ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:01
 

Με κρατικά δεκανίκια τα δημόσια νοσηλευτήρια

Τρύπα 307 εκατ. ευρώ στο κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΟΚΥπΥ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οκτώ μήνες από την έναρξη καταβολής εισφορών και τέσσερις από την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ την εμφάνισή τους έχουν κάνει σοβαρά προβλήματα που άπτονται της βιωσιμότητας, των κρατικών νοσηλευτηρίων με επιπτώσεις στο ίδιο το δημόσιο σύστημα υγείας, εάν δεν αντιμετωπιστούν τάχιστα και αποτελεσματικά. Η αποκάλυψη ότι στον προϋπολογισμό του 2020 για το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνεται μια πρόσθετη δαπάνη 307 εκατ. ευρώ έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν είναι έτοιμα για να λειτουργήσουν σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα όσο και αν ακούγεται παράξενο, ο ΟΚΥπΥ που είναι ο διαχειριστής των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν είναι σε θέση ακόμα να χρεώνει τον ΟΑΥ για τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα δημόσια νοσηλευτήρια σε ασθενείς. Αποτέλεσμα της ακατανόητης αδυναμίας επίλυσης ενός τόσου σοβαρού ζητήματος, είναι τα έσοδα του ΟΚΥπΥ να μην ισοσκελίζουν τα λειτουργικά έξοδα των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Για το 2020 η τρύπα στα δημόσια οικονομικά έχει προϋπολογιστεί στα 307 εκατ. ευρώ τα οποία και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020.

Ανησυχίες

Η συνεισφορά του κράτους στο ΓεΣΥ για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 470 εκατ. ευρώ

Πηγή με γνώση των οικονομικών δεδομένων για το ευρύτερο θέμα του ΓεΣΥ, έλεγε στην «Κ» πως ο ΟΚΥπΥ παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν κατάφερε να θέσει τα δημόσια νοσοκομεία σε καθεστώς διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας. Η ίδια πηγή σημείωνε πως το πιο ανησυχητικό δεν είναι η οικονομική στήριξη των νοσοκομείων κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του ΓεΣΥ, αλλά η χρονική διάρκεια αδυναμίας ισοσκελισμένων εσόδων και εξόδων. Για το 2019 ο ΟΚΥπΥ έχει λάβει 90 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου το ποσό να αυξηθεί. Την ίδια ώρα ο ΟΑΥ εμφανίζει μια πλασματική εικόνα στα έσοδά του, όπως υποστηρίζεται και ένας λόγος είναι η αδυναμία του ΟΚΥπΥ να χρεώσει για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Η τρύπα

Το 2019 ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας ανήλθε στα 620 εκατ. ευρώ όσο ήταν οι ετήσιες κρατικές δαπάνες πριν την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Για το 2020 ο προϋπολογισμός αυξήθηκε στα 926,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει την τρύπα στα οικονομικά του ΟΚΥπΥ. Να σημειώσουμε πως η συνεισφορά του κράτους στο ΓεΣΥ για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 470 εκατ. ευρώ. Για την αδυναμία των δημόσιων νοσηλευτηρίων να καλύψουν τα έξοδά τους σε περιβάλλον ΓεΣΥ είχε γράψει πρόσφατα η «Κ». Μια τέτοια περίπτωση είναι τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου τα έσοδα του οποίου από κλινικές εξετάσεις δεν καλύπτουν τους μισθούς του προσωπικού που απασχολεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο γενικώς Ελεγκτής, τα νεύρα του Νίκαρου και ο ακραίος λαϊκισμός

«Νίκαρε φταίεις που διορίζεις τον κάθε αππωμένο... είχες και άλλες επιλογές αλλά ήθελες να ικναοποιήσεις ...»
Αρμαγεδών  |  13:31

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Λάβετε το δάνειο σας τώρα σε 48 ώρες Καλό απόγευμα Θέλετε να είστε επιχειρηματίας, να ξεκινήσετε ...»
Dennis crouch  |  00:06

Για όλα φταίνε οι τράπεζες

«Βασικά η ευθύνες βαραίνουν την ΚΤΚ της οποίας η εκάστοτε διοικητές ήταν για τα κατσαρα.,.»
Αρμαγεδών  |  17:03

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X