ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος: 1η χιαστή μεταμόσχευση νεφρών μεταξύ δυο ζευγαριών

Για τις επεμβάσεις αυτές εργάστηκαν δυο χειρουργικές ομάδες από Κύπρο και Αγγλία

ΚΥΠΕ

Ορόσημο για τον τομέα της υγείας στην Κύπρο αποτελεί η 1η χιαστή μεταμόσχευση νεφρών μεταξύ δυο ζευγαριών Κύπριων, στη μεταμοσχευτική Κλινική «Γεώργιος Κυριακίδης» του ΓΝ Λευκωσίας, τη μοναδική αδειοδοτημένη Μεταμοσχευτική Κλινική της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Σημειώνεται ότι η χιαστή μεταμόσχευση περιλάμβανε τη διενέργεια τεσσάρων συνολικά χειρουργείων κατά τη διάρκεια των οποίων διενεργήθηκαν ταυτόχρονα λαπαροσκοπικές νεφρεκτομές στους δότες και ακολούθησε ταυτόχρονη μεταμόσχευση στους λήπτες.

Για τις επεμβάσεις αυτές εργάστηκαν δυο χειρουργικές ομάδες από Κύπρο και Αγγλία με επικεφαλής στην πρώτη, τον χειρούργο μεταμοσχευτή Δρ Μιχάλη Παπούλα και στη δεύτερη τον Δρ Νίκο Κέσσαρη, χειρουργό μεταμοσχευτή από το Guy's Hospital, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρεται, η μετεγχειρητική πορεία δοτών και ληπτών των μοσχευμάτων είναι πολύ καλή και στην παρούσα φάση παρακολουθούνται στο ΓΝ Λευκωσίας και οι τέσσερις συμμετέχοντες.

Σημειώνεται ότι στη χιαστή μεταμόσχευση συμμετέχουν άτομα, τα οποία χρήζουν μεταμόσχευσης και των οποίων πιθανοί ζώντες δότες που επιθυμούν να δωρίσουν τον ένα τους νεφρό δεν μπορούν να το πράξουν, είτε λόγω ασύμβατης ομάδας αίματος ή ασύμβατων ιστοσυμβατοτήτων.

Επισημαίνεται ότι η μέθοδος αυτή αποτελεί μια πρωτοποριακή λύση με πολύ καλά αποτελέσματα για αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο ακόμη και ανέφικτο να προβούν σε μεταμόσχευση και αυξάνει ταυτόχρονα το ποσοστό επιτυχίας τέτοιου είδους επεμβάσεων.

Ο ΟΚΥπΥ εκφράζει θερμές ευχαριστίες, βαθιά εκτίμηση και αμέριστη περηφάνια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μεταμοσχευτικής Κλινικής, στις Συντονίστριες Μεταμόσχευσης όπως επίσης και στο λοιπό προσωπικό των τμημάτων που συμμετείχαν στην επιτυχημένη διενέργεια της 1ης χιαστή μεταμόσχευσης μεταξύ Κυπρίων και δηλώνει ότι πάντοτε θα στηρίζει έμπρακτα κάθε ενέργεια που προάγει το επιστημονικό επίπεδο του Οργανισμού και την υγεία των πολιτών ευρύτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση