ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Ελέγχου: Ζήτησε τη νέα γνωμάτευση του Γ. Εισαγγελέα για Νίκολσον

Σχετικά με το ασυμβίβαστο του Προέδρου του ΟΚΥπΥ με τις δραστηριότητες του ιδίου και της συζύγου του στο Ηνωμένο Βασίλειο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας ζητά όπως της διαβιβαστεί η νέα και τελική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το ασυμβίβαστο  Ντέιβιντ Νίκολσον με τις δραστηριότητες του ιδίου και της συζύγου του στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου του έργου που έχει επιτελέσει η Επιτροπή Ελέγχου για την ετοιμασία της σχετικής της έκθεσης.

Στην επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ερωτηθείσα σχετικά με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου προς την Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα, ανέφερε ότι τα γεγονότα υπό το φως της νέας γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα έχουν ξεπεράσει την έκθεση.

Η κ. Χαραλαμπίδου υπενθύμισε πως η Επιτροπή Ελέγχου στην έκθεση της καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο με σεβασμό στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και σεβασμό προς το κράτος δικαίου να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα σε σχέση τον διορισμό του Προέδρου του ΔΣ του ΟΚΥπΥ.

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσο η Επιτροπή Ελέγχου έχει ενημερωθεί για την παραίτηση του κ. Νίκολσον από τη θέση του Προέδρου του ΟΚΥπΥ και κατά πόσο αυτή η εκδοχή, μετά τη διαρροή της τελικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα είναι πειστική, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως το θέμα απασχόλησε σε δύο συνεδρίες την Επιτροπή Ελέγχου.

Πρόσθεσε πως ο Υπουργός Υγείας διαφωνούσε με την ερμηνεία που έγινε στο περί ασυμβιβάστου νόμο που έδινε η Νομική Υπηρεσία και ζητήθηκε δεύτερη γνωμάτευση. Ανέφερε, επίσης, πως φαίνεται ότι και η δεύτερη γνωμάτευση, πέραν του ασυμβιβάστου του ιδίου του κ. Νίκολσον αναφέρεται και σε ασυμβίβαστο της συζύγου του, που επίσης περιέχει η νομοθεσία για τη θέση του Προέδρου του ΟΚΥπΥ.

Από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση και το Υπουργικό να ενεργήσουν ώστε να διασφαλίσουν τη νομιμότητα, δήλωσε η κ. Χαραλαμπίδου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως όσο και αν ίσως είναι άδικο για τον κ. Νίκολσον και την υπόθεση της αυτονόμησης, είναι δίκαιο και προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για το ασυμβίβαστο.
Περαιτέρω ο κ. Περδίκης χαιρέτισε το γεγονός, ότι "έστω και μετά από τόση πίεση, ο κ. Νίκολσον αναγκάζεται να παραιτηθεί".

Αφού εξέφρασε την άποψη ότι κανονικά θα έπρεπε μήνες πριν το Υπουργικό Συμβούλιο να παύσει τον κ. Νίκολσον, είπε ότι η Κυβέρνηση εγκαλείται για το γεγονός ότι "δεν είχε την τόλμη και την αποφασιστικότητα" να υπερασπιστεί τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το ασυμβίβαστο.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων διαβεβαίωσε ότι το Κίνημα θα υπερασπιστεί τους νόμους και αν δημιουργούνται προβλήματα λειτουργικότητας, είναι σημαντικότερο να υπάρχουν θεσμοί καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς, από το να έχεις κάτι περισσότερο στη λειτουργικότητα.

Ερωτηθείς αν στην έκθεση της Επιτροπής Ελέγχουν υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές και για άλλους αξιωματούχους του ΟΚΥπΥ, ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε στον Γενικό Διευθυντή.

Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Περδίκης είπε πως με πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής η έκθεση ζητά από την Κυβέρνηση να εξετάσει τα θέματα νομιμότητας και να εφαρμόσει τη νομοθεσία, που μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα με αυτό το θέμα καλύπτεται και η μειοψηφία τριών Βουλευτών, του ιδίου, του Λίνου Παπαγιάννη και της Άννας Θεολόγου, που διατυπώνουν τη θέση ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε άμεση παύση του κ. Νίκολσον.

Ο κ. Περδίκης παρατήρησε πως «οι εξελίξεις έχουν προκαταλάβει την έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X