν αποκάλυψε αυτά τα στοιχεία.

Παράλληλα, είπε πως με όλα αυτά τα προβλήματα και την τακτική που ακολουθείται, δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να εκφράζουμε καλόπιστα τις επιφυλάξεις και να καταθέτουμε προτάσεις για να βοηθήσουμε το κράτος να εφαρμόσει ένα σωστό ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κλαδικής των Γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης είπε κατά τη συνάντηση έθεσαν τους προβληματισμούς για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας. Όπως είπε μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, και ζήτησε την υποστήριξη προς τα δημόσια νοσηλευτήρια όλων των πολιτικών φορέων στον αγώνα για ένα καλύτερο σύστημα υγείας.

Ερωτηθείς για τα συμβόλαια που πήραν οι γιατροί του δημοσίου ΟΚΥπΥ , ο κ. Χριστοφίδης είπε πως η απάντηση για τα συμβόλαια αυτά θα δοθεί εντός των προσεχών ημερών καθώς έχει τελειώσει η μελέτη τους. Πρόσθεσε πως τα συμβόλαια αυτά δεν είναι όσο ελκυστικά όσο ανέμεναν.

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως αυτό το θέμα δεν είναι μείζον θέμα για την πορεία των νοσηλευτηρίων διότι οι γιατροί που υπηρετούν που υπηρετούν μόνιμα ή υπό το καθεστώς του αορίστου χρόνου μπορούν να παραμείνουν και με το άλλο καθεστώς και έχουν τη δυνατότητα μέσα σε 18 μήνες να επιλέξουν.

Σε ερώτηση σχετικά με τους προβληματισμούς για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως υπάρχουν αρμοδιότητες μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΟΚΥπΥ που δεν έχουν ξεκαθαριστεί και αν δεν γίνει αυτό σύντομα θα δημιουργηθούν διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στο ΓεΣΥ, κ. Χριστοφίδης είπε πως οι γιατροί του δημοσίου είναι στο Σύστημα Υγείας και δεν έχουν την επιλογή να μην συμμετέχουν. Συνεπώς, όπως είπε, δεν θα ήθελε ο ίδιος να σχολιάσει τα όσα συζητούνται με τους ιδιώτες γιατρούς. Είπε πως είναι ανεξάρτητο από το πόσοι θα μεταφερθούν εθελοντικά στον ΟΚΥπΥ καθώς το ΓεΣΥ θα λειτουργήσει χωρίς να υπάρχει αναγκαιότητα να μεταφερθούν όλοι στον ΟΚΥπΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X