ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι περιλαμβάνει το πακέτο κινήτρων για εμβολιασμένους

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν αύριο, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν αλλαγές ή και νέες προσθήκες

Της Ιωάννας Κυριάκου

Πακέτο κινήτρων το οποίο θα «σέβεται τους εμβολιασμένους αλλά και τους ανεμβολίαστους» αναμένεται να υιοθετήσει αύριο Παρασκευή (02/07) το Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να τονώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να αναχαιτίσει την αυξητική τάση των νέων περιστατικών του ιού.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας, η διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας, Εργασίας, Εμπορίου, Μεταφορών, Οικονομικών και Άμυνας, αποφάσισε μια δέσμη κινήτρων που περιλαμβάνει:

  • Την επαναφορά του «safepass» στους ανοικτούς χώρους συγχρωτισμού (π.χ. χώροι εστίασης, νυχτερινά κέντρα, clubs, κτλ), με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους εσωτερικούς χώρους, δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid ή PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από COVID.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μέτρο εισηγήθηκε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  • Την παραχώρηση τιμητικής άδειας στους στρατιώτες που είτε έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού είτε θα το πράξουν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Άμυνας, ο αριθμός των αδειών που θα παραχωρηθούν στους στρατιώτες θα αποφασιστεί αύριο, ενώ το πότε θα τους παραχωρηθεί η άδεια θα εναπόκειται στην κάθε στρατιωτική μονάδα, αναλόγως των αναγκών τους.

  • Την αύξηση του ποσοστού πληρότητας σε χώρους/υποστατικά, όπως γήπεδα, κινηματογράφοι, θέατρα, κοκ. Νοουμένου ότι τα άτομα που θα προσέρχονται στους χώρους αυτούς θα είναι εμβολιασμένα, θα μπορεί, εάν η επιχείρηση το επιθυμεί, να έχει μεγαλύτερη πληρότητα από το 50% που ισχύει τώρα.

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν αύριο, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν αλλαγές ή και νέες προσθήκες. Σε ό,τι αφορά τα rapid test, η διενέργειά τους θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το εάν θα γίνονται επί πληρωμής. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο να εφαρμοστεί μελλοντικά.

Εντατικοποίηση ελέγχων

Έντονη είναι και η ανάγκη για ενίσχυση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων προστασίας σε χώρους συγχρωτισμού, τόσο από την Αστυνομία όσο και από τα αρμόδια υπουργεία. Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Αστυνομία αναφέρει ότι εντατικοποιεί τους ελέγχους της για την εφαρμογή του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν πέραν των 2,500 ελέγχων, παγκύπρια, με την Αστυνομία να προχωρεί σε συνολικά 28 καταγγελίες πολιτών και δύο υποστατικών.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν πέραν των 900 ελέγχων σε χώρους όπου η κατοχή αποδεικτικού στοιχείου «safepass» είναι υποχρεωτική και καταγγέλθηκαν 10 πρόσωπα, τα οποία δεν είχαν στην κατοχή τους αποδεικτικό στοιχείο, όπως προνοεί το σχετικό διάταγμα.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με προηγούμενα ρεπορτάζ της «Κ», τα μέτρα που αναμένονται δεν θα επηρεάσουν την καθημερινότητα ή την οικονομία. Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι προσανατολίζονται στην αύξηση του εμβολιαστικού προγράμματος σε νεαρές ηλικίες με ταυτόχρονη ενημέρωση και την υιοθέτηση μέτρων που θα εντείνουν τους υγειονομικούς ελέγχους. Σε επιστημονικό επίπεδο προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη ο τερματισμός του κλίματος χαλαρότητας και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αφού από την αξιολόγηση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων, προκύπτει πως η διασπορά του ιού οφείλεται στην χαλάρωση σε νεανικά στέκια, πάρτι σε εξωτερικούς χώρους και κοινωνικές εκδηλώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση