ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωνάζουν για κωλυσιεργία και απεργούν οι νοσηλευτές

Όπως όλα δείχνουν έχει κλειδώσει η εικοσιτετράωρη απεργία των μελών της ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ για την Τετάρτη

Του Γιάννου Λύτρα

Πάνω που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσηλευτών και ο ΟΚΥπΥ έδειχναν ότι βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, αφού όπως αφήνετο να νοηθεί το προηγούμενο διάστημα, υπήρχε σύμπνοια, τα πράγματα οδεύουν προς την ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΣΥΝΟ, καλεί τα μέλη της σε στάση εργασίας εικοσιτεσσάρων ωρών την Τετάρτη 24 Ιουνίου, αναφέροντας ότι η αιτία για την λήψη της απόφασης είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται εκ μέρους του ΟΚΥπΥ στο να εγκρίνει, αφ’ ενός, την συμφωνία στην οποία είχαν κατ’ αρχήν καταλήξει το προηγούμενο διάστημα, και, αφ’ ετέρου, στο να ξεκινήσει τις προσλήψεις του αριθμού νοσηλευτών στον οποίο κατέληξαν μετά τις πρόσφατες μαραθώνιες συσκέψεις. Από την πλευρά του, ο Οργανισμός βλέπει με έκπληξη τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μετά το θετικό κλίμα στο οποίο κινήθηκαν οι διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ, η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της καθυστέρησης του ΟΚΥπΥ για την έγκριση και γραπτή και ενυπόγραφη κατάθεση της πρότασης για την πρόσληψη του αριθμού των εκατό νοσηλευτών για τις βασικές ανάγκες των δημοσίων νοσηλευτηρίων, εν όψει και του προγραμματισμού των θερινών αδειών του υφιστάμενου προσωπικού. Επίσης, αναφέρεται ότι προγραμματίζονται και άλλα μέτρα αντίδρασης, όπως το κλείσιμο κλινών σε θαλάμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης. Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΝΟ, η πρόταση του ΟΚΥπΥ αφορούσε την στελέχωση σε δύο φάσεις και επίπεδα:

- Την άμεση πρόσληψη ενός μεγάλου αριθμού νοσηλευτών στην βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
- Την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσλήψεων και τον πλήρη διαχωρισμό της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων τον Σεπτέμβριο.

Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουνίου, η ΠΑΣΥΝΟ και ο Κλάδος Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη, ώστε να συντονίσουν την στάση εργασίας της Τετάρτης

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, η άμεση πρόσληψη αφορούσε στον αριθμό των 100 νοσηλευτών και άλλων τόσων περίπου για τον διαχωρισμό της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, που θα πραγματοποιείται σταδιακά. Αν και τα ανωτέρω συμφωνηθέντα βρήκαν όλες τις πλευρές ικανοποιημένες, παρατηρείται «εσκεμμένη κωλυσιεργία» εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, ανέφερε ο κ. Πετέλης, καθώς τα χρονοδιαγράμματα δεν θα τηρηθούν, όπως φαίνεται. Εξήγησε ότι η πρόταση θα τεθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού την Παρασκευή 26 Ιουνίου για να εγκριθεί ή να απορριφθεί.

Ακόμα κι αν η απόφαση είναι θετική, όμως, ο κ. Πετέλης αμφισβητεί το ότι οι προσλήψεις μπορούν να γίνουν τις λίγες μέρες που απομένουν, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ένα από τα προβλήματα τα οποία θα επιλυθούν με την άμεση πρόσληψη των εκατό νοσηλευτών είναι οι καλοκαιρινές άδειες του υφιστάμενου προσωπικού. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι προσλήψεις αυτές έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, καθώς φαντάζει δύσκολο τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι διαθέσιμος ο αριθμός του προσωπικού που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών.
Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουνίου, η ΠΑΣΥΝΟ και ο Κλάδος Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη, ώστε να συντονίσουν την στάση εργασίας της Τετάρτης. Όπως εξήγησε ο κ. Πετέλης, θα εκπονηθεί πλάνο, ώστε να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στα δημόσια νοσηλευτήρια. Επίσης, θα αποφασιστεί ποιοι θάλαμοι θα επηρεαστούν από την απεργία και ποιοι όχι.

Δόθηκαν οι εξηγήσεις

Κληθείς ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου, ο οποίος ήταν παρών στις συναντήσεις με τις οργανώσεις των νοσηλευτών, να σχολιάσει την αντίδραση των επαγγελματιών υγείας, είπε ότι τα όσα είχαν συμφωνηθεί ήδη τους δόθηκαν γραπτώς. Επίσης, κατέστη σαφές από την αρχή ότι η πρόταση θα έπρεπε να κατατεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για έγκριση, όπως και το ότι η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Κληθείς ο κ. Χαριλάου να απαντήσει στις ανησυχίες των νοσηλευτών για τις θερινές άδειες, είπε ότι στους πλείστους θαλάμους δεν θα υπάρξει πρόβλημα, χωρίς να παραγνωρίζει το πρόβλημα που δημιουργηθεί σε κάποιους άλλους. Είπε ότι αναμένεται πως θα εγκριθεί η πρόταση από το ΔΣ του ΟΚΥπΥ την Παρασκευή, ώστε να τροχοδρομηθούν οι προσλήψεις το συντομότερο δυνατόν. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να προδικάσει κανείς την απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και δεν αποκλείεται την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Το unlock ξύπνησε την πανδημία

Η επαναλειτουργία των αεροδρομίων επιδείνωσε την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αναφέρει στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ...
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ