ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπήκε ινκόγκνιτο στο ΓΝ Λευκωσίας ο Χατζηπαντέλας - Η οδηγία που έδωσε

Παραδέχονται τα προβλήματα ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ

Της Ιωάννας Κυριάκου

Ινκόγκνιτο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μπήκε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας προσεγγίζοντας ασθενείς που περίμεναν επί ώρες στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από το αρμόδιο Υπουργείο, ο κ. Χατζηπαντέλας έδωσε οδηγία ούτως ώστε να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία από τον ΟΑΥ όπως προβλέπεται από το ΓεΣΥ, με σκοπό την αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ. Πάντως, τόσο ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) όσο και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) παραδέχονται τα προβλήματα που υπάρχουν, διαβεβαιώνοντας ότι γίνονται όλα τα απαραίτητα διαβήματα για εξεύρεση λύσεων.

Θέμα ασφάλειας ασθενών

Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριο Κουλούμα, ο οποίος μας ανέφερε ότι τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ έχουν «διαχρονικές ρίζες». Τόνισε ότι πέραν της ταλαιπωρίας των ασθενών, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξυπηρέτησή τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους, κάτι το οποίο δεν θα γίνει ανεκτό. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση επιβαρύνεται και από την πανδημία, λόγω των αυξημένων νοσηλειών ασθενών με covid-19. «Έχουμε εντοπίσει αρκετά προβλήματα για τα οποία έχουμε πολλές φορές δώσει τις θέσεις μας κωδικοποιημένες», είπε ο κ. Κουλούμας.

Μεταξύ άλλων, ο ΟΣΑΚ εισηγείται τα εξής: 

  •  Άμεση λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων
  • Οι προσωπικοί γιατροί να αναρτήσουν τα ωράρια έτσι ώστε να ξέρει ο κάθε δικαιούχος τις ώρες που μπορεί να εξυπηρετείται
  • Να ενταχθούν στο ΓεΣΥ τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων
  • Να δημιουργηθούν πρωτόκολλα ανταπόκρισης γιατρών και διαγνωστικών εξετάσεων
  • Να δημιουργηθεί συντονισμένο σύστημα για τις κλίνες ούτως ώστε να μπορεί ο ασθενής να μεταφέρεται άμεσα για ενδονοσκοκομειακή περίθαλψη

Παραδέχονται τα προβλήματα

«Υπάρχουν κάποια προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να βρούμε λύσεις όπως για παράδειγμα να επανεξετάσουμε το ενδεχόμενο κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια να εντάξουν τις Πρώτες Βοήθειες στο ΓεΣΥ και να τρέξουμε το θέμα με τις εφημερίες των προσωπικών γιατρών μετά τις 7 το βράδυ», δήλωσε στην «Κ» ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Για το θέμα των εφημεριών ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε πως ο ΟΑΥ είχε προχωρήσει στο παρελθόν, δύο φορές, σε προκήρυξη προσφορών και σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από γιατρούς και νοσηλευτήρια, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση. «Ίσως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο προσέγγισης του θέματος», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Διευκρίνισε παράλληλα πως το θέμα θα πρέπει να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση. Μάλιστα, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και συνεννόηση με τον ΟΚΥπΥ ούτως ώστε να βρεθεί ο «πυρήνας του προβλήματος».

Από την πλευρά του, μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου δήλωσε ότι όντως υπάρχουν περίοδοι που τα ΤΑΕΠ είναι υπερφορτωμένα. Τόνισε ότι προσπάθεια του ΟΚΥπΥ είναι να εξυπηρετεί όσο καλύτερα μπορεί τους ασθενείς, προσφέροντας υπηρεσίες στη βάση των δικών του δυνατοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση