ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Μεγάλη Εβδομάδα της μάχης κατά του κορωνοϊού

Σε συναγερμό το American Heart και το νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς όπου εντοπίσθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στο κρισιμότερο στάδιο της αναμένεται να βρεθεί το επόμενο επταήμερο, η πανδημία του κορωνοϊού στην Κύπρου. Από τη εικόνα που θα καταγραφεί, εν πολλοίς, θα εξαρτηθεί η χρονική διάρκεια της πανδημίας και κατά συνέπεια τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Στο επιστημονικό επιτελείο που πλαισιώνει την πολιτική ηγεσία, οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες μιας και όπως υποστηρίζεται θα κριθεί, με βάση πραγματικά δεδομένα, η αποτελεσματικότητα του τελευταίου πακέτου μέτρων.

Παρά τη νότα αισιοδοξίας που έχουν προκαλέσει τα δεδομένα των τελευταίων πέντε ημερών, οι επιστήμονες αναμένουν τα αποτελέσματα των επόμενων τριών ημερών, προκειμένου να κλειδώσουν την ενίσχυση του πακέτου μέτρων, σε Παγκύπρια βάση ή σε τοπικό επίπεδο. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρείται δεδομένο πως εάν δεν συνεχισθεί η τάση των τελευταίων ημερών, με την προοδευτική μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε μια τέτοια περίπτωση το πλαίσιο καταπολέμησης της πανδημίας θα ενισχυθεί.

Η ιδιαίτερη προσοχή που επιδεικνύεται από κυβέρνηση και επιστήμονες, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι στο τέλος της εβδομάδας ξεκινά μια περίοδος με έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών. Ένα δεύτερο στοιχείο που θα κρίνει τα επόμενα βήματα έχει να κάνει με τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ που πραγματοποιούνται σε Πάφο και Αραδίππου. Ο τρίτος παράγοντας που θα καθορίσει το περιβάλλον της πανδημίας το επόμενο διάστημα, έχει να κάνει με το αποτύπωμα του κορωνοϊού στα νοσηλευτήρια.

Σε καραντίνα το νοσοκομείο της Πόλης

Με την Πάφο να συνεχίζει να βρίσκεται στην προμετωπίδα της επιδημίας, σε καραντίνα τέθηκε και το νοσοκομείο Πόλης Χρυσοσχούς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το δημόσιο νοσοκομείο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού από τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, το οποίο αποτελεί επαφή κρούσματος του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Κ», πρόσωπο το οποίο εργάζεται στο νοσοκομείο της Πολύς Χρυσοχούς φαίνεται να μολύνθηκε από εργαζόμενο στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο της Πόλης να τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο ιός στο American Heart

Στην ενεργοποίηση των σχετικών πρωτοκόλλων προχώρησε την Κυριακή και το American Heart, το οποίο είναι το πρώτο ιδιωτικό νοσηλευτήριο στο οποίο εντοπίσθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Συγκεκριμένα ασθενής που είχε μεταφερθεί από το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εμφανίζεται να μόλυνε με τον ιό τρία μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού της ιδιωτικής κλινικής. Ο Μαρίνος Σωτηρίου διευθυντής του American Heart δήλωσε στην «Κ» πως μετά την εμφάνιση των τεσσάρων κρουσμάτων, ενεργοποιήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο για ανάλογες περιπτώσεις. Το ιδιωτικό νοσηλευτήριο όπως μας τόνισε δεν είναι κλειστό, όπως μεταδόθηκε, παρά μόνο δεν δέχεται νέους ασθενείς. «Έγινε έλεγχος του προσωπικού του νοσοκομείου καθώς και ασθενών χωρίς να εντοπισθεί νέο περιστατικό μόλυνσης. Πραγματοποιήθηκε απολύμανση των χώρων του νοσηλευτηρίου, έγινε ιχνηλάτηση του προσωπικού και ειδοποιήθηκε το Υπουργείο Υγείας για τα μέτρα που λήφθηκαν και θα αναμένουμε οδηγίες», είπε στην «Κ» ο κ Σωτηρίου.

Πάφος – Αραδίππου

Τα τεστ που πραγματοποιούνται σε Πάφο και Αραδίππου, παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή από την επιστημονική ομάδα μιας και καθορίσουν τα επόμενα που βήματα που ενδεχομένως να γίνουν σε τοπικό επίπεδο. Μέλος της επιστημονικής ομάδας που μίλησε στην «Κ» δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων. Συγκεκριμένα όπως μας ειπώθηκε, εάν τα αποτελέσματα δείξουν αυξημένα περιστατικά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο Πάφος και Αραδίππου να μπουν σε καραντίνα. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από πλευράς Υπουργείου Υγείας, την Κυριακή το απόγευμα, στην Αραδίππου πραγματοποιήθηκαν 525 δειγματοληψίες. Στην Πάφο από τις 1000 προγραμματισμένες δειγματοληψίες, μέχρι την Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν 386 (186 το Σάββατο και 200 την Κυριακή). Οι υπόλοιπες είναι προγραμματισμένες για την Δευτέρα και την Τρίτη 6 και 7 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» την Δευτέρα αναμένεται το σύνολο των αποτελεσμάτων της Αραδίππου και ένας αριθμός της Πάφου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Στο καλό σενάριο, η αποκλιμάκωση των υφιστάμενων μέτρων, σύμφωνα με την τάση των επιδημιολόγων, θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Σε τρεις φάσεις η άρση του Lockdown

Η επαναφορά στην κανονικότητα και οι φόβοι των ειδικών για νέο κύμα της πανδημίας που θα παρατείνει τους περιορισμούς
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ