ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιδημιολόγοι πιέζουν για επαναφορά της μάσκας

Νέα σύσκεψη με Υπουργό Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα για ενδεχόμενη λήψη μέτρων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η συνεχιζόμενη αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων δημιουργεί πιέσεις παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων δεν φαίνεται για την ώρα να επιδρά στον σκληρό δείκτη της πανδημίας που είναι οι σοβαρές νοσηλίες. Με τα νέα κρούσματα να έχουν φθάσει τα 10.879, (ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των εξετάσεων 11,62%) εντός της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ενισχύονται οι απόψεις εκείνες που υποστηρίζουν την επαναφορά του μέτρου της μάσκας προκειμένου να περιορισθούν οι νέες μολύνσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις αξιολογήσεις που γίνονται και που δείχνουν πως η τάση με τα νέα κρούσματα θα συνεχίσει να είναι αυξητική. ένα κομμάτι της ΣΕΕ εντείνει τις πιέσεις για μέτρα μέσα στο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση από την πλευρά της συνεχίζει να επιμένει πως η επαναφορά μέτρων στην παρούσα φάση δεν είναι μέσα στις προτεραιότητές της, ωστόσο δεν κλείνει τη συζήτηση που έχει ανοίξει έχοντας κατά νου μια ενδεχόμενη αύξηση των νοσηλειών που για την εβδομάδα 24 – 30 Ιουνίου 2022 ανήλθαν στις 75 με 4 σε σοβαρή κατάσταση. Το θέμα με τις μάσκες και το ενδεχόμενο επαναφορά τους θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με τα μέλη της ΣΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα μέλη της ΣΕΕ είναι χωρισμένα στα δυο. Μισά υποστηρίζουν την επαναφορά της μάσκας σε κάποιους εσωτερικούς χώρους και τα άλλα μισά διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης.

Η θέση της κυβέρνησης

Στο Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζουν πως ενδεχόμενη επαναφορά της μάσκας προϋποθέτει ομοφωνία των μελών της ΣΕΕ και δραματική αύξηση των νοσηλειών και κυρίως των σοβαρών. Ένας άλλος παράγοντας που φρενάρει τη λήψη μέτρων είναι η εικόνα που επικρατεί στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στην «Κ», καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει επαναφέρει μέτρα παρά το γεγονός ότι και σε αυτές παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων. Όπως μας εξηγούσε η ίδια πηγή η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση σε μια περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδο. Όπως σημείωνε η ίδια πηγή δεν γίνεται ένας βρετανός τουρίστας π.χ που στη χώρα του έχει καταργηθεί η μάσκα να έρχεται στην Κύπρο και να είναι υποχρεωμένος να τη φορά έστω και σε εσωτερικούς χώρους. Κάτι τέτοιο πιστεύεται πως θα λειτουργούσε αρνητικά από ψυχολογικής απόψεως με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το τουριστικό προϊόν.

Οι ιδιώτες

Όπως είχε γράψει εγκαίρως η «Κ» από την περασμένη Πέμπτη ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν διαθέσει αριθμό κλινών για νοσηλείες ασθενών COVID-19. Ήδη το Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο έχει διαθέσει 2 κλίνες με προοπτική να αυξηθούν το επόμενο διάστημα στις 10. Μέχρι τις 15 Ιουλίου το Κέντρο Αποκατάστασης Eden που πήρε άδεια νοσηλευτηρίου θα διαθέσει 30 κλίνες για ασθενείς COVID-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση