ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Σε συναυλίες, γήπεδα και γάμους

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έκδοσή του, το Υπουργείο Υγείας επενδύει στο πιστοποιητικό για ενίσχυση των εμβολιασμών

Του Γιάννου Λύτρα

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τετάρτη στην έκδοση του πράσινου διαβατηρίου ώστε να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι. Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σε όσους έχουν εμβολιασθεί, ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην Ε.Ε., ενώ το πλαίσιο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2021. Στο «πράσινο διαβατήριο» επενδύει σε μεγάλο βαθμό και το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα άρνησης του εμβολιασμού, χωρίς, την ίδια στιγμή, να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διακρίσεις ή να υποχρεούνται οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Η απόκτηση του «Πράσινου Διαβατηρίου», σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, αναμένεται να εφαρμοστεί στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ο κάτοχος του εν λόγω πιστοποιητικού θεωρείται προστατευμένος κατά του νέου κορωνοϊού και ασφαλής για τον ίδιο και τους γύρω του. Όσον αφορά μια πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων, όπως είναι οι συναυλίες, τα γήπεδα, οι γάμοι και γενικότερα οι δεξιώσεις, ενδεχομένως τα εστιατόρια και οποιεσδήποτε άλλες μορφές κοινωνικής συνάθροισης σε τοπικό επίπεδο, τον ρόλο του «Πράσινου Διαβατηρίου» θα πάρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ωστόσο, δεν αποτελεί στόχο της κυβέρνησης να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, μέσω των εν λόγω πιστοποιήσεων, τονίζουν αρμόδιες πηγές, όπως και το ότι δεν θα προωθηθεί ο διαχωρισμός των πολιτών.

Με τον τρόπο αυτό, αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και θα πειστούν άτομα που ανήκουν στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες να λάβουν το εμβόλιο. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι και η επικοινωνιακή προσέλκυση των νεαρότερων ατόμων στον εμβολιασμό μέσω καμπάνιας και σωστής πληροφόρησης, ώστε να αποσοβηθεί η ζημιά που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα δύο αυτά πιστοποιητικά αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν ως ισχυρά κίνητρα για τους νεαρότερους, κυρίως, πολίτες της Κύπρου να στραφούν προς τον εμβολιασμό, με στόχο να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η επιθυμητή εμβολιαστική κάλυψη του 70% του πληθυσμού.

Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη των Κυπρίων πολιτών, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, στις ηλικιακές ομάδες 60-70 ετών, ξεπερνά το 50%. Το ποσοστό αυτό αναμένεται ότι θα ξεπεραστεί και θα πλησιάσει στο επιθυμητό 70%, όταν θα δοθεί εκ νέου ευκαιρία διευθέτησης ραντεβού για εμβολιασμό στα άτομα που εμπίπτουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση