ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με σκεπτικισμό ξεκινούν τα εφημερεύοντα ιατρεία

Στις 9 Ιουλίου η πρεμιέρα εάν και εφόσον εκλείψουν οι εκκρεμότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο ορισμός ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων μπορεί να θεωρηθεί και ως η ευχάριστη έκπληξη σε ένα ζήτημα που το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει έντονες τριβές, σε σημείο μάλιστα που να εκφράζονται αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος. Όπως προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση ότι στις 9 Ιουλίου θα ξεκινήσει η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, τα σημεία αγκάθια δεν φαίνεται να έχουν επιλυθεί κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει την ημερομηνία που έχει τεθεί. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η έναρξη των εφημερευόντων ιατρείων θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου 2022, σε όλες τις επαρχίες, «δεδομένου ότι οι επιλυθούν όποιες εκκρεμότητες σε θέματα που έχουν εγερθεί κατά τις προηγούμενες συσκέψεις». Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία του ολοκληρωμένου σχεδιασμού και μοντέλου εφημεριών θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο μόνο σημείο που φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων είναι στο γενικό αφήγημα πως τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Συστήματος Υγείας και ως εκ τούτου η έναρξη του συστήματος εφημεριών θα αρχίσει από τις υποδομές του ΟΚΥπΥ, ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών Υγείας της Κύπρου.

Οι διαφωνίες

Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, το χάσμα που υπήρχε δεν φαίνεται να γεφυρώθηκε. Αντί αυτού οι κυβερνητικοί γιατροί θεωρούν πως τα εφημερεύοντα ιατρεία δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς τη στιγμή που θα μπορούσε να δοθεί χρόνος προκειμένου να γίνει αρτιότερη προετοιμασία. Παρά ταύτα οι κυβερνητικοί ιατροί μπροστά στο ενδεχόμενο να στοχοποιηθούν εκ νέου φαίνεται να έκαναν ένα βήμα πίσω αποδεχόμενοι την έναρξη λειτουργίας των ιατρείων με την ελπίδα το επόμενο διάστημα να καλυφθούν τα κενά και οι αδυναμίες που όπως υποστηρίζουν υπάρχουν.

Εκτόνωση της έντασης

Το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης στην ουσία απομακρύνει τον κίνδυνο να ξεσπάσει αναταραχή στο χώρο της υγείας με δυναμικές αντιδράσεις στα νοσοκομεία που διαχειρίζεται ο ΟΚΥπΥ. Οι κυβερνητικοί γιατροί τα έχουν με τον ΟΑΥ αλλά και τον ΟΚΥπΥ για την είσοδο ιδιωτών σε υποδομές των κρατικών νοσοκομείων προκειμένου να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Απόφαση για την οποία δεν ρωτήθηκαν, όπως λένε. Οι κυβερνητικοί γιατροί έβαλαν στο τραπέζι το ενδεχόμενο αναβολής λειτουργίας των ιατρείων μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προκειμένου να οργανωθεί σωστά το πλαίσιο λειτουργίας τους. Η πρόταση των κυβερνητικών ιατρών απορρίφθηκε από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Η αρνητική στάση του Υπουργού Υγείας έχει να κάνει με το φαινόμενο απουσίας προσωπικών ιατρών κατά την καλοκαιρινή περίοδο με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των Πρώτων Βοηθειών στα οποία προσέρχονταν ασθενείς, κάτι που όπως φαίνεται θέλει να αποφύγει πάση θυσία το Υπουργείο Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση