ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετοιμάζεται να υποδεχθεί το εμβόλιο η Κύπρος

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με την Pfizer για τις υποδομές, ενώ έχει καταρτιστεί ένα προκαταρκτικό πλάνο εμβολιασμών

Του Γιάννου Λύτρα

Η αναμονή για την έλευση περισσότερων από ένα αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά της COVID-19 στην Κύπρο φαίνεται ότι πλησιάζει προς το τέλος της. Η Κυβέρνηση, ευρισκόμενη σε στενή επαφή με τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες έχει αρχίσει να οργανώνεται για την υποδοχή του εμβολίου, ενώ υπό επεξεργασία βρίσκεται και το πλάνο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να διευθετηθεί είναι η παραλαβή και η φύλαξη του εμβολίου, καθώς αυτό Pfizer, χρειάζεται συγκεκριμένες συνθήκες όσον αφορά στην θερμοκρασία του χώρου όπου θα βρίσκεται.

Η νέα διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, δρ Όλγα Καλακούτα, αναμένεται ότι θα έχει έντονη συμβολή στον καταρτισμό του πλάνου.

Υπενθυμίζεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αναπτυχθεί πρωτοβουλία μέσω της Επιτρόπου για την Υγεία κας Στέλλας Κυριακίδου και έχουν ήδη υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson και Sanofi Pasteur&GlaxoSmithKline Biologicals. Η Κύπρος συμμετέχει και στις τέσσερις συμφωνίες και έχει ήδη υποβάλει τις ποσότητες που της αναλογούν στην κάθε περίπτωση, δηλαδή 600,000 από την AstraZeneca, 200,000 από την Johnson & Johnson και 200,000 από την Pfizer/BioNTech. Η εταιρεία Sanofi Pasteur&GlaxoSmithKline Biologicals δεν έχει ζητήσει ακόμα από τα κράτη να υποβάλουν παραγγελίες.

Επαφές με τις εταιρείες

Το προηγούμενο διάστημα, τα κράτη-μέλη έλαβαν οδηγίες για να ετοιμάσουν τις υποδομές τους με σκοπό την υποδοχή των εμβολίων. Η Κύπρος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», βρίσκεται σε στενή επαφή με την Pfizer/Biontech, των οποίων το εμβόλιο χρειάζεται να ψύχεται στους -70 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να διατηρείται αναλλοίωτο. Το Υπουργείο Υγείας έχει επικοινωνήσει με την κοινοπραξία κι έχει λάβει οδηγίες για τον τρόπο της φύλαξης και της διαλογής.

Κάλυψη του πληθυσμού

Όπως πληροφορούμαστε, παρά το ότι υπάρχει ένα περίγραμμα του τρόπου επιλογής των ομάδων του πληθυσμού που θα τεθούν σε προτεραιότητα για εμβολιασμό, ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο. Στο Υπουργείο Υγείας έχει οριστεί μια επιτροπή η οποία βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, όσο και με το Τμήμα Αγορών και Προμηθειών, με στόχο την καλύτερη δυνατή οργάνωση για το πρόγραμμα εμβολιασμών, άμα τη αφίξει του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους επαγγελματίες υγείας, στα μέλη των σωμάτων ασφαλείας και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στο τέλος θα μείνει ο γενικός πληθυσμός. Ωστόσο, αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, ακόμα δεν έχουν καθοριστεί τα όρια ηλικίας ή τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν, ακόμα και οι εξαιρέσεις που θα παραχωρηθούν. Παραδείγματος χάριν, όπως έχει πληροφορηθεί η «Κ», οι ασκήσεις επί χάρτου επικεντρώνονται και στο σενάριο να μην καθοριστεί αυστηρό ηλικιακό πλαίσιο, καθώς θα προκύπτουν και οι περιπτώσεις άλλων συμπολιτών μας που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες και πρέπει επίσης να τεθούν σε προτεραιότητα. Την τελική διαμόρφωση του πλάνου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναλάβει η νέα Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, δρ Όλγα Καλακούτα, η οποία έχει εμπειρία σε εμβολιαστικά προγράμματα.

Κριτήρια, ιδιότητες, ποσότητα

Σύμφωνα με τον δρ Πέτρο Καραγιάννη, η επαφή που έχουν οι δύο επιτροπές θα αφορά και στα κριτήρια βάσει των οποίων θα προταθεί συγκεκριμένο πλάνο εμβολιασμού. Όπως εξήγησε, πρέπει να εξακριβωθεί αρχικά ποια εμβόλια – ποιες ιδιότητες έχουν - θα παραληφθούν και σε ποιες ποσότητες. Οι ιδιότητες του κάθε εμβολίου θα καθορίσουν την απόφαση που θα αφορά στο σε ποιους θα χορηγηθούν. Για παράδειγμα, ανέφερε ο δρ Καραγιάννης, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει δοκιμαστεί και σε άτομα άνω των 55 ετών και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Κινητές μονάδες και σημεία

Το πλάνο του εμβολιασμού κατά της COVID-19 θα πρέπει να προβλέπει το πώς θα καλύψει άτομα τα οποία δεν πρέπει να μετακινούνται και να εκτίθενται στον ιό. Παραδείγματος χάριν, για τους ηλικιωμένους θα υπάρξουν κινητές μονάδες εμβολιασμού και ο υπόλοιπος πληθυσμός θα προσέρχεται στα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς σχεδιασμούς. Ωστόσο, το πλάνο αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

ΥΠΟΙΚ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών αν απορριφθεί ο προϋπολογισμός

«Tο ΑΚΕΛ ως βλαπτικό κόμμα για την Κύπρο επιθυμεί την διαβάθμιση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, ...»
ΑΚΑ  |  22:09

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση