ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστρέφει η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους - Ποιοι εξαιρούνται

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υποχρεωτική καθίσταται από τις 8 Ιουλίου η χρήση μάσκας σε κλειστούς, εσωτερικούς χώρους, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη. Ταυτόχρονα είπε ότι για την ώρα δεν γίνονται σκέψεις για άλλα μέτρα.

Ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε στο Υπουργικό λόγω της αύξησης στους επιδημιολογικούς δείκτες αλλά και στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό στοιχεία που θορύβησαν, όπως επεσήμανε, όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο Υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι είναι αισιόδοξος, εκφράζοντας την άποψη ότι και αυτή τη φορά ο κόσμος θα τηρήσει τα μέτρα γιατί «τηρώντας τα μέτρα πρώτα προστατεύουμε τον εαυτό μας και δεύτερο τα αγαπημένα μας πρόσωπα και αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να φοράμε τις μάσκες μας».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι η πρόταση αυτή τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού καθώς οι αρμόδιοι φορείς συνειδητοποίησαν ότι «δυστυχώς αρκετοί συνάνθρωποί μας κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς τη χρήση μάσκας, ενώ είχαν συμπτώματα».

«Άρα υπήρξε μεγάλη αναμετάδοση του ιού τις τελευταίες μέρες και άρα προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτή την αναμετάδοση και την ίδια στιγμή δεν στερούμε οποιαδήποτε ελευθερία από τον κόσμο», ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ελεγχόμενη, ότι λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα και «αν πρέπει να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα θα τα λάβουμε».

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα κρατικά νοσηλευτήρια φθάνουν αυτή τη στιγμή γύρω στους 92. Ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια τις τελευταίες μέρες από το Υπουργείο ώστε κάποιες νοσηλείες ελαφράς μορφής να παρέχονται σε κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

«Ήδη το Υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε συμφωνία με δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να έχουμε νοσηλείες ατόμων με κορωνοϊό, άρα είναι χαμηλός ο αριθμός αλλά δεν εφησυχαζόμαστε, κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα κρατικά νοσηλευτήρια», ανέφερε.

Ανέφερε εξάλλου ότι την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει συνάντηση με την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή «και αν θα εισηγηθούν οποιαδήποτε άλλα επιπρόσθετα μέτρα θα τα λάβουμε σοβαρά υπόψη».

Η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας 

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται διεθνώς αύξηση σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως και στον αριθμό των νοσηλευόμενων στα νοσηλευτήρια. Η αύξηση των επιμολύνσεων οφείλεται στις παραλλαγές ΒΑ.4, ΒΑ.5. και των εξελικτικών της υποστελεχών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου 2022, καταγράφηκαν 19.503 θετικά περιστατικά εντός της κοινότητας, από σύνολο 147.623 εξετάσεων (ποσοστό θετικότητας: 13%).

Η επιδημιολογική πορεία των τελευταίων ημερών εγείρει την ανάγκη αναθεώρησης των προστατευτικών μέτρων σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού και διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.

Ως εκ τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Υγείας για επαναφορά του μέτρου υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους για άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, από τις 8 Ιουλίου 2022.

Από την πιο πάνω ρύθμιση, εξαιρούνται τα ακόλουθα:

• Οικίες,
• Άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε,
• Άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα μόνοι ή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους (περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων),
• Άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης/σωματικής άσκησης (π.χ. γυμναστήρια, σχολές χορού, κτλ),
• Ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος,
• Άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή μάσκας,
• Άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα
• Άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό.

Υπενθυμίζεται πως η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/ υποστατικό.

Το Υπουργείο Υγείας απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα, απόσταση, υγιεινή χεριών) προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα και όπου κρίνεται αναγκαίο, λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Εφημερεύοντα ιατρεία

Σε ερώτηση για το θέμα των εφημερευόντων ιατρείων και τις διαφωνίες με τους κυβερνητικούς γιατρούς, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι οι κυβερνητικοί γιατροί συνεργάζονται με το Υπουργείο και ότι τις τελευταίες μέρες οι συντεχνίες τους «είναι δίπλα μας και προσπαθούν να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία το Σάββατο όπως σας έχουμε ενημερώσει».

Ανακοίνωσε ότι αύριο στις δέκα και μισή θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των ιατρείων αυτών.

Ερωτηθείς εξάλλου για την κατάσταση της υγείας του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω ανέφερε ότι «η υγεία του εξελίσσεται πάρα πολύ καλά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση