ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ναι» των γιατρών στην πρόταση ΟΚΥπΥ

Τα σημεία τριβής στο θέμα των οικονομικών κινήτρων έχουν απαμβλυνθεί, γι’ αυτό ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ συμφωνούν με τα νέα δεδομένα

Του Γιάννου Λύτρα

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνταν εντατικά, τα κείμενα πηγαινοέρχονταν μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών των κυβερνητικών ιατρών, οι οποίοι μάλιστα προειδοποιούσαν ακόμα και με απεργιακά μέτρα, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Περί τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η ΠΑΣΥΚΙ και ο Κλάδος Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ παρέλαβαν το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης του ΟΚΥπΥ για το σχέδιο των οικονομικών κινήτρων και φαίνεται πως ικανοποιούνται από το περιεχόμενό του. Και οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις λένε, πλέον, το πολυπόθητο «ναι», με το σίριαλ να λαμβάνει αίσιο τέλος.

Υπενθυμίζουμε ότι τα δύο κυριότερα σημεία «τριβής» μεταξύ του Οργανισμού και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ιατρών του δημοσίου, ήταν η διασύνδεση του οριζόντιου ποσού των 1850 ευρώ τον μήνα που θα λαμβάνουν ως κίνητρο και η απαίτησή τους για μη αποκοπή του επιδόματος των 1200 και 800 ευρώ τον μήνα –που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε ΤΑΕΠ και ΜΕΘ- ένεκα της παραχώρησης του κινήτρου των 1850 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Δρ Σωτήρης Κούμας, αφαιρέθηκε από το νέο κείμενο η πρόνοια της αποκοπής μέρους του οριζόντιου ποσού, σε περίπτωση που ο ΟΚΥπΥ δεν επιτύγχανε τον στόχο των 220 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε, σε σχέση με τις ΜΕΘ απαλείφθηκε η πρόνοια, ενώ σε σχέση με τα ΤΑΕΠ βρέθηκε η χρυσή τομή. Εκ μέρους της ΠΑΣΥΚΙ, κατέληξε, δίνεται θετικό πρόσημο στην νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ και όλα δείχνουν ότι οδεύουν σε συμφωνία. Εκ μέρους της ΠΑΣΥΚΙ, κατέληξε, δίνεται θετικό πρόσημο στην νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ και όλα δείχνουν ότι οδεύουν σε συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανανεωμένη πρόταση του Οργανισμού, προσθέτοντας ότι στο νέο κείμενο περιλαμβάνεται και η κατάθεση στο λογισμικό του ΓεΣΥ οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας σε άτομα που προέρχονται από τρίτες χώρες. Σε σχέση με το επίδομα των ιατρών των ΤΑΕΠ, ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε ότι, πλέον, θα τους παραχωρείται ένα ποσό μικρότερο των 1200 ευρώ τον μήνα, ενώ θα τους παραχωρείται κανονικά το οριζόντιο ποσό των 1850 ευρώ τον μήνα, που θα αποτελεί το συμφωνηθέν οικονομικό κίνητρο. Η ΠΑΣΥΔΥ, κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης, με ικανοποίηση έλαβε την ανανεωμένη πρόταση, την ενέκρινε και είναι έτοιμη να πει το «ναι» στον ΟΚΥπΥ.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, έχει αποφασίσει την αποδοχή της «Συμφωνίας για παροχή κινήτρων για Ειδικούς Ιατρούς και άλλες προτάσεις για βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στον ΟΚΥπΥ», όπως αυτή διαμορφώθηκε και υποβλήθηκε προς τις συντεχνίες την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020. Η υπό αναφορά συμφωνία κρίνεται ως αμοιβαία επωφελής για όλες τις πλευρές και ήταν το αποτέλεσμα επίπονων και μακροχρόνιων διαβουλεύσεων. Γνώμονας όλων των εμπλεκομένων ήταν η διατήρηση του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων νοσηλευτηρίων, το οποίο θα αποτελέσει το θεμέλιο για τη βιωσιμότητα και ενίσχυση των νοσοκομείων μας στη νέα δύσκολη εποχή που εισήλθαμε από την 1 Ιουνίου με την εφαρμογή της Β’ φάσης του ΓεΣΥ.

Πάγια θέση και προσπάθεια του Κλάδου μας, αλλά και της ΠΑΣΥΔΥ, είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων έτσι ώστε αυτά να καταστούν βιώσιμα μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και να αποτελέσουν πραγματικά τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και το βασικό πυλώνα στήριξής του. Στα πλαίσια αυτά η Οργάνωση μας επιδιώκει πάντα το διάλογο και τη διαβούλευση τόσο με Υπουργείο Υγείας όσο και με τον ΟΚΥπΥ και προσβλέπει σε εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X