ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Μειωμένη η ζήτηση - Πόσοι εμβολιάστηκαν

Τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αρκετά μειωμένη ήταν η ζήτηση την πρώτη ημέρα διάθεσης των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με τους αρμόδιους να εκφράζουν την ελπίδα ότι η προσέλευση θα αυξηθεί ενόψει και της άφιξης του φθινοπώρου. Σημειώνεται ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια λειτουργούν ενισχυτικά και ουσιαστικά ονομάζονται διδύναμα για το λόγο ότι περιέχουν τόσο το αρχικό στέλεχος όσο και αυτό της Όμικρον (Β1) πυροδοτώντας την δημιουργία αντισωμάτων.

Μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» της Οριάνας Παπαντωνίου (ΣΠΟΡ FM 95,0), ο Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Ευαγόρας Ταμπούρης, είπε ότι η ζήτηση για εμβολιασμό είναι πάντα μειωμένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, η προσέλευση φέτος το καλοκαίρι κυμάνθηκε γύρω στα 150 μέχρι 300 άτομα ανά ημέρα, αρκετά μειωμένος αριθμός σε σύγκριση με πέρυσι το καλοκαίρι.

Ποιοι οι δικαιούχοι

Η ενισχυτική/3η δόση θα χορηγείται σε άτομα 12 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από τη λήψη της 2ης δόσης. Η λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης εμβολίου είναι προαιρετική. Η ενισχυτική/4η δόση, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας, άρχίσε να χορηγείται από τις 20 Σεπτεμβρίου, σε άτομα 50 ετών και άνω, ενώ στη συνέχεια δικαιούχοι θα είναι και οι μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Επίσης, η ενισχυτική/4η δόση χορηγείται σε άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές ανεξαρτήτως ηλικίας, σε επαγγελματίες υγείας ανεξαρτήτως ηλικίας, σε έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας και σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω των κέντρων εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 08:00π.μ – 14:30μ.μ. Τα Εμβολιαστικά κέντρα βρίσκονται στη Λευκωσία στην Κρατική Έκθεση, στη Λάρνακα στο Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, στη Λεμεσό στο Κέντρο Υγείας Λινόπετρας, στην Πάφο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, στην Αμμόχωστο στο Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου, στην Κυπερούντα στο Εμβολιαστικό κέντρο Κυπερούντας, πρώην ΣΠΕ (Δευτερά, Τέταρτη και Παρασκευή 09:30-13:30) και στην Πόλη Χρυσοχούς στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς (καθε Τρίτη 09:30-13:30).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση