ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:26
 

Η εξήγηση των ειδικών για τα 2 θύματα του ιού χωρίς προβλήματα υγείας

Newsroom K

Της Άντρης Θρασυβούλου. Mέχρι στιγμής στην Κύπρο, μετράμε πέντε συνολικά νεκρούς από την λαίλαπα του κορωνοϊού. Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι δύο εκ των θυμάτων, δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα υγείας όπως αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας. Ο λόγος για τον άτυχο πιλότο ο οποίος σε διάστημα τριών περίπου ημερών κατέληξε και τον 47χρονο ο οποίος απεβίωσε σήμερα (27/3) ενώ νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Πώς μπορεί λοιπόν ένας υγιής άνθρωπος να αποβιώσει εφόσον νοσήσει με κορωνοϊό, όταν οι ειδικοί αναφέρουν ότι από τον ιό κινδυνεύουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού;

Το ερώτημα τέθηκε στον Επιδημιολόγο Δρ Μιχάλη Βωνιάτη και στον Πέτρο Καραγιάννη, Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Βωνιάτης, «είναι σπάνιο, ωστόσο συμβαίνει. Κι αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, να προσέξουμε και να περιοριστούμε στο σπίτι μας. Στατιστικά, πολύ λιγότεροι ασθενείς χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας, πεθαίνουν. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας. Σε κάποια άτομα ο ιός οδηγεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε πνευμονία. Στην ουσία καταστρέφονται οι πνεύμονες από την πνευμονία και πεθαίνεις. Είναι τραγικό διότι ο ιός μπορεί να σκοτώσει και νέα άτομα. Ναι μεν κινδυνεύουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ωστόσο ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Το ανοσοποιητικό συστημα του καθενός δεν είναι το ίδιο. Ο ιός πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό μας καταστρέφοντας κύτταρα του αναπνευστικού και στην συνέχεια σε ορισμένα άτομα προκαλεί πενυμονία. Οι πνευμονες ουσιαστικά καταστρέφονται με αποτέλεσμα το θάνατο.»

Ο Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εξηγεί στο 24news ότι «δεν έχουμε τα προσωπικά δεδομένα τους δεν ανήκαν από τις γνωστές ευπαθείς ομάδες, ωστόσο μπορεί να είχαν κάποια άλλη υποβόσκουσα κατάσταση που θα τους έκανε ευάλωτους. Δεν γνωρίζουμε εάν ήταν καπνιστές γεγονός το οποίο θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας». Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος όπως εξηγεί ο κ. Καραγιάννης αλλά πιθανώς και γενετικοί παράγοντες που να μας καθιστούν πιο ευάλωτους.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται προσοχή και ενίσχυση. Γι' αυτόν τον λόγο θα ήταν καλό ακόμη και ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι να προσπαθούμε να ασκούμαστε και να προσέχουμε τις επιλογές μας σε ότι αφορά τη διατροφή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Η βουλή των λαϊκιστών Πορδίκη, Καμένης, Ελαμάκια και συνεργατιστή κλέφτη Κουλία- ΕΔΕΚ & ΔΗΚΟ βυθίζουν ...»
Αρμαγεδών  |  11:25

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Είναι βραβευμένη και πιστοποιημένη διεθνώς και πληροί τις βασικές απαιτήσεις όλων των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών Ιατρικών Συσκευών.

My Digital Doctor: Η νέα εφαρμογή ελέγχου ιατρικών συμπτωμάτων με τεχνολογία Artificial Intelligence ειδικά για το πελατολόγιο της Universal Life!

H εφαρμογή είναι η πρώτη που επικυρώθηκε επιστημονικά και παρουσίασε 91% ακρίβεια στην αξιολόγηση ιατρικών συμπτωμάτων σύμφωνα ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΥΓΕΙΑ
Μηδενικά φαίνεται ότι είναι τα κρούσματα στην Κύπρο, βάσει και των αποτελεσμάτων της Κυριακής, σύμφωνα με τον Δρ Πέτρο Καραγιάννη.

Δύσκολα ξαναπάμε σε lockdown

Από τα αποτελέσματα της υπερβολικής χαλάρωσης των πολιτών θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο πισωγύρισμα
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ
X