ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Υγείας: Ανάγκη αναβάθμισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Τον Προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας συζήτησε η Επιτροπή

ΚΥΠΕ

Τον Προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, συζήτησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, που τόνισαν την ανάγκη για αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον τομέα.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι «μιλούμε για ένα προϋπολογισμό κοντά στα 5,8 εκ. Όπως μας έχει λεχθεί 1,5 εκ. θα διατεθεί για τη δημιουργία του ΜOBILE APP, το οποίο θα μπορείς να έχεις στο κινητό σου τον φάκελο σου, αλλά και πληροφορίες που άπτονται είτε φαρμακείων, είτε ΟΑΥ κ.λπ».

Περαιτέρω, ανέφερε ότι «ενώ το σκεφτήκαμε πρώτοι κι ενώ τάχατε προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς, δυστυχώς αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει και κερδίσαμε ανταγωνιστικό πρόγραμμα 6 εκ. στην ΕΕ για να εφαρμόσουν αυτοί τη δική μας ιδέα, να είμαστε εμείς που θα καθοδηγούμε τις υπόλοιπες χώρες, και τελικά οι υπόλοιπες χώρες το κάνουν πιο γρήγορα από εμάς. Αυτό είναι πραγματικά εξωφρενικό».

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η ανάγκη για αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον τομέα της υγείας είναι εμφανής και επιτακτική.

Οι ενέργειες, είπε, που προωθούν τον εκσυγχρονισμό και καταστέλλουν παθογένειες παλαιοτέρων ετών, ειδικότερα σε τομείς μεγάλης σημασίας, όπως είναι ο τομέας της υγείας, μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.

«Ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς αποτελεί πλέον πολύ μεγάλη ανάγκη. Το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και η λίστα των ιατρών που τον παρακολουθούν θα είναι προσβάσιμα με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των ασθενών χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος», πρόσθεσε.

Αναμένουμε, συμπλήρωσε, όπως αποδεσμευτούν τα σχετικά κονδύλια προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία μηχανογράφησης του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, ο προϋπολογισμός εκπονήθηκε στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΑΗΥ για την περίοδο 2024-2026, ο οποίος καθορίζει το πλαίσιο των δράσεων και πρωτοβουλιών της ΕΑΗΥ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΑΗΥ, Καθηγητής Χρίστος Ν. Σχίζας, σημείωσε στην Επιτροπή Υγείας, ότι ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το έτος 2024 στοχεύει στην υλοποίηση των δράσεων της Αρχής και βασίζεται στη δημιουργία και διασφάλιση του τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, εντός της Επιτροπής, τονίστηκε ότι πραγματική εξοικονόμηση στις δαπάνες υγείας θα επέλθει μετά την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι θα μειωθούν οι αχρείαστες εξετάσεις και η αλόγιστη χορήγηση φαρμάκων και αγωγών. Γίνεται επένδυση στην υγεία για αποφυγή της ασθένειας με την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη.

Ο κ. Σχίζας, ανέφερε ότι μετά από τέσσερα χρόνια που συστάθηκε η Αρχή, από την 1η Μαρτίου 2024, θα αναλάβουν καθήκοντα 10 λειτουργοί που θα στελεχώσουν βασικές θέσεις, ωστόσο παραμένουν ακόμη ανάγκες για την κάλυψη άλλων οργανικών θέσεων μέχρι την πλήρη στελέχωση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενημερώθηκε η Επιτροπή Υγείας για τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη για την υλοποίηση του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, ενώ τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που έχει να επιτελέσει η Κύπρος, καθώς είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας συντονίζει τις εργασίες Κοινής Δράσης για θέματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ και σε αυτή λαμβάνουν μέρος οι αρμόδιες αρχές για την ηλεκτρονική υγεία και άλλοι συνδεδεμένοι οργανισμοί, από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Καταληκτικά, επισημάνθηκε στην Επιτροπή Υγείας ότι η Αρχή είναι ένας οργανισμός που προσελκύει εξωτερικές ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη για να επιτελέσει το έργο της, και συγκεκριμένα για το 2024, η Αρχή για κάθε ένα ευρώ κρατικής χορηγίας κερδίζει 4 ευρώ από εξωτερική χρηματοδότηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση