ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φουρτούνες στο ΓεΣΥ με φόντο την πρόταση νόμου Λιλλήκα

Ανταλλάζουν πυρά μέσω ανακοινώσεων Συμμαχία Πολιτών και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η πρόθεση της Συμμαχίας Πολιτών να καταθέσει πρόταση νόμου την ερχόμενη Παρασκευή στην ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να αλλάξει ο Περί εγγραφής Ιατρών Νόμος, ούτως ώστε να περιοριστεί ο ρόλος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου όσον αφορά την αδειοδότηση νέων γιατρών που θέλουν να ασκήσουν την ιατρική στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα το κόμμα όπου προεδρεύει ο Γιώργος Λιλλήκας μέσω γραπτής του ανακοίνωσης το περασμένο Σάββατο συνεχάρη τους πρώην προέδρους του ΠΙΣ Αντώνης Βασιλείου και Γιώργος Ποταμίτης, για τη στάση που επιδεικνύουν, καθώς και όσους γιατρούς θέτουν την υγεία των πολιτών υπεράνω συμφερόντων και τάσσονται δυναμικά υπέρ του ΓεΣΥ, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει απογοητευτική τη στάση που κρατά η σημερινή ηγεσία του συλλόγου, τονίζοντας πως σκοπός του είναι «η διαφύλαξη των πλουσιοπάροχων απολαβών τους».

Ωστόσο η Συμμαχία Πολιτών δεν έμεινε ως εκεί, αφού με μια σειρά ανακοινώσεων που εξέδωσε εντός της εβδομάδας σημειώνει πως η συντονισμένη προσπάθεια υπόσκαψης του ΓεΣΥ συνεχίζεται και πως «επιτέλους εκείνες οι ηγεσίες κομμάτων και η σημερινή ηγεσία του ΠΙΣ, οι προνομιούχοι δηλαδή που θεωρούν ότι η υγεία προσφέρεται για κερδοσκοπία, πρέπει να αντιληφθούν ότι η υγεία αποτελεί δικαίωμα όλων των πολιτών». Σημειώνοντας δε, πως, ως Συμμαχία Πολιτών θα υπερασπιστούν το δικαίωμα αυτών των πολιτών με όλες τους τις δυνάμεις και κόντρα στα οικονομικά και ψηφοθηρικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα τονίζουν, ότι «για αυτό και την ερχόμενη Παρασκευή καταθέτουμε Πρόταση Νόμου για την αλλαγή του Περί εγγραφής Ιατρών νόμος, ώστε να περιοριστεί ο ρόλος του ΠΙΣ στην αδειοδότηση νέων γιατρών».

Aυτό που αναμένεται να διαφανεί είναι κατά πόσο η Επιτροπή Υγείας θα κρίνει ως «επείγουσα» την Πρόταση Νόμου της Συμμαχίας Πολιτών

Η απάντηση από τον ΠΙΣ δεν άργησε να ’ρθει, με τους γιατρούς να εκφράζουν την έντονη αποδοκιμασία τους στην ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών όπου προανάγγειλε την κατάθεση Πρότασης Νόμου για περιορισμό του ρόλου του ΠΙΣ στην αδειοδότηση νέων γιατρών, ενώ παράλληλα τονίζουν πως είναι «είναι απογοητευτικό κοινοβουλευτικά κόμματα που διατυμπανίζουν τις δημοκρατικές τους καταβολές να ζητούν περιορισμό ρόλων συλλογικών σωμάτων και φορέων που εκπροσωπούν μαζικά επαγγελματικές ομάδες». Πρόσθεσε δε, πως ο δια του νόμου περιορισμός δράσης θεσμικών φορέων συνιστά απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία, ενώ τονίζει πως η διαφορετική άποψη σε επιμέρους ζητήματα της δημόσιας ζωής είναι θεμιτή και συνιστά ουσιώδες συστατικό της Δημοκρατίας. «Η ποινικοποίησή της», συνεχίζει η ανακοίνωση, «μέσω ανάλογων τιμωρητικών πρακτικών όπως αυτή που εισηγείται η Συμμαχία Πολιτών παραπέμπει στις πιο σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας».

Ωστόσο η αντιπαράθεση των δύο πλευρών δεν έληξε ως εκεί με τον Γιώργο Λιλλήκα να σηκώνει εκ νέου το γάντι και να απαντά μέσω γραπτής του δήλωσης στον ΠΙΣ. Όπως εξέφρασε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλλήκας, μεταξύ άλλων, «η ανακοίνωση της ηγεσίας του ΠΙΣ όζει αυταρχισμού και αλαζονείας», σημειώνοντας παράλληλα, πως οι γιατροί της Κύπρου αξίζουν καλύτερης ηγεσίας με υψηλότερο ήθος και κοινωνική ευαισθησία». Τόνισε δε, πως «μαθήματα δημοκρατίας δεν δεχόμαστε από την σημερινή ηγεσία του ΠΙΣ η οποία δημόσια απειλεί και εκβιάζει τους γιατρούς που θέλουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ με παραπομπή στο πειθαρχικό ή με διαγραφή τους».  Καταλήγοντας ο κ. Λιλλήκας προτείνει: «ας δημοσιοποιήσουμε όλοι τις φορολογικές μας δηλώσεις των τελευταίων πέντε χρόνων. Έτσι θα μπορούν να κρίνουν οι πολίτες και οι ασθενείς τα πραγματικά κίνητρα του καθενός μας».

Από εκεί και πέρα αυτό που αναμένεται να διαφανεί είναι κατά πόσο η Επιτροπή Υγείας θα κρίνει ως «επείγουσα» την Πρόταση Νόμου της Συμμαχίας Πολιτών η οποία θα κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια, για να μπει άμεσα σε ψήφιση. Αξίζει να σημειωθεί πως σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ, Βάσος Οικονόμου, είχε αναφέρει πως ο Σύλλογος δεν θα στερούσε σε κανένα Ευρωπαίο γιατρό να ασκήσει ιδιωτική ιατρική στη χώρα μας με την προϋπόθεση ότι θα μιλά Ελληνικά προκειμένου, όπως είχε εξηγήσει, να υπάρχει πλήρης συνεννόηση με τον ασθενή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X