ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓεΣΥ: Προβλήματα στα παραπεμπτικά για αναλύσεις

Ο Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων ζητεί συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού για να μη γίνονται λάθη στο σύστημα

Newsroom K

Προβλήματα στα παραπεμπτικά των γιατρών που στέλνονται για αναλύσεις στα κλινικά εργαστήρια, εντοπίζει ο Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων, ο οποίος ζητεί συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού των εργαστηρίων, αλλά και των παρόχων υγείας για να μη γίνονται λάθη στο σύστημα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χαρίλαος Χαριλάου, «πρέπει να γίνει μια συνεχόμενη εκπαίδευση των διευθυντών και προσωπικού των κλινικών εργαστηρίων, καθώς και των παρόχων, ενώ να απλοποιηθεί και ο τρόπος που γίνονται οι παραγγελίες για εξετάσεις».

Ένα εργαστήριο, εξήγησε, δίνοντας παραδείγματα, πρέπει να πάρει τα παραπεμπτικά, τις παραγγελίες από τους γιατρούς για να διεκπεραιώσει την εργασία του. «Η διαδικασία την οποία θα κάμουν οι γιατροί δεν είναι απλή και φαίνεται αυτή τη στιγμή στον τρόπο που έρχονται κάποια παραπεμπτικά. Για παράδειγμα για μια ανάλυση ζαχάρου, υπάρχουν μέσα στον κατάλογο 34 αναλύσεις ζαχάρου. Ο γιατρός εκεί που θα κάνει την παραγγελία εύκολα και κατά λάθος μπορεί να πατήσει μια άλλη παραγγελία, αφού έχει 34 παραγγελίες για διαφορετικά πράγματα είτε να γίνει στο αίμα είτε να γίνει σε άλλο βιολογικό υγρό κ.λπ.»

Αν ο γιατρός, συνέχισε, κατά λάθος κτυπήσει κάτι και δεν το δει, αυτό το παραπεμπτικό που θα έρθει για να γίνει ανάλυση δεν μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα, διότι είτε το εργαστήριο θα πάει να το αλλάξει σε συνεννόηση με τον γιατρό οπότε είναι δύσκολο, είτε αν κάνει το εργαστήριο την αλλαγή από μόνο του για να γίνει η ανάλυση όπως πρέπει, δεν θα πληρωθεί από το σύστημα.

«Πρέπει να γίνει περαιτέρω εκπαίδευση και για τους παρόχους που θα γράφουν τις αναλύσεις, να απλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των εξετάσεων που ζητούνται, για να είναι πιο εύκολο για τον γιατρό που πάει να κάνει την παραγγελία και να την κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και επίσης να δοθούν σεμινάρια εκπαίδευσης στους Διευθυντές των εργαστηρίων και για το προσωπικό τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε προβλήματα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι για την επίλυση των προβλημάτων στα κλινικά εργαστήρια έχουν συμβούλους ηλεκτρονικών προγραμμάτων.

«Είχαμε τα προγράμματά μας, είχαμε τον τρόπο που εργαζόμασταν στον ιδιωτικό τομέα και τώρα πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν, πρέπει να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα, με τα νέα λογισμικά, το οποίο είναι εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το εφαρμόσεις», συμπλήρωσε.

Πέραν των 7 χιλιάδων εγγράφονται καθημερινά

Συνολικά 7 με 10 χιλιάδες δικαιούχοι εγγράφονται καθημερινά στο σύστημα του ΓεΣΥ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως οι εγγραφές των δικαιούχων συνεχίζονται κανονικά, παρόλο που τέθηκε εδώ και τέσσερις ημέρες σε εφαρμογή η πρώτη φάση του ΓεΣΥ.

Όπως δήλωσε, στόχος του ΟΑΥ για φέτος, είναι να εγγραφεί το 80% των δικαιούχων. Τόνισε δε, πως ο Οργανισμός διασφάλισε ότι υπάρχει δίχτυ ασφαλείας όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. 

Αναφερόμενος στο λογισμικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αξιοθαύμαστο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέχρι στιγμής. Επεσήμανε δε πως αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα με το λογισμικό, αλλά είναι σε ετοιμότητα για επίλυσή τους.

(Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και ΡΙΚ)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση