ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος εξέφρασε την χαρά του γιατί όλοι πίστεψαν σε αυτή την μεταρρύθμιση, υπενθυμίζοντας ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και θα μ

ΚΥΠΕ

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον προϋπολογισμός του ΟΑΥ για το 2024. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος εξέφρασε την χαρά του γιατί όλοι πίστεψαν σε αυτή την μεταρρύθμιση, υπενθυμίζοντας ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και θα μείνει. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα για τη βιωσιμότητα μέχρι και το 2031 σύμφωνα με τις μελέτες, είπε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ για τον προϋπολογισμό είπε ότι υπάρχουν «στρεβλώσεις, λάθη και παραλήψεις». Από κοινού, ανέφερε, ο ΟΑΥ μαζί με την Επιτροπή Υγείας να ασχοληθούμε με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Ο κ. Δίπλαρος είπε ότι αναμένουμε να κατατεθούν οι μονάδες αποζημίωσης των ιατρικών πράξεων για όλα τα νοσηλευτήρια εμπιστευτικά, προσθέτοντας ότι προς αυτό έχει σταλεί επιστολή στον ΟΑΥ.

Κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, είπε, προσθέτοντας ότι πάνω από όλα θα πρέπει να δούμε πως αναβαθμίζουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο τα παράπονα από ασθενείς ολοένα και αυξάνονται. Αν διορθώσουμε στρεβλώσεις τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς πιο καλά, ανέφερε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι το ΓεΣΥ είναι η πιο μεγάλη κοινωνική κατάκτηση γιατί έχει να κάνει με αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα, το κοινωνικό αγαθό που είναι ο τομέας της υγείας.

Αναφέρθηκε στην προ του ΓεΣΥ κατάσταση, λέγοντας ότι η Κύπρος ήταν η «4η χειρότερη χώρα στον κόσμο». Σήμερα, είπε ο κ. Λουκαΐδης, έχουμε φτάσει στις καλύτερες θέσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πρόσβαση, γιατί έχουμε ένα σύστημα μονοασφαλιστικό που στηρίζεται στην αλληλεγγύη. Έχουν επωφεληθεί τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα αλλά και οι χρόνιοι ασθενείς, τους οποίους οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφάλιζαν, όπως δεν ασφάλιζαν και τους συνταξιούχους, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «κεντρικό στοιχείο της προσπάθειας θα πρέπει να είναι ο συνεχής στόχος για αναβάθμιση της ποιότητας».  

Έχουν υπάρξει αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών, σε ό,τι αφορά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη έχουν υιοθετηθεί ποιοτικά κριτήρια τα οποία είναι λυπηρό κάποιοι να τα απαξιώνουν, πρόσθεσε.  

Ο ΟΑΥ και φέτος παρουσιάζεται με πλεόνασμα, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του μέχρι το 2030, είπε ο κ. Λουκαΐδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «κάποιοι συνεχίζουν να κινδυνολογούν και μάλιστα αυτοί προέρχονται από την Κυβέρνηση».

Για τις καταχρήσεις που γίνονται από παρόχους υγείας είπε ότι τα μέτρα πρέπει συνεχώς να ενισχύονται ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα η όποια κατάχρηση. Γιατί, όπως είπε, ακριβώς πλήττεται η ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εμείς θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό μιας κοινωνικής κατάκτησης που θεωρούμε δική μας, ανέφερε.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι ως κόμμα «βάλαμε κι εμείς τις δικές μας ψηφίδες» και κάνουμε αγώνες για την εδραίωσή του, όπως ανέφερε.

Εγκρίνουμε σήμερα €1600 εκατομμύρια και θεωρούμε ότι αυτή η επιταγή η οποία θα πρέπει να δοθεί, πρέπει να έχει υπογραφή με παρατηρήσεις για καταχρήσεις, για αδιαφανείς διαδικασίες κατηγοριοποίησης των νοσηλευτηρίων, ανέφερε. Ως Επιτροπή Υγείας, είπε, δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια που χρησιμοποίησε ο ΟΑΥ για κατηγοριοποίηση. Σε μια νύχτα άλλαξε η κατηγοριοποίηση του ΓΝ Λεμεσού από TRF2 σε TRF1 και εμείς ακόμα δεν ξέρουμε τα κριτήρια που χρησιμοποίησαν, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι η έλλειψη καινοτόμων φαρμάκων είναι γεγονός.  

«Ως ΔΗΚΟ θέλουμε το ΓεΣΥ να ενδυναμωθεί, θέλουμε το ΓεΣΥ να αποτελέσει το καμάρι των κατακτήσεων του λαού», είπε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι γι' αυτό κάνουμε παρατηρήσεις, για να το βοηθήσουμε να αυτοβελτιωθεί.

Ως κόμμα θα υπερψηφίσουμε αλλά θα παρατηρούμε αν οι παρατηρήσεις που έχουμε καταθέσει θα υλοποιηθούν, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στο σύστημα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού και κυρίως στη βασική φιλοσοφία του συστήματος υγείας, δηλαδή της ελεύθερης επιλογής νοσηλευτηρίου και γιατρού από τους ασθενείς, στην προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες, κυρίως από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και των περιοχών που δεν είναι στα αστικά κέντρα.

Το 2022 ο ΟΑΥ προϋπολόγισε 1,2 εκ. ευρώ για ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις και από τα στοιχεία που έχουμε πάρει διατέθηκαν μόνο €156.000 και διερωτήθηκε γιατί έχουν προϋπολογιστεί και πάλι πάνω από 1 εκατ. 50 χιλιάδες ευρώ το 2024. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να έχουμε την απάντησή μας, σημείωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αν υπάρχει σήμερα ΓεΣΥ «αυτό οφείλεται στην ΕΔΕΚ» η οποία, όπως είπε, από το 1968 το είχε εντάξει στις προτεραιότητες της. Για να έχουμε το επικαιροποιημένο σχέδιο το 2017, αυτό ήταν αποτέλεσμα των συστηματικών πιέσεων και των επιστολών που στάλθηκαν στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε.  

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ενδιαφέρον και πρόθεσή μας είναι ουσιαστικά να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στη σωστή υλοποίηση της νομοθεσίας το ΓεΣΥ, αλλά πάνω από όλα στη φιλοσοφία όπως την ανέφερα προηγουμένως. Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι στηρίζουμε τη βιωσιμότητα των δύο οργανισμών, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, και προτείνουμε λύσεις για να διαφυλάξουμε την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

«Το 2019 η χώρα μας απέκτησε το ΓεΣΥ, μια διαχρονική ανάγκη που πήρε σάρκα και οστά», σημείωσε.

Ο κ. Γιακουμή είπε ότι «συνέβη το αυτονόητο. Να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Τουλάχιστον στον τομέα υγείας». Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε, στρεβλώσεις, πάντα θα υφίστανται σε ζωντανούς οργανισμούς και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Είμαστε εδώ για να επιλύσουμε τα προβλήματα του ΓεΣΥ χωρίς να αλλάζουμε την φιλοσοφία του, συνέχισε.

Στόχος σύμφωνα με τον ίδιο είναι να βάλουμε ένα τέλος στην κατάχρηση, να σταματήσουμε όσους καταχρώνται το σύστημα. Ακούμε για γιατρούς που τετραπλασίασαν τα έσοδά τους και να μην γίνεται κανένας έλεγχος, συνέχισε. «Σε όλα αυτά οφείλουμε να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο», είπε.

Ο προϋπολογισμός 

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ για το έτος 2024 είναι πλεονασματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €1.662.660.000 και έσοδα ύψους €1.662.839.339, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από έσοδα του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) (€1.647.189.339), από κρατική χορηγία για συγχρηματοδοτούμενα έργα (€8.600.000) και από διάφορα διοικητικά έσοδα (€7.050.000).

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του ΟΑΥ για το έτος 2024 αφορούν κυρίως για τις δαπάνες ΓεΣΥ €1.620.090.000, εκ των οποίων το €1.615.090.000 αντιστοιχεί στις αμοιβές των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας και τα €5.000.000 σε άλλες δαπάνες.

Επίσης λειτουργικές δαπάνες (€32.800.000), οι οποίες προορίζονται να καλύψουν τις αποδοχές του προσωπικού (€8.577.923), την αμοιβή του προέδρου, των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των μελών των συμβουλευτικών επιτροπών (€207.281) και άλλες δαπάνες (€24.014.796).

Προβλέπονται ακόμη αναπτυξιακές δαπάνες (€9.670.000), οι οποίες προορίζονται να καλύψουν μέρος της συνολικής δαπάνης για την ανάπτυξη και τις προσαρμογές του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ (€8.600.000), την αγορά λογισμικών, μηχανογραφικού και άλλου εξοπλισμού (€850.000), τις βελτιώσεις γραφειακών χώρων (€100.000) και την αγορά εξοπλισμού γραφείου και επίπλων (€100.000), καθώς και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€100.000).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση