ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έναρξη σχολικής χρονιάς με ευχές αλλά και προβλήματα

Θα λειτουργήσουν συνολικά 114 σχολικές μονάδες και συνολικά 39.980 μαθητές.

Newsroom K

Παρουσιάστηκαν σήμερα στα σχολεία τους οι μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών για να κατανεμηθούν σε τάξεις/τμήματα, να πάρουν βιβλία και το ωρολόγιο πρόγραμμα και στη συνέχεια να αρχίσουν μαθήματα. Οι μαθητές των δημοτικών, προδημοτικών και των Ειδικών Σχολείων θα παρουσιαστούν στα σχολεία τους τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Προβλήματα με το «καλημέρα»

Λίγο πριν τις 8:00 το πρωί σήμερα Παρασκευή η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά στην Λευκωσία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Στροβόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πυροσβεστική Υπηρεσία εσπέυσε στο σημείο χωρίς να εντοπίσει οτιδήποτε.

Οι καπνοί όπως μας ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, οφειλόταν από καπνογόνα τα οποία χρησιμοποίησαν μαθητές του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα. Σύμφωνα με πληροφορίες παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν και σε άλλα σχολεία της Κύπρου. 

Μέση Εκπαίδευση - Γυμνάσια/Λύκεια

Κατά τη νέα σχολική χρονιά 2019 -2020 θα λειτουργήσουν συνολικά 114 σχολικές μονάδες από τις οποίες 64 Γυμνάσια (μόνο γυμνασιακό κύκλο), 38 Λύκεια, 7 εξατάξια σχολεία (με γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο), 5 Εσπερινά Γυμνάσια Λύκεια

Σε ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι αναμένεται πως κατά τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν συνολικά 39.980 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 22.991 θα φοιτήσουν στον γυμνασιακό κύκλο και οι 16.989 στον λυκειακό κύκλο.

Για τη σχολική χρονιά 2019-2020, έχουν διοριστεί 206 μόνιμοι καθηγητές επί δοκιμασία και 438 συμβασιούχοι καθηγητές, ενώ αναμένεται ο διορισμός ακόμη 80 καθηγητών με σύμβαση. Το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε εκπαιδευτικοί οι οποίοι ήταν διορισμένοι τις προηγούμενες σχολικές χρονιές να επαναδιοριστούν, όπου είναι δυνατόν.

Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση


Τις Τεχνικές Σχολές θα στελεχώνουν 550 Εκπαιδευτές, στις οποίες με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν 4.259 μαθητές στην πρωινή φοίτηση, 230 στις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές, 195 μαθητές στο Σύστημα Μαθητείας, 293 σπουδαστές στα ΜΙΕΕΚ και 90 μαθητές στις ειδικές μονάδες.

Το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει πως μετά την επιτυχή λειτουργία του Λυκείου και ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς και του Ξενοδοχειακού Τμήματος του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού, με τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν ακόμα δύο μικτά σχολεία: στο Λύκειο Έμπας και στο εξατάξιο Γυμνάσιο Ομόδους, το οποίο έχει μετονομαστεί σε «Σχολή Ομόδους – Γυμνάσιο, Λύκειο, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση».

Προσθέτει ότι έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την επέκταση του θεσμού των ΕΣΤΕΕ Παγκύπρια, με την ίδρυση τριών νέων Εσπερινών Σχολών στη Λάρνακα, την Πάφο και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, οι οποίες θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβρη του 2019. Οι τρεις αυτές νέες Σχολές θα συμπληρώσουν τις δύο υφιστάμενες ΕΣΤΕΕ που λειτουργούν ήδη στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Ευχές για καλή σχολική χρονιά από τους Γονείς

Το δικό του μήνυμα με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έστειλε η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. Σε ανακοίνωση τους οι γονείς αναφέρουν πως θα βρίσκονται δίπλα στους μαθητές, αρωγοί και συμπαραστάτες σε όλη την πορεία της σχολικής χρονιάς.

Προστίθεται στην ανακοίνωση ότι «Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς συνιστά την αφετηρία νέων σχεδίων, στόχων, προσδοκιών και ονείρων. Ο δρόμος για την κατάκτηση της γνώσης είναι δύσκολος αλλά είναι και συναρπαστικός. Η ευτυχία πρέπει να αναζητείται στις ορθές επιλογές ανθρώπων και στόχων και η επιτυχία στην προγραμματισμένη, σκληρή και επίπονη προσπάθεια».

Καλούν τους μαθητές επιπρόσθετα να εργαστούν μαζί με τους καθηγητές τους για να κάνουν το σχολείο εργαστήρι γνώσεων δημιουργικότητας, αλλά και εκκολαπτήριο ελπίδας και χαράς. «Εμπιστευτείτε τους για να σας καθοδηγήσουν στην κατάκτηση της γνώσης και να σας βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων σας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση