ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με χαλαρό υγειονομικό πλαίσιο το φθινόπωρο

Φεύγουν οι μάσκες από εσωτερικούς χώρους – Συστάσεις για χώρους συνάθροισης και εκπαίδευση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το πακέτο εισηγήσεων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) προς το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να θεωρηθεί και ως μια πρώτη αξιολόγηση της πανδημίας μετά το καλοκαίρι. Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα φαίνεται να κατέληξαν τα μέλη της ΣΕΕ εξάγεται το συμπέρασμα πως δεν επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες Υπουργείου Υγείας και επιστημόνων, αρχές του καλοκαιριού, για ένα δύσκολο φθινόπωρο με πιθανή επιστροφή σε ένα σφιχτό υγειονομικό πλαίσιο.

Στο πνεύμα αυτό Υπουργός Υγείας και μέλη της ΣΕΕ κατέληξαν να προτείνουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη το πρωί, την αναπροσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αποφασίσθηκαν στις αρχές καλοκαιριού. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», πέρα από τη γενική διαπίστωση για υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών, τις εισηγήσεις επηρέασαν οι πίνακες που δείχνουν πως το τελευταίο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πορεία ύφεσης. Μια εξέλιξη σημαντική αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις των ειδικών που προέβλεπαν επιδημιολογική επιβάρυνση μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου, ένεκα της γενικότερης χαλαρότητας του πληθυσμού στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εκτιμήσεις που τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι μάσκες

Η πρώτη εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο αφορά το μέτρο της προστατευτικής μάσκας, η οποία καταργήθηκε αρχικά και επανήλθε σε κλειστούς χώρους αρχές του καλοκαιριού. Υπουργείο Υγείας και ΣΕΕ εισηγούνται την αναστολή της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας όπως νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας (εξωτερικά ιατρεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, χημεία, κέντρα αποκατάστασης), φαρμακεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης, συστήνεται η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου. Όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις ουσιαστικά το υγειονομικό κομμάτι διαχείρισης της πανδημίας επιστρέφει στην περίοδο πριν τις αρχές καλοκαιριού. Εν προκειμένω, οι ειδικοί εκτιμούν πως σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η πειθαρχία που επιδείχθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών απέναντι στα υγειονομικά πρωτόκολλα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο όπως είναι η καλοκαιρινή.

Εστίαση

Η αναστολή χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους επαναφέρει την κανονικότητα σε ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινής δραστηριότητας. Αρχής γενομένης από την εστίαση γίνεται εισήγηση για αύξηση στο 100% των δυνατοτήτων επιχειρήσεων.

Η κατάργηση των περιορισμών όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο εσωτερικό, αφορά επίσης τα κέντρα διασκέδασης, εκκλησίες, χώρους θρησκευτικής λατρείας, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις, γήπεδα και καζίνο.

Εκπαίδευση

Το άνοιγμα των σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης για τη φετινή χρονιά δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες. Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα συνοδευτεί από ένα χαλαρό υγειονομικό πλαίσιο, το οποίο περισσότερο θα στηρίζεται στο κομμάτι ατομικής υπευθυνότητας μαθητών και εκπαιδευτικών. Η ΣΕΕ, βάζοντας ένα τέλος στα όποια προηγήθηκαν, επέλεξε και εδώ να μην εισηγηθεί υποχρεωτικό υγειονομικό έλεγχο. Συγκεκριμένα συστήνεται όπως όλοι οι μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων (νηπιαγωγεία, Δημοτική και Μέση εκπαίδευση) πριν την επιστροφή τους στα σχολεία για την έναρξη των μαθημάτων, υποβληθούν σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) για να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2.

Το Υπουργείο Υγείας και οι ειδικοί ποντάρουν πως οι οικογένειες των μαθητών καθώς και ο εκπαιδευτικός κόσμος θα επιδείξουν πνεύμα πειθαρχίας προχωρώντας σε οικειοθελείς υγειονομικούς ελέγχους πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Οι όποιοι έλεγχοι πραγματοποιηθούν από πλευράς Υπουργείου Υγείας θα είναι τυχαίοι, δειγματοληπτικοί και θα πραγματοποιηθούν από κινητές μονάδες σε σχολεία σε όλες τις περιοχές. Επίσης γίνεται εισήγηση για δωρεάν διάθεση μίας συσκευασίας τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) στα παιδιά που φοιτούν στη Δημοτική Εκπαίδευση (Προδημοτική Εκπαίδευση).

Το plan B΄ σε πιθανή επιδείνωση

Η επιστροφή σε ένα υγειονομικό πλαίσιο το οποίο συνιστά αναστολή του συνόλου των περιορισμών που είχαν επιβληθεί, δείχνει την κατεύθυνση που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επιστροφή των κοινωνιών στην κανονικότητα. Στην Κύπρο πηγή μέσα από τη ΣΕΕ έλεγε στην «Κ» πως στόχος των μέτρων που λαμβάνονται είναι η κοινωνία να παραμείνει ανοιχτή χωρίς να επηρεαστεί το υγειονομικό κομμάτι. Εν αντιθέσει με τις πρακτικές που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η λογική που κυριαρχεί στην παρούσα φάση είναι η ατομική υπευθυνότητα των πολιτών. Το πρώτο τεστ έγινε, λένε οι ίδιες πηγές, μέσα στο καλοκαίρι και ήταν πετυχημένο. Στο σενάριο που στην πορεία παρατηρηθεί επιδημιολογική επιβάρυνση, Υπουργείο Υγείας και ειδικοί θα κινηθούν στη λογική αντιμετώπισης του προβλήματος σε τοπικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση αυτό σημαίνει πως εάν προκύψει διασπορά του ιού σε κάποιο σχολικό χώρο τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι στοχευμένα και δεν θα αφορούν το σύνολο της εκπαίδευσης. Σε παρόμοια λογική θα κινηθεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση