ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:04
 

Ιός Δυτικού Νείλου: Σε Στρόβολο και Παλλουριώτισσα τα δύο κρούσματα

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών δεν υπάρχει σύνδεση των δυο περιστατικών.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μετά τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κυπριακή Δημοκρατία και στα κατεχόμενα, υπάρχει συνεργασία ως προς την καταπολέμηση των κουνουπιών εντός της νεκρής ζώνης με τη συνδρομή και των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία γίνεται ενημέρωση για τα κρούσματα που υπάρχουν σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτος Καρής. Πρόσθεσε ότι τα κρούσματα στα κατεχόμενα είναι έξι.

Ο κ. Καρής μιλούσε μετά από σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας στα πλαίσια, όπως είπε, του εντοπισμού δύο κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στις ελεύθερες περιοχές και στην οποία κλήθηκαν να παραστούν οι Δήμοι Μείζονος Λευκωσίας «για να εξετάσουν την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί και για τη λήψη μέτρων πέραν αυτών που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου».

Σημείωσε ότι τα δύο περιστατικά στις ελεύθερες περιοχές αφορούν υπερήλικες. Ένας εξ αυτών είναι διασωληνωμένος σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση και ο δεύτερος σε καλύτερη κατάσταση και αμφότεροι νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπως πληροφορήθηκε από την Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η οποία προήδρευσε της σύσκεψης.

Ο Διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών είπε ότι «το ένα περιστατικό εντοπίστηκε στο Στρόβολο και το άλλο στην Παλλουριώτισσα σε μακρινή σχετικά γεωγραφική απόσταση και δεν υπάρχει σύνδεση των δύο περιστατικών».

Τόνισε ότι η ασθένεια «δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και μεταδίδεται μόνο από τσίμπημα μολυσμένου εντόμου σε υγιή ανθρώπο και το πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο σε υπερήλικες και σε όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα».

Στη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, όπως είπε ο κ. Καρής, «αποφασίστηκε να γίνει διερεύνηση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους και των δήμων, να γίνει δηλαδή ένας περιβαλλοντικός έλεγχος, μία επιδημιολογική έρευνα και να διαπιστωθεί, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πού οφείλονται αυτά τα δύο κρούσματα».

«Κατά πόσον, δηλαδή, υπάρχουν πολλές εστίες εκκόλαψης κουνουπιών εκεί κοντά, ή υποστατικά με πτηνά και οτιδήποτε άλλο συνέτεινε στην εκδήλωση των κρουσμάτων», εξήγησε περαιτέρω.

Επίσης, «θα διενεργηθεί στοχευμένος έλεγχος από τους δήμους ώστε να ακολουθήσει ο καθαρισμός οικοπέδων και χωραφιών, ακατοίκητων σπιτιών, παρατημένων κολυμβητικών δεξαμενών, σιντριβανιών και άλλων εστιών εκκόλαψης κουνουπιών».

Ο κ. Καρής δήλωσε ότι η σύσκεψη αποφάσισε όπως ενημερωθεί και το κοινό «για τα μέτρα προστασίας που μπορεί να λαμβάνει καθώς και τα μέτρα καταπολέμησης των εντόμων στην οικία του».

Τέτοια είναι η απομάκρυνση δοχείων που περιέχουν νερό και ο καθαρισμός αποχετευτικών συστημάτων και ντεποζίτων νερού. Σίτες στα παράθυρα και εντομοαπωθητικά, περιλαμβάνονται επίσης στα μέτρα προστασίας.

Ο Διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών είπε ότι εκδόθηκαν φυλλάδια με σχετικό περιεχόμενο τα οποία διοχετεύονται στους πολίτες μέσω των δήμων ενώ προβάλλεται και ειδικό τηλεοπτικό σποτ.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι οι αποφάσεις της σύσκεψης στο Υπουργείο Υγείας θα κοινοποιηθούν μέσω της Ένωσης Δήμων σε όλους τους δήμους της ελεύθερης Κύπρου έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα και από τους δήμους και τους πολίτες εκτός Λευκωσίας.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη που κράτησε περίπου δύο ώρες συμμετείχαν σε επίπεδο Προϊσταμένων Υγειονομικών Υπηρεσιών οι Δήμοι Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης, Αγλαντζιάς και Λατσιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X