ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρχεται τρίτο πακέτο μέτρων κατά της πανδημίας

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις - Τι ανησυχεί κυβέρνηση και επιδημιολόγους

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι ημερήσιες καταγραφές αλλά και προβληματισμό για το τι μέλει γενέσθαι, προκαλεί το τρίτο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την Παρασκευή. Η κατάσταση παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα σοβαρή κάτι που φαίνεται και από τις κινήσεις που γίνονται από την ομάδα διαχείρισης της πανδημίας. Η αναβολή της προγραμματισμένης για την Τετάρτη, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και η μετάθεση της για την Παρασκευή, αποκαλύπτει την ανησυχία που επικρατεί στη κυβέρνηση. Για πρώτη φορά μέσα σε δυο εβδομάδες, περίπου, λαμβάνονται για τρίτη φορά συμπληρωματικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί τόσο η ανοδική τάση των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και η αύξηση που παρατηρείται, από τις 20 Ιουνίου, στις εισαγωγές και νοσηλείες ασθενών COVID-19. Η εκτόξευση των νοσηλειών από 50 σε 159, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης Τρίτης, έχει προκαλέσει συναγερμό στην ομάδα διαχείρισης της πανδημίας υπό τον φόβο μιας νέας πίεσης στο σύστημα υγείας που πριν το περασμένο Πάσχα οδήγησε άρον-άρον την κυβέρνηση στο 3ο Lockdown. Ωστόσο τα δεδομένα του τότε με το σήμερα είναι διαφορετικά, σχολιάζουν πηγές από το χώρο των επιδημιολόγων, κάτι που συμβαδίζει με τις πολιτικές επιλογές που φέρεται να υπάρχουν και που εν πολλοίς δεν προκρίνουν τη λήψη σκληρών μέτρων με αποτύπωμα στην οικονομία.

Το πακέτο μέτρων

Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα, επιμένουν πως η λήψη σκληρών μέτρων κατά της πανδημίας που στο παρελθόν πάγωσαν κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες δεν είναι μέσα στις επιλογές της κυβέρνησης. Η αμυδρή κινητικότητα που παρατηρείται στον τουριστικό τομέα υπό τις περιστάσεις θεωρείται βάλσαμο για τον κλάδο, με τη σημαντικότερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση ακολουθώντας την πρακτική και άλλων μεσογειακών χωρών που έχουν βάλει σε προτεραιότητα τους εμβολιασμένους δεν φέρεται διατεθειμένη να αντιδράσει με μέτρα, το αποτύπωμα των οποίων θα επηρέαζαν συνολικά τον πληθυσμό. Στο πνεύμα αυτό οι λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν, για την ώρα, δείχνουν πως το τρίτο συμπληρωματικό πακέτο της Παρασκευής θα κινείται στη λογική, πρώτον να ενισχύσει περαιτέρω το υγειονομικό πλαίσιο ελέγχων σε χώρους συνάθροισης και δεύτερον να μειώσει το ποσοστό όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι. Πέρα από τα κίνητρα που αναμένεται να ανακοινωθούν και αυτά την Παρασκευή, προβληματισμός υπάρχει αν θα πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων κρατών μελών της Ε.Ε για στοχευμένο υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων του πληθυσμού.

Σφίγγει το δημόσιο

Ένα στοιχείο που μπορεί να θεωρηθεί ως προπομπός του τι θα υιοθετηθεί σχετικά με τους εμβολιασμούς είναι εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών προς τους εργαζόμενους του δημοσίου. Η κατοχή SafePass καθίσταται απαραίτητη προϋπόθεση. Για όσους επιλέξουν να μην συμμορφωθούν δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στην εργασίας τους και θα τους αποκόπτεται από την άδεια που δικαιούνται. Στο υγειονομικό κομμάτι των ελέγχων, πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αποτελεί η αρνητική στάση των επαγγελματιών του χώρου εστίασης στους ελέγχους των πελατών τους.

Τα κίνητρα

Όπως αποκάλυψε η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ «Κ» της Τετάρτης, στο κομμάτι των κινήτρων τα οποία αναμένεται να περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής η κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι στο καλάθι των κινήτρων να μπουν προϊόντα που απευθύνονται στις ηλιακές ομάδες στόχευσης και έχουν να κάνουν με τεχνολογία, επικοινωνία, διασκέδαση, θεματικά πάρκα και άλλα. Ήδη όπως έγραψε η ηλεκτρονική «Κ», η Cyta φέρεται διατεθειμένη να παραχωρήσει επιπρόσθετο όγκο δεδομένων στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, ενώ η Cablenet προτίθεται να παραχωρήσει μειωμένες τιμές στα πακέτα κινητής τηλεφωνίας. Επίσης μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με προϊόντα τεχνολογία, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, αναμένεται να ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα μιας και ανταποκρίνονται στο αγοραστικό προφίλ των 18 έως 30. Όπως πληροφορούμαστε παρασκηνιακά γίνονται προσπάθειες, πέρα από την θετική απάντηση η προσφορά των εταιρειών να είναι τέτοια που να μην μπορεί να αγνοηθεί. Ήδη γίνεται λόγος ακόμα και για εκπτώσεις έως και 50% σε προϊόντα για όσους δεχθούν να εμβολιαστούν με το πρόγραμμα κινήτρων.

Εισιτήρια – κουπόνια

Με οδηγό το μάρκετινγκ αγοράς, ιδιαίτερη προσοχή, στην προσπάθεια που γίνεται, δίνεται και σε άλλα προϊόντα που απευθύνονται στις ηλικίες από 18 έως 30. Τέτοια είναι αθλητικά είδη αλλά και υπηρεσίες της εστίασης, με εκπτώσεις σε χώρους διασκέδασης ή δωρεάν εισιτήρια για κινηματογράφους και θέατρα. Στο χορό των προσφορών έχει μπει και ο αθλητισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ΚΟΑ που συμμετείχε στη σύσκεψη της Δευτέρας ενημέρωσε πως η ΚΟΠ θα διαθέσει 500 εισιτήρια διαρκείας για ποδοσφαιρικούς αγώνες της νέας σεζόν. Η τράπεζα Κύπρου έβαλε στο τραπέζι 2 χιλιάδες κουπόνια αξίας, 50 ευρώ το έκαστος για αγορές από συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων με προϊόντα τεχνολογίας. Αν ληφθεί υπόψη η παρουσία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στη σύσκεψη τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στο προσφερόμενο πακέτο κινήτρων να συμπεριληφθούν και υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση